pastila de a doua ziCategoriesMetode de contracepție

Pastila de a doua zi: efecte adverse, cum funcționează și de câte ori o poți lua

Sexul este o parte firească a vieții noastre și poate fi o experiență plăcută, satisfăcătoare și care să ofere beneficii atât fizice, cât și mintale. Cu toate acestea, este important să te informezi, să cunoști riscurile și cum să eviți apariția unei sarcini nedorite. Astfel, informarea despre metodele contraceptive este absolut necesară pentru te asigura că iei cele mai bune decizii. Accidente însă pot interveni uneori, iar pilula de a doua zi poate fi utilă în astfel de situații. Fie că s-a rupt prezervativul, ai uitat să iei pilula contraceptivă sau partenerul nu s-a retras la timp. 

dereglari hormonaleCategoriesSarcina

Ce trebuie să știi despre dereglările hormonale: simptome, cauze, analize și tratament

De la reglarea metabolismului și a stării de spirit, până la controlul ciclului menstrual și al reproducerii, hormonii joacă un rol esențial în ceea ce privește sănătatea noastră generală. Produși de sistemul endocrin, acești mesageri călătoresc prin întregul corp și contribuie la buna funcționare a organismului. De aceea, un dezechilibru cât de mic al acestora poate să aibă efecte negative asupra sănătății noastre. 

sex dupa nastereCategoriesMetode de contracepție

Sexul după naștere naturală sau cezariană: ce trebuie să știi despre reluarea vieții sexuale

După naștere, fie naturală, fie prin cezariană, fiecare femeie trece printr-o serie de transformări semnificative, atât fizice, cât și emoționale. În primele zile și săptămâni, atenția se concentrează în mod natural pe îngrijirea și adaptarea la viața alături de noul-născut, iar sexul poate părea un aspect îndepărtat sau chiar nesemnificativ. 

Cu toate acestea, pe măsură ce te obișnuiești cu noul ritm al vieții de părinte și îi lași corpului timp de vindecare, este posibil să începi să te întrebi dacă ești pregătită să-ți reiei viața sexuală în perioada postnatală și cât de devreme poți face asta.

intarzierea menstruatieiCategoriesSarcina

Întârzierea menstruației: cauze, sarcină, posibile afecțiuni și când nu există motive de îngrijorare

Întârzierea menstruației poate fi o experiență stresantă pentru multe femei, cu atât mai mult pentru cele obișnuite să aibă un ciclu menstrual regulat sau atunci când există teama apariției unei sarcini nedorite. Însă, există multe alte situații în care întârzierea menstruației are loc din cu totul alte motive. În timp ce unele mici decalaje sunt normale, altele pot semnala probleme de sănătate, dezechilibre hormonale sau începutul menopauzei. 

poti sa ramai insarcinata inainte de cicluCategoriesSarcina

Sex neprotejat înainte de ciclu: poți rămâne însărcinată înainte de menstruație?

Sexul neprotejat este riscant indiferent de situație și poate duce la apariția unei sarcini nedorite în orice moment al ciclului menstrual, fie că este înainte, în timpul sau imediat după perioada menstruației. Foarte important de reținut este faptul că nu există un moment „sigur” al lunii, în care să poți face sex neprotejat și să nu riști să rămâi însărcinată, dar există momente în timpul ciclului menstrual în care femeia este mai fertilă și atunci sunt cele mai mari șanse de sarcină.

metode contraceptive 45 de aniCategoriesMetode de contracepție

Metode contraceptive pe care să le folosești după 45 de ani: ce se shimbări au loc în organism și cum te ferești de o sarcină nedorită

După 45 de ani intervine un set distinct de nevoi în ceea ce privește contracepția, fiind o perioadă în care organismul trece prin fluctuații hormonale, ceea ce duce la diverse schimbări fizice și emoționale. Chiar dacă ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron, iar fertilitatea scade, contracepția este încă importantă în cazul în care vrei să eviți o sarcină nedorită. Aproximativ 75% dintre sarcinile la femeile care au peste 40 de ani sunt neplanificate. 

metode contraceptive naturaleCategoriesMetode de contracepție

Metode contraceptive non-hormonale: care sunt alternativele la anticoncepționalele cu hormoni

Pentru persoanele care vor să evite folosirea metodelor contraceptive cu hormoni și posibilele efecte secundare, pentru femeile care alăptează, au anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi: hipertensiune arterială severă, boli de inimă, boli vasculare sau pentru persoanele care vor o abordare mai naturală și în echilibru cu propriul organism, există mai multe alternative fără hormoni. De la contracepție locală prin ovule, până la opțiuni cu acțiune prelungită, cum ar fi steriletul, există o metodă care poate funcționa pentru toată lumea.

daca nu esti la ovulatie poti ramane insarcinata featureCategoriesSarcina

Poți rămâne însărcinată dacă nu ești la ovulație? Ce trebuie să știi despre perioada fertilă și cum te ferești de o sarcină nedorită?

Planificarea familială este o alegere personală și importantă pentru fiecare persoană, iar înțelegerea perioadei fertile, dacă vrei să eviți o sarcină nedorită, este esențială. Fertilitatea este influențată de numeroși factori, iar ciclurile menstruale pot varia de la o femeie la alta. 

Chiar dacă cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată sunt în timpul ovulației, care apare de obicei la aproximativ două săptămâni după menstruație, este totuși posibil să rămâi însărcinată în orice moment al ciclului menstrual, în special în cazul femeilor care au un ciclu menstrual neregulat. 

poti ramane insarcinata daca iei anticonceptionaleCategoriesSarcina

Pilulele contraceptive și riscul de sarcină: cum poți rămâne însărcinată chiar dacă iei pastile anticoncepționale

Pentru multe dintre femei, anticoncepționalele sau pilulele contraceptive sunt o modalitate eficientă și convenabilă de a preveni sarcina. De asemenea, pilula contraceptivă se numără printre cele mai sigure metode de contracepție, având o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinii, atunci când este folosită corect și consecvent și, mai ales, în urma recomandării medicului.

În ciuda acestui procent ridicat, există situații când efectul anticoncepționalelor scade și poți rămâne însărcinată. Mai exact: atunci când se omite o pastilă una sau mai multe zile la rând, când pilula nu este luată la aceeași oră sau când iei medicamente și suplimente care pot afecta eficacitatea anticoncepționalelor. 

alergia la prezervativeCategoriesMetode de contracepție

Alergia la prezervative: simptome, cauze și metode contraceptive alternative

Chiar dacă prezervativul rămâne una dintre cele mai sigure metode de contracepție și singura care protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, pentru anumite persoane folosirea prezervativului vine cu simptome destul de neplăcute, în unele cazuri chiar severe, din pricina alergiei la latex, material din care sunt fabricate majoritatea prezervativelor.