CategoriesSarcina

Ce trebuie să știi despre dereglările hormonale: simptome, cauze, analize și tratament

dereglari hormonale

De la reglarea metabolismului și a stării de spirit, până la controlul ciclului menstrual și al reproducerii, hormonii joacă un rol esențial în ceea ce privește sănătatea noastră generală. Produși de sistemul endocrin, acești mesageri călătoresc prin întregul corp și contribuie la buna funcționare a organismului. De aceea, un dezechilibru cât de mic al acestora poate să aibă efecte negative asupra sănătății noastre. 

Citește mai departe pentru a înțelege mai exact care este rolul hormonilor, care sunt cauzele apariției dereglărilor hormonale, căror simptome trebuie să acorzi atenție și ce tratamente sunt disponibile pentru a trata problemele care apar și a restabili echilibrul. 

Ce sunt hormonii?

Hormonii sunt substanțe chimice produse de glandele endocrine din organism și sunt responsabili pentru reglarea și controlul tuturor funcțiilor fiziologice și proceselor biologice, inclusiv creșterea și dezvoltarea, metabolismul, reproducerea. 

Hormonii funcționează într-un sistem complex de feedback și reglare, interacționând între ei și cu diferite organe și țesuturi pentru a menține echilibrul intern și pentru a asigura funcționarea corectă a organismului. Orice dezechilibru în producția sau acțiunea hormonilor poate duce la dereglări hormonale și poate avea efecte semnificative asupra sănătății și bunăstării unei persoane (1).

Ce înseamnă dezechilibru hormonal?

Hormonii au propriul rol bine definit în organism și servesc drept mesageri, reglând multiple funcții esențiale în organsim. Acest sistem delicat se bazează pe un echilibru precis al hormonilor pentru a asigura o sănătate optimă. Un dezechilibru hormonal apare atunci când există o perturbare a producției, secreției sau acțiunii normale a hormonilor în sistemul endocrin. 

Fie există o cantitate prea mică, fie prea mare dintr-un hormon anume, iar această discrepanță poate provoca tulburări în funcționarea normală a organismului. Chiar și cele mai mici modificări în acest echilibru subtil pot avea efecte semnificative asupra sănătății fizice și mentale.

Nivelurile hormonale se schimbă în mod natural pe parcursul diferitelor etape ale vieții, mai ales în perioade precum pubertatea și, pentru femei, ciclul menstrual, sarcina și menopauza. În plus, acestea pot fi influențate de stilul de viață și de diverse afecțiuni medicale. Este important să acorzi atenție simptomelor și să ai o discuție cu un medic specialist pentru o evaluare adecvată.

simptome dereglari hormonale

Dereglările hormonilor sexuali: simptome

Hormonii joacă un rol esențial în ceea ce privește sănătatea generală a organismului, prin urmare, există o gamă largă de semne și simptome care ar putea semnala un dezechilibru hormonal. Acestea depind de glandele sau hormonii care nu funcționează în mod corespunzător în organismul tău. 

Iată care sunt cele mai frecvente simptome în cazul femeilor:

Tulburări ale ciclului menstrual

Pentru unele femei ciclul menstrual funcționează ca un ceas și menstruația apare regulat de la lună la lună. În schimb, pentru alte femei, ciclul menstrual este neregulat și o întârziere a menstruației se poate întâmplă de mai multe ori de-a lungul vieții. 

Deși este un fenomen normal, cu o recurență ridicată, cauzele care pot influența întârzierea menstruației sunt adesea strâns legate de modificările ce apar în sistemul endocrin, în echilibrul hormonal și aici intervin diferiți factori perturbatori precum – administrarea contraceptivelor orale, medicamente, stres, o dietă dezechilibrată bazată pe alimente tratate hormonal.

Mai mulți hormoni sunt implicați în ciclul menstrual. Din acest motiv, un dezechilibru la unul sau mai mulți dintre acești hormoni poate provoca menstruații neregulate, menstruații abundente, inclusiv rare (pauze lungi, de câteva luni). Totodată, printre afecțiunile specifice legate de hormoni care cauzează perioade neregulate, se numără sindromul ovarelor polichistice (SOPC) și lipsa mentruației (amenoreea).

De asemenea, este important de reținut că lipsa menstruației nu te ferește de o sarcină nedorită dacă faci sex neprotejat. Dacă vrei să te ferești de o sarcină nedorită și îți dorești o metodă contraceptivă sigură care nu provoacă dezechilibre hormonale, o asfel de soluție sunt ovulele Contracept-M care se folosesc când ai nevoie și doar atunci.

dereglari hormonale

Modificări ale greutății

Dacă experimentezi creșteri sau scăderi în ceea ce privește numărul de kilograme, fără o cauză aparentă, aceste modificări ale greutății pot fi uneori rezultatul unui dezechilibru hormonal. De exemplu, modificările hormonale datorate menopauzei sau atunci când există un nivel ridicat de cortizol în organism, compus cunoscut si sub denumirea de hormon de stres (3), așa cum se întâmplă în cazul sindromului Cushing, pot duce la creșterea în greutate. În schimb, afecțiuni precum hipertiroidismul pot duce la scăderea în greutate. (4)

Acnee

Acneea poate apărea din cauza supraproducției de ulei în glandele sebacee ale pielii. Acest exces de ulei poate astupa porii și atrage bacterii care inflamează și mai mult pielea. Acneea care persistă poate să aibă drept cauză declanșatoare tot o dereglare hormonală. Creșterea producției de sebum cauzată de un dezechilibru hormonal poate duce la apariția acneei, în special în zona feței, a gâtului și a spatelui.

Acneea severă poate, de asemenea, să fie un semn al sindromului ovarelor polichistice. (5) În mod similar, dezechilibrele hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei pot contribui la apariția mâncărimilor pielii, în timp ce uscăciunea pielii poate fi un simptom al menopauzei sau al problemelor tiroidiene.

Tulburări ale somnului

Dacă observi că a trecut ceva timp de când nu ai mai avut un somn odihnitor, acest lucru ar putea fi rezultatul unor dereglări hormonale. Hormonul responsabil în a te ajuta să dormi mai bine este progesteronul. Dacă acesta este secretat în cantități foarte mici, atunci pot să apară insomnia sau somnul întrerupt.

Totodată, nivelurile scăzute de estrogen pot duce la transpirații nocturne abundente, care  contribuie la o calitate slabă a somnului. De aici rezultă în lipsa energiei, somnolență excesivă și dificultăți de concentrare. (6

Probleme digestive

Există câteva motive pentru care problemele digestive sunt frecvente la femeile cu dereglări hormonale. În primul rând, atunci când hormonii sunt în dezechilibru, acest aspect poat afecta motilitatea intestinelor, mai exact mișcarea alimentelor și a deșeurilor prin sistemul digestiv. În plus, dezechilibrele hormonale pot declanșa inflamații în intestin, exacerbând problemele digestive existente sau ducând la altele noi. (7)

În cele din urmă, dezechilibrele hormonale pot perturba, de asemenea, echilibrul delicat al bacteriilor bune și rele din stomac, ceea ce duce la disbioză (un dezechilibru al florei intestinale).

Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme digestive asociate cu dezechilibrul hormonal:

 • constipație
 • diaree
 • balonare și gaze
 • reflux acid

Schimbări bruște ale stării de spirit

Un al simptom al dereglărilor hormonale sunt și schimbările de dispoziție. Persoanele care se confruntă cu un dezechilibru hormonal se pot trezi că se simt neobișnuit de anxioase, irascibile sau deprimate. De asemenea, pot experimenta schimbări bruște de dispoziție, simțindu-se fericite într-un minut și furioase sau frustrate în următorul.

dereglari hormonale simptome

Scăderea libidoului

Printre simptomele dereglărilor hormonale se numără și scăderea libidoului, adică diminuarea dorinței sexuale. În rândul femeilor, doi hormoni principali sunt implicați în reglarea libidoului: estrogenul și testosteronul. Atunci când acești hormoni sunt dezechilibrați, pot apărea probleme legate de libidou sau alte disfuncții sexuale, cum ar fi dificultatea de a atinge orgasmul sau disconfortul în timpul actului sexual.

Infertilitate

Dereglările hormonale sunt printre principalele cauze ale infertilității la femei. Afecțiunile legate de hormoni, precum sindromul ovarelor polichistice (SOPC) și anovulația, pot fi responsabile de această problemă.

Care sunt cauzele dereglărilor hormonale?

Un dezechilibru hormonal are mai multe cauze posibile. Acestea pot fi diferite în funcție de hormonii sau glandele afectate. Mai multe afecțiuni medicale pot avea un impact asupra glandelor endocrine. Anumite obiceiuri de viață și factori de mediu pot juca, de asemenea, un rol în dereglările hormonale.

Cauzele comune ale dezechilibrului hormonal includ:

 • Probleme cu tiroida: Atunci când tiroida nu funcționează corect, poate provoca un dezechilibru hormonal și o serie de simptome cum ar fi: oboseală, creștere sau scădere în greutate, căderea părului. 
 • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC): SOPC poate afecta negativ starea de sănătate generală și calitatea vieții, având un impact asupra fertilității, aspectului fizic și stării de bine emoțional.
 • Perimenopauza și menopauza: Pe măsură ce nivelurile de estrogen și progesteron fluctuează în perimenopauză și menopauză, este frecventă apariția dereglărilor hormonale.
 • Sarcina: Multe dintre schimbările pe care le experimentezi în timpul sarcinii se datorează unei creșteri semnificative a estrogenului și a progesteronului. Deși unele dintre aceste schimbări sunt normale, sarcina în sine poate provoca uneori un dezechilibru hormonal. (9)
 • Pilulele contraceptive: Pilulele contraceptive conțin în mod normal anumiți hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, iar unele persoane pot experimenta dereglări hormonale ca efect secundar. Dacă vrei să eviți posibilele efecte secundare, alege metode contraceptive fără hormoni. Printre cele mai sigure și eficiente metode contraceptive non-hormonale se numără ovulele contraceptive care conțin spermicide. Contracepția locală cu ovule oferă o modalitate flexibilă de contracepție și este una dintre cele mai prietenoase și simple opțiuni pentru că nu dereglează în nici un fel organismul.
 • Alimentația și nutriția inadecvată: O dietă bogată în alimente procesate și care conțin mult zahăr reprezintă una dintre principalele cauze al dereglărilor hormonale. Cu o astfel de alimentație, organismul poate să nu primească suficiente substanțe nutritive de care are nevoie și, în același timp, primește prea mult zahăr și toxine alimentare care perturbă hormonii.

Ce analize se fac pentru dereglările hormonale?

Diagnosticarea dereglărilor hormonale este una complexă și începe prin descrierea simptomatologiei apărute. Discuția cu un medic specialist îi poate oferi acestuia multe detalii importante, iar ulterior poate solicita investigații suplimentare. Simptomele specifice și examinarea clinică vor determina pașii următori în diagnostic și tratament.

În funcție de simptomele tale, medicul îți poate sugera unul sau mai multe teste de diagnostic:

 • teste de sânge;
 • examenul pelvin;
 • ecografie.

Tratament pentru dereglările hormonale

Tratamentul pentru dereglările hormonale depinde de cauza acestora, de simptomele asociate și alți factori personali și este stabilit de medicul specialist, fie că este vorba de un ginecolog sau de un endocrinolog, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Tratamentul poate include modificări ale stilului de viață, o alimentație sănătoasă și echilibrată,, medicamente, terapii specifice sau alte intervenții, iar medicul te va ghida în alegerea celei mai potrivite opțiuni pentru tine. Este important să urmezi îndrumările și recomandările medicului în timpul tratamentului și să comunici orice schimbări sau preocupări pe parcursul acestuia.

dereglari hormonale cauze

Cum poți preveni dereglările hormonale?

Prevenirea dereglărilor hormonale poate fi dificilă în unele cazuri, deoarece multe dintre acestea pot fi cauzate de factori genetici sau de condiții medicale. Cu toate acestea, există unele măsuri pe care le poți lua pentru a menține echilibrul și sănătatea organismului și pentru a reduce riscul apariției dereglărilor hormonale. 

 • Adoptă o dietă sănătoasă – o alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine ​​slabe și grăsimi sănătoase, poate contribui la menținerea unui echilibru hormonal adecvat.
 • Fă mișcare cât mai des – exercițiile fizice regulate pot avea un impact pozitiv asupra sănătății hormonale.
 • Asigură-te că ai parte de somn suficient și de calitate – odihna insuficientă sau de proastă calitate poate contribui la apariția dereglărilor hormonale.
 • Încearcă să gestionezi pe cât poți de mult nivelul de stres – stresul cronic poate afecta glandele endocrine și poate perturba echilibrul hormonal. Găsește modalități eficiente de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, plimbările, yoga sau alte tehnici de relaxare.
 • Limitarea sau evitarea consumului de alcool – consumul excesiv de alcool poate afecta funcția hormonală și poate contribui la apariția unor dereglări hormonale.
 • Folosește metode contraceptive care nu duc la dereglări hormonale – în căutarea unor metode contraceptive eficiente, sigure și care nu afectează echilibrul hormonal, ovulele contraceptive Contracept-M sunt o opțiune din ce în ce mai populară. Aceste produse reprezintă o alegere modernă pentru femei, oferindu-le mai mult control și posibilitatea de a-și planifica viața sexuală și familia în mod responsabil. Contracepția locală fără hormoni este o metodă confortabilă, care îți permite să eviți o sarcină nedorită, fără să te bazezi pe partener. 

Dereglările hormonale pot provoca o varietate de complicații în organism, de aceea este important să fii la zi cu analizele și să soliciți tratament cât mai curând posibil, atunci când apar simptome și observi schimbări în corpul tău. 

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include exerciții regulate, alimentație echilibrată, gestionarea stresului și vizitele regulate la medic, poate juca un rol esențial în menținerea echilibrului hormonal și prevenirea problemelor de sănătate asociate.

 

Bibliografie:

 1. Medical News Today, MediLexicon International, “What to know about hormonal imbalances”, 2021

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321486

 1. Cleveland Clinic, “Hormonal Imbalance”, 2022

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22673-hormonal-imbalance

 1. S.D. Hewagalamulage, T.K. Lee, Department of Physiology, Monash University, ScienceDirect.com, “Stress, cortisol, and obesity: a role for cortisol responsiveness in identifying individuals prone to obesity”, 2016

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0739724016300340?via%3Dihub

 1. WebMD.com, “Thyroid Symptoms and Solutions”, 2023

https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-thyroid-symptoms-and-solutions

 1. Medical News Today, MediLexicon International, “What to know about PCOS, acne, and acne treatment”, 2020

https://www.medicalnewstoday.com/articles/pcos-acne

 1. Michael Horowitz, International Journal of Endocrinology, “The Impact of Sleep and Circadian Disturbance on Hormones and Metabolism”, 2015

https://www.hindawi.com/journals/ije/2015/591729/

 1. National Library of Medicine, “The impact of the gut microbiota on the reproductive and metabolic endocrine system’”, 2021

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7971312/

 1. WebMD.com, “The Pill and Your Sex Drive”, 2023

https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-pill-sex-drive

 1. The National Childbirth Trust (NCT), “Pregnancy hormones: progesterone, estrogen and the mood swings”, 2019

https://www.nct.org.uk/pregnancy/how-you-might-be-feeling/pregnancy-hormones-progesterone-oestrogen-and-mood-swings