Pastila anticoncepțională, cunoscută și sub numele de contraceptiv oral, este una dintre cele mai la îndemâna soluții alese de către femei pentru a preveni sarcina. Aceasta acționează prin prevenirea ovulației (eliberarea unui ovul din ovar) și prin îngroșarea mucusului din colul uterin, făcând dificil pentru spermatozoizi să ajungă și să fertilizeze un ovul. Deși se numără printre cele mai eficiente metode de prevenire a sarcinilor nedorite, anticoncepționalele pot veni la pachet cu o serie de efecte adverse și riscuri, mai ales dacă sunt administrate incorect și fără un consult medical sau pentru o perioada mult prea mare de timp.
Ce sunt pastilele anticoncepționale și cum funcționează?
Contraceptivele orale sunt disponibile în două tipuri: combinate (care conțin estrogen și progesteron) și monohormonale, care conțin doar un singur hormon. Majoritatea pilulelor contraceptive utilizează același tip de estrogen, dar în doze variate. În schimb, fiecare marcă de pastile anticoncepționale poate folosi un tip diferit de progesteron, în cantități diferite. Aceste variații pot duce la efecte secundare potențial diferite, motiv pentru care este important să alegi cu atenție tipul potrivit pentru tine.
Pastilele combinate conțin o combinație de estrogen și progesteron, cu rolul de a preveni apariția sarcinii. Pe lângă prevenirea ovulației, pilulele contraceptive combinate modifica mucusul de la nivelul colului uterin și subțiază mucoasa uterului, creându-se astfel un mediu care nu este propice pentru fertilizare.
Anticoncepționalele mono hormonale (denumite si “micro-pilule”) conțin numai progesteron în cantități mai mici. Ele pot preveni și ovulația, dar nu întotdeauna cu succes. Cu toate acestea, pastilele ce conțin doar progesteron îngroașă mucusul cervical și subțiază mucoasa uterului, ceea ce ajută la prevenirea fertilizării și implantării spermatozoidului. În plus, este important să iei pilula zilnic la aceeași oră și să urmezi recomandările medicului pentru a te asigura că aceasta își va face efectul.
Citește mai multe din ghidul nostru despre anticoncepționale.
Cele mai comune efecte adverse ale pastilelor anticoncepționale?
Efectele secundare specifice variază foarte mult de la o persoană la alta, iar diferite pilule determină efecte secundare diferite. Acestea, sunt de obicei temporare, pe măsură ce corpul se adaptează la schimbările hormonale. Dacă efectele secundare persistă sau sunt foarte inconfortabile, discută cu un medic.
Iată care sunt efectele secundare frecvente ale anticoncepționalelor:
Sângerări între menstruații
Printre cele mai comune efecte secundare ale pilulelor anticoncepționale se numără sângerările intermenstruale (”spotting”). Acestea sunt normale și tind să dispară de la sine, în primele 3 luni de la începerea folosirii contraceptivelor orale. Sângerarea intermitentă poate arăta ca o sângerare ușoară sau ca o scurgere maronie și apare deoarece corpul se adaptează la schimbările hormonale, iar mucoasa uterină devine mai subțire. Dacă sângerarea durează mai mult de 3 zile, este recomandat să mergi la un consult de specialitate.
Greață
Un alt efect secundar frecvent al pastilelor anticoncepționale este greața, în special în primele săptămâni de utilizare. Aceasta apare deoarece organismul se adaptează la schimbările hormonale. De obicei, greața dispare după primele luni, iar luarea pastilei împreună cu alimente sau înainte de culcare poate ajuta la reducerea disconfortului.
Dureri de sâni
Sensibilitatea sau durerile la nivelul sânilor pot apărea doar în primele câteva săptămâni de la începutul administrării pilulelor anticoncepționale. Acest efect secundar apare din cauza nivelului crescut de estrogen și progesteron din pastile. De obicei, disconfortul dispare pe măsură ce organismul se obișnuiește cu hormonii din pilule.
Creștere în greutate
Unele femei pot observa o ușoară creștere în greutate atunci când încep să ia pastile anticoncepționale. Acest lucru se întâmplă deoarece pilulele pot, în unele cazuri, să ducă la retenția de apa în organism, balonare sau la creșterea apetitului. De obicei, femeile care încep să ia anticoncepționale pot constata o ușoară creștere în greutate de 1-2 kilograme, în primele două luni, însă această tendință nu mai continuă ulterior. Acest lucru se întâmplă deoarece, în perioada respectivă, organismul se obișnuiește cu modificările hormonale produse de administrarea pilulelor.
Cu toate astea, dacă devine un chin să îți menții greutatea sau să scapi de un surplus substanțial de kilograme în timp ce iei anticoncepționale, cea mai bună opțiune ar putea fi să treci la un alt tip de contracepție care să te ajute să scapi de stresul îngrășării. O astfel de metodă este contracepția locală cu ovulele Contracept-M, fără hormoni, care acţionează doar prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei “bariere” ce împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului.
Citește și Anticoncepționalele îngrașă: ce duce la creșterea în greutate și ce e de făcut?
Schimbări ale dispoziției
Hormonii influențează starea de spirit și emoțiile, iar fluctuațiile hormonale cauzate de administrarea pilulelor contraceptive pot avea un impact asupra dispoziției. Cercetările, inclusiv un studiu din 2016 realizat în Danemarca pe 1 milion de femei, au sugerat o legătură între folosirea contraceptivelor hormonale și depresie. Dacă observi schimbări de dispoziție care te îngrijorează, este recomandat să discuți cu medicul. În unele cazuri, schimbarea tipului de pilulă poate ameliora aceste simptome.
Dureri de cap și migrene
Hormonii din pilulele contraceptive pot provoca sau crește frecvența durerilor de cap sau migrenelor, în special din pricina fluctuațiilor de estrogen și progesteron. Severitatea simptomelor depinde de tipul și doza de pilulă; de exemplu, pilulele cu doză mică de estrogen sunt mai puțin susceptibile de a provoca migrene. Pe de altă parte, pentru femeile care suferă de migrene asociate cu sindromul premenstrual, pilulele contraceptive pot ameliora simptomele prin stabilizarea nivelului hormonal. (2)
Lipsa menstruației
Administrarea pilulelor contraceptive poate duce la menstruații foarte ușoare sau chiar la absența menstruației. Contraceptivele hormonale reglează nivelul de estrogen și progesteron, iar în unele cazuri, acestea pot subția mucoasa uterină până la punctul în care menstruația devine foarte ușoară sau dispare complet. (3) Alți factori precum stresul, dereglările hormonale sau afecțiunile tiroidiene pot contribui și ele la întârzierea menstruației.
Dacă există suspiciuni de sarcină, este recomandat să se facă un test de sarcină, deoarece, deși pilulele sunt foarte eficiente, există situații când efectul acestora scade și poți rămâne însărcinată.
Află mai multe despre cum poți rămâne însărcinată chiar dacă iei pastile anticoncepționale.
Libido scăzut
Există mai multe cauze care duc la scăderea libidoului, iar una dintre acestea este legată de administrarea pilulelor contraceptive. Hormonii din pilulele anticoncepționale pot influența dorința sexuală la unele femei, ducând la o scădere temporară a libidoului. Contraceptivele hormonale reduc nivelul de testosteron, un hormon care joacă un rol important în dorința sexuală. Schimbarea tipului de anticoncepționale sau folosirea altor metode contraceptive non-hormonale cum sunt spermicidele sau prezervativul ar putea îmbunătăți situația.
Modificări ale secrețiilor vaginale
Administrarea pilulelor anticoncepționale poate duce la schimbări în secrețiile vaginale, cum ar fi creșterea sau scăderea lubrifierii, sau modificări ale texturii, mai ales în perioada de început a administrării acestora. În cazul uscăciunii vaginale, folosirea unui lubrifiant poate face activitatea sexuală mai confortabilă. O altă soluție sunt și ovulele contraceptive Contracept-M care, atunci când intră în contact cu temperatura corpului, se topesc, iar baza în care se amestecă substanța activă eliberată acționează ca un lubrifiant. Deși aceste modificări nu sunt, în general, periculoase, dacă apar schimbări de culoare sau miros, acestea ar putea indica o infecție și ar trebui consultat un medic.
Efecte secundare pe termen lung
Pilulele contraceptive sunt considerate sigure pentru utilizarea pe termen lung la majoritatea femeilor. Însă, deși majoritatea efectelor secundare sunt ușoare și temporare, pastilele anticoncepționale pot veni și cu riscuri mai serioase. Unele dintre acestea sunt rare, dar pot avea consecințe grave asupra sănătății, în special dacă există factori de risc suplimentari.
Probleme cardiovasculare
Pilulele combinate pot crește ușor riscul de probleme cardiovasculare serioase, cum ar fi atacul de cord, accidentul vascular cerebral și creșterea ratei de apariție a cheagurilor de sânge. Aceste efecte pot apărea în special în cazul persoanelor fumătoare, celor care au hipertensiune arterială sau suferă de diabet. Aceste riscuri cresc odată cu vârsta, mai ales după 35 de ani.
Hipertensiune arterială
Utilizarea pe termen lung a pastilelor anticoncepționale poate duce la o creștere ușoară a tensiunii arteriale. Femeile care au deja tensiune arterială crescută sau care au alte afecțiuni cardiovasculare ar trebui să fie monitorizate atent în timpul utilizării pastilelor sau să opteze pentru alternative de contracepție mai sigure.
Cancer
Unele studii sugerează o posibilă legătură între utilizarea pe termen lung a contraceptivelor hormonale și un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer. Conform National Cancer Institute, administrarea de pilule contraceptive poate afecta riscul unei persoane de a dezvolta cancer de sân sau cancer de col uterin. În cazul celui din urmă, utilizarea pilulei pe termen lung (peste 5 ani) poate crește riscul, în special dacă este prezent papilomavirusul uman (HPV). Pe de altă parte, contraceptivele orale pot reduce riscul de cancer ovarian și endometrial.
Când există contraindicații pentru folosilea pilulelor?
Administrarea pilulei contraceptive poate fi contraindicată în anumite situații, în special atunci când există un istoric sau risc mare de boli cardiovasculare și boli hepatice. Prin urmare, înainte de a lua pilule contraceptive, este important să discuți factorii de risc individuali cu un specialist.
Potrivit Office on Women’s Health, folosirea pilulelor contraceptive poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge și poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Aceste complicații pot duce la atac de cord sau accident vascular cerebral. Dacă un cheag de sânge ajunge la plămâni, acesta poate provoca leziuni grave sau chiar deces. Deși aceste efecte secundare sunt grave, ele sunt rare. Unele cercetări indică, de asemenea, că pilulele pot crește riscul unor forme de cancer și reduce riscul altora.
Câteva exemple de contraindicații pentru pilula anticonceptivă includ:
1. Fumatul
Femeile care fumează ar trebui, conform medicilor, să nu ia anticoncepţionale. Fumatul creşte riscul apariţiei accidentelor vasculare, iar administrarea ȋn paralel de anticoncepţionale creşte riscul apariţiei unor boli de inimă. Dacă ai peste 35 de ani, fumezi şi iei anticoncepționale, atunci riscurile sunt şi mai mari, asocierea acestor factori conducând de multe ori la apariţia aterosclerozei. În acest caz sunt recomandate metode de contracepție non-hormonale precum prezervativele sau ovulele spermicide.
2. După naștere, în timpul alăptării, sau premenopauză
Pilulele combinate nu sunt recomandate după naștere femeilor care alăptează, pentru că substanțele active din acestea pot trece în laptele matern și pot reduce producția de lapte. (6) Cu toate acestea, medicul ginecolog poate recomanda monopilule, pastile anticoncepționale cu progesteron. Eficiența acestora este ceva mai scăzută și trebuie luate cu strictețe în fiecare zi la aceeași oră, fără excepție.
De asemenea, în primele 6 săptămâni după naștere, riscul de cheaguri de sânge este mai ridicat, iar estrogenul din pilule poate agrava această problemă. În această situație, ovulele anticoncepționale Contracept-M se numără printre cele mai recomandate deoarece, spre deosebire de pastilele anticoncepționale obișnuite, substanța spermicidă din acestea nu are bază hormonală și nici nu trece în laptele matern. Așa cum îi arată denumirea, contracepția locală acționează exclusiv la nivelul vaginului.
La premenoapauză organismul trece prin fluctuații hormonale, ceea ce duce la diverse schimbări fizice și emoționale. Contracepția locală cu ovule spermicide este una dintre cele mai recomandate metode contraceptive în perioada premenopauzei, pentru că nu dereglează în nici un fel organismul, are puține efecte adverse care apar foarte rar, iar în cazurile în care se manifestă totuși, apar doar local.
Citește și Metode contraceptive după 45 de ani.
3. Anumite boli de sânge
Pastilele anticoncepționalele sunt contraindicate şi ȋn cazul ȋn care suferi de unele boli de sânge, pentru că sporesc riscul de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce poate duce la tromboză venoasă profundă. Aceasta, la rândul său, poate crește riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Nu ȋn ultimul rând, diversele boli hepatice sau renale fac riscantă administrarea anticoncepționalelor.
Alte cazuri în care este riscantă folosirea contraceptivelor orale:
- Persoanele cu un istoric de boli de inimă;
- Migrene cu aură;
- Istoric de cancer mamar sau uterin;
- Boală hepatică severă.
Care sunt cele mai bune alternative la pastilele anticoncepționale?
1. Contracepția locală cu ovule contraceptive
O alternativă eficientă la pilulele anticoncepționale este contracepția locală cu ovule fără hormoni, cum este Contracept-M. Aceste ovule anticoncepționale sunt ușor de utilizat datorită formei anatomice și se dizolvă rapid în vagin. Substanța activă, clorura de benzalconiu, distruge spermatozoizii și formează o barieră la nivelul colului uterin, împiedicând fecundarea. Spre deosebire de pastilele anticoncepționale, substanța spermicidă din acestea nu este de natură hormonală și nici nu trece în laptele matern sau în sânge.
Un alt avantaj major este faptul că ovulele Contracept-M se utilizează doar cu 10 minute înainte de contactul sexual și oferă protecție timp de 4 ore, eliminând necesitatea unei administrări zilnice. Eficacitatea contraceptivă a Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).
Află mai multe despre Cât de de sigure sunt ovulele Contracept-M, totul despre eficiență și cu ce avantaje vin.
2. Prezervativul
Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini nedorite, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei infecții cu transmitere sexuale. Acesta asigură o barieră care împiedică sperma să ajungă la ovul. Deși eficiența acestuia este ridicată, utilizarea prezervativului nu este foarte indicată în primele luni după naștere. Lubrifierea naturală poate fi mai scăzută și pot fi prezente încă leziuni care prezintă un risc ridicat de infecție.
3. Dispozitivul intrauterin (DIU) din cupru
DIU-ul din cupru este o metodă contraceptivă non-hormonală care oferă protecție pe termen lung, de până la 10 ani. Acesta funcționează prin crearea unui mediu neprietenos pentru spermatozoizi, împiedicând fertilizarea ovulului. Este o soluție convenabilă pentru femeile care nu doresc să folosească hormoni și preferă o metodă de lungă durată care nu necesită administrare zilnică.
Înainte să folosești pastile anticoncepționale, poartă o discuție amănunțită cu medicul specialist
În timp ce pastilele anticoncepționale sunt o opțiune contraceptivă eficientă, ele vin cu o serie de efecte secundare care pot afecta sănătatea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Înainte de a lua decizia de a le folosi, o discuție cu un medic specialist este esențială. Fiecare femeie are un profil medical unic, iar pilulele, deși eficiente, pot avea efecte adverse și riscuri care variază în funcție de starea de sănătate și istoricul personal. Medicul te poate ajuta să identifici dacă pilulele sunt potrivite pentru tine și nevoile tale.
Până atunci poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care te protejează, cum sunt ovulele contraceptive Contracept-M. Printre avantajele acestora se numără faptul că nu este nevoie să îți aduci aminte zilnic să le iei, nu au bază hormonală și nu îți afectează în niciun fel organismul.
Surse:
1. JAMA Psychiatry, “Association of Hormonal Contraception With Depression”, 2016
https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2552796
2. NIH, “Hormonal Contraceptive Options for Women With Headache: A Review of the Evidence”, 2022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2938905/
3. MedicalNewsToday, “Why can you have a missed period on birth control?”, 2023
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322141
4. National Cancer Institute, “Oral Contraceptives and Cancer Risk”, 2018,
https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/hormones/oral-contraceptives-fact-sheet
5. Office on Women’s Health, “Birth control methods”, 2022
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/birth-control-methods
6. NIH, “Oral Contraceptive Pills”, 2024
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430882/