CategoriesMetode de contracepție

Ghid complet despre spermicide: ce sunt, cum funcționează și care sunt avantajele folosirii lor

Cum functioneaza spermicidele

Spermicidele sunt soluții de contracepție care conțin substanțe chimice ce funcționează prin distrugerea sau inactivarea spermei și împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul. Ingredientul activ al majorității spermicidelor este clorura de benzalconiu sau nocoxynol-9. 

Spermicidele se găsesc sub formă de ovule, geluri, creme, tablete, filme sau sprayuri, iar toate acestea funcționează în mod similar prin crearea unei bariere care distruge sperma sau afectează mișcarea spermatozoizilor. Spermicidele pot fi utilizate fără un consult medical prealabil, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacții adverse severe şi vin cu o serie de avantaje neştiute.

Una dintre cele mai populare metode de contracepție locală care conține spermicide sunt ovulele contraceptive Contracept-M. Substanța activă din ovulele Contracept-M – clorura de benzalconiu, este un agent tensioactiv cationic care distruge membrana celulară a spermatozoizilor. Contracept-M este o metodă ușor de folosit și mult mai prietenoasă cu organismul tău, are puține efecte adverse care apar doar local, în plus se folosește doar atunci când ai un contact sexual.

contracept m

În acest ghid, vom explora tot ceea ce trebuie să știi despre spermicide, de la cum funcționează și cum se folosesc corect la câte tipuri există și care sunt avantajele acestora. 

Ce sunt spermicidele?

Spermicidele sunt metode de contraceptie pe bază chimică, nu hormonală care se introduc ȋn vagin ȋnainte de actul sexual, iar efectul lor este “inactivarea” spermatozoizilor, astfel ȋncât să nu ajungă la ovul. 

Spermicidele pot fi utilizate singure, ca unică metodă contraceptivă sau ca soluții de contracepție recomandate în completarea metodelor hormonale, atunci când, din diverse motive, s-a sărit peste administrarea obișnuită. De asemenea, se pot folosi și în combinație cu alte metode contraceptive pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva sarcinilor nedorite. 

Spermicidele prezintă efecte antiseptice și antimicrobiene, nu afectează mucoasa vaginală sau pH-ul vaginal și sunt compatibile cu prezervativele din latex. Spermicidele se adresează tuturor femeilor care vor să utilizeze o metodă contraceptivă sigură și eficientă.

Cum funcționează spermicidele?

În funcție de tipul de spermicid, acesta fie blochează colul uterin, astfel încât spermatozoizii nu pot ajunge la ovul, fie îngreunează deplasarea spermatozoizilor în interiorul vaginului. Astfel, împiedică întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul.

Principala funcție a spermicidelor este de a crea un mediu ostil pentru spermatozoizi în vagin, împiedicându-i să ajungă la ovul și să îl fertilizeze. Spermicidele acționează prin blocarea intrării în colul uterin (partea cea mai de jos a uterului) și prin împiedicarea spermatozoizilor de a înota până la ovul. 

Fiecare tip de spermicid este diferit, așadar, asigură-te că citești cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și verifică data de expirare. 

Cum se folosesc corect spermicidele?

Spermicidele trebuie introduse în vagin înainte de contacxtul sexual conform instrucțiunilor fiecarui produs. Momentul aplicării diferă de la produs la produs, dar de obicei se introduc fie chiar înainte de actul sexual (creme, geluri, spume), fie cu 10-15 minute (ovule, tampoane, supozitoare etc.). 

Dușurile vaginale sunt interzise după utilizarea spermicidelor. Atunci când se utilizează un spermicid, spălăturile vaginale pot împiedica spermicidul să funcționeze corect. De asemenea, spălarea sau clătirea zonei vaginale imediat după contactul sexual poate curăța spermicidul înainte ca acesta să fi avut timp să acționeze corespunzător.

Spermicidele sunt destul de simplu de utilizat. Introducerea majorității produselor se simte asemănător cu introducerea unui tampon, iar unele vin cu un aplicator pentru o introducere mai ușoară. În cazul altor produse, poți pur și simplu să folosești degetele pentru a aplica spermicidul. 

Ovulele Contracept-M sunt ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice, sunt dizolvabile și nu conțin hormoni. Substanța activă din Contracept-M – clorura de benzalconiu, este un agent tensioactiv cationic care distruge membrana celulară a spermatozoizilor. Astfel, prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei bariere la nivelul colului uterin, împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. În plus, ovulele pot conține lubrifianți naturali, care sporesc confortul în timpul actului sexual.

spermicide

Odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute, iar durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual.

Cât de eficiente sunt spermicidele?

Spermicidele se numără printre cele mai eficiente metode de contracepție atunci când sunt utilizate corect, la fiecare contact sexual. Pentru atingerea unui efect maxim trebuie utilizate cu puţin timp ȋnainte de actul sexual. 

Eficacitatea ovulelor Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri). Cu toate astea, indiferent de tipul de produs folosit, este important să citeşti cu atenţie instrucţiunile din prospect şi să le respecţi ȋntocmai. Desigur, ca și în cazul celorlalte metode anticoncepționale, cu excepția prezervativului, ovulele contraceptive nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

De altfel, spermicidele pot fi o soluție ideală de urgență pentru zilele în care ai uitat pilula anticoncepțională. Administrarea greșită a pastilelor anticoncepționale este unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care această metodă poate da greș. Prin urmare, atunci când ai sărit pilula, pentru siguranță, poți folosi o metodă locală de contracepție ca soluție de urgență. Atenție, metoda este eficientă doar dacă este folosită înainte de contactul sexual și nu în urma acestuia.

Contracepția locală cu spermicide se adresează tuturor femeilor active sexual care vor să utilizeze o metodă contraceptivă sigură. Totodată este recomandată și femeilor care au contraindicație temporară/definitivă pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând și celor care alăptează, femeilor aflate în perioada de premenopauză, dar și ca modalitate de protecție suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.

După folosirea unui produs care conține spermicide, toaleta intimă se va face exclusiv cu apă pentru că săpunul poate distruge substanța spermicidă. De asemenea, un nou contact sexual necesită introducerea unui alt ovul sau alt tip de produs.

Tipuri de spermicide

Spermicidele vin sub mai multe forme și sunt aplicate în moduri diferite. Se găsesc sub formă de ovule, tablete, supozitoare spumante care se dizolva, flacoane cu spumă sub presiune, bureți, filme care se dizolva, geluri și creme. De asemenea, aceste substanțe pot să fie folosite ca agenți de ungere pentru unele tipuri de prezervative masculine. Toate spermicidele acționează însă prin împiedicarea spermatozoizilor de a fertiliza un ovul. 

Ovule contraceptive – Contracepția locală cu ovulele anticoncepționale Contracept-M este una din cele mai populare metode contraceptive moderne și acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Fără hormoni și fără necesitatea de a le lua zilnic, aceste ovule contraceptive pot fi utilizate cu ușurință și oferă femeilor mult mai multă autonomie, în ceea ce privește contracepția. 

Ovulul se introduce profund în vagin cu 5-10 minute înainte de raportul sexual, iar durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual. La finalul acestuia, toaleta intimă se va face exclusiv cu apă pentru că săpunul poate distruge substanța spermicidă. 

Practic, poți folosi un ovul contraceptiv Contracept-M oricând ai nevoie, știind că va acționa pe o perioadă definită de timp (4 ore, fără să fie nevoie să-l scoți la final) și că forma sa îl ține în locul în care ar trebui să fie pe tot parcursul contactului sexual, ajutându-te să eviți o sarcină nedorită. 

Geluri și creme spermicide – Acestea sunt disponibile în tuburi sau seringi și conțin substanțe chimice, precum nonoxynol-9 sau octoxynol, care distrug spermatozoizii și împiedică fertilizarea ovulului. Acestea trebuie introduse în vagin cu ajutorul aplicatorului și acționează imediat dar efectul durează, de regulă, doar până la 1 oră. Gelurile și cremele spermicide sunt ușor de utilizat și pot fi aplicate doar atunci când este necesar, fără a necesita administrare zilnică. 

Spume spermicide – Spumele spermicide sunt similare cu gelurile și cremele, dar se transformă într-o spumă în momentul aplicării. Acestea conțin, de asemenea, substanțe chimice spermicide și se aplică în vagin cu ajutorul aplicatorului. Spuma acționează pentru a distruge spermatozoizii și a preveni fertilizarea ovulului. Timpul necesar de așteptare înainte de contactul sexual poate varia în funcție de marca și tipul de spumă spermicidă folosită.

Filme vaginale – Acestea sunt filme subțiri, solide, care conțin spermicid și trebuie introduse în vagin înainte de contactul sexual. Asigură-te înainte însă că mâinile sunt curate și uscate. Pelicula spermicidă va absorbi secrețiile vaginale și se va topi într-un gel gros. În acest fel, acționează ca o barieră pentru a opri spermatozoizii. Filmele trebuie introduse cu cel puțin 15 minute înainte de contactul sexual. Acest lucru le dă timp suficient să se dizolve complet, astfel încât să fie eficiente.

spermicide

Avantajele spermicidelor

În afara faptului că vei fi protejată de o sarcină nedorită, spermicidele pot avea, atunci când sunt utlizate conform instrucțiunilor, o serie de beneficii:

  • Nu conțin hormoni. Primul mare avantaj este faptul că nu conțin niciun hormon, ci doar o substanță care inactivează spermatozoizii. Pentru femeile care vor să evite utilizarea metodelor hormonale, spermicidele pot fi opțiunea potrivită. 
  • Ușor de utilizat: Spermicidele sunt ușor de utilizat și pot fi aplicate chiar înainte de contactul sexual, fără a necesita planificare prealabilă.
  • Substanța activă din spermicide nu trece în sânge și nici în laptele matern. Așa cum îi arată denumirea, contracepția locală acționează exclusiv la nivelul vaginului. Prin urmare, este o metodă ideală inclusiv pentru femeile care alăptează.
  • Fără prescripție medicală. Spermicidele sunt disponibile fără prescripție medicală, ceea ce le face mai accesibile.
  • Libidoul și lubrifierea nu sunt afectate în urma administrării locale a contraceptivelor care conțin spermicide. Mai mult de atât, atunci când ovulele spermicide sunt introduse în vagin, acestea lubrifiază foarte bine zona.
  • Compatibile cu alte metode contraceptive: Spermicidele pot fi utilizate în combinație cu prezervative sau diafragme, pentru o protecție contraceptivă suplimentară.

Dezavantajele spermicidelor

  • nu oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS);
  • unele persoane găsesc dificilă aplicarea chiar înainte de actul sexual, fiind necesară întreruperea preludiului;
  • trebuie aplicate la momentul potrivit și reaplicate pentru un contact sexual ulterior;.

Astăzi, metodele de contracepție sunt mai accesibile ca oricând, iar diversitatea lor înseamnă că poți face alegeri informate și benefice pentru tine, pentru sănătatea organismului tău și potrivite stilului tău de viață. Fie că vrei să alegi o metodă care te protejează punctual de eventualitatea unei sarcini nedorite, fie că vrei să suplimentezi metoda curentă, pentru mai multă siguranță, spermicidele sunt o alegere inspirată care nu îți afectează sănătatea și nu îți produc dereglări hormonale.

Spermicidele pot fi folosite fără prescripție medicală, nu necesită monitorizare medicală ulterioară și sunt disponibile în farmacii. Nu există restricții de vârstă în ceea ce privește spermicidele și pot fi folosite de oricine, indiferent de stilul de viață. Acestea pot fi folosite ca unică metodă de contracepție sau pot fi utilizate în combinaţie cu alte metode contraceptive cu scopul de a creşte eficacitatea acestora. 

Indiferent de tipul de spermicid este important să citești cu atenție instrucțiunile de utilizare și să aștepți timpul de acționare specificat înainte de a avea un contact sexual, pentru a te asigura de eficacitatea acestuia.