Unul dintre cele mai frecvente mituri legate de fertilitate și lipsa menstruației este acela că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă are relații intime neprotejate. Deși șansele de sarcină sunt mai mici, acestea nu sunt nule.
Dacă nu vrei să rămâi însărcinată, nu ar trebui să te bazezi pe lipsa menstruației ca mijloc de contracepție, ci folosește o metodă sigură și eficientă, cum ar fi ovulele anticoncepționale Contracept-M, care acționează strict local, nu se absorb în organism, nu trec în cavitatea uterină sau în sânge și nu produc malformații congenitale. Ovulele Contracept-M se găsesc la majoritatea farmaciilor din țară.
Totodată, important de reținut este și faptul că poți rămâne însărcinată în timpul menstruației și că aceasta nu este o soluție de contracepție, iar în cazul unui ciclu menstrual scurt sau neregulat riscul apariției unei sarcini nedorite este mai mare.
Chiar dacă există o legătură între ovulație și menstruație, este totuși posibil să ovulezi fără a avea menstruație, iar lipsa menstruației nu este indiciu clar că nu poți rămâne însărcinată dacă faci sex neprotejat.
Absența menstruației este, de cele mai multe ori, o tulburare, dar poate fi și un semn al unor probleme de sănătate mai grave. De aceea e important să discuți cu medicul specialist care te poate îndruma în funcție de semne și simptome: dacă ai un ciclu menstrual regulat, când ai avut ultima menstruație și câte zile durează de obicei, dacă iei anticoncepționale sau alte tipuri de medicamente, ce regim alimentar ai și care sunt provocările emoționale prin care treci.
Absența menstruatiei este normală doar atunci când o femeie este însărcinată, alaptează sau este la vârsta menopauzei. În alte situații, lipsa menstruației poate ascunde un dezechilibru alimentar sau hormonal, precum și alte afecțiuni care necesită îngrijiri medicale de specialitate.
Înțelegerea ciclului menstrual
Pentru a putea vorbi cât mai clar despre posibilitatea de a rămâne însărcinată în lipsa menstruației, este important să înțelegi mai întâi ciclul menstrual.
Astfel, ciclul menstrual este procesul prin care corpul feminin se pregătește pentru sarcină în fiecare lună și este reglat de un echilibru delicat de hormoni, care determină ovarele să elibereze un ovul, îngroșarea mucoasei uterine și, în cele din urmă, menstruația dacă ovulul nu este fertilizat. Ciclul menstrual începe în prima zi a menstruației și se termină cu o zi înainte de următoarea menstruație.
Deși sarcina este cel mai probabil să apară atunci când o femeie este la ovulație, spermatozoizii pot trăi în interiorul corpului până la cinci zile. Asta înseamnă că, dacă sperma se află în interiorul tractului reproducător înaintea ovulației, este posibil ca spermatozoizii să mai fie în viață și când începe aceasta. În cazul unui ciclul menstrual neregulat este foarte dificil de stabilit exact când începe perioada fertilă.
Este posibil să ovulezi și să rămâi însărcinată fără menstruație?
Da, este foarte posibil să ovulezi și să rămâi însărcinată fără menstruație. Acesta este cel mai probabil cazul femeilor care se confruntă cu menstruații neregulate. În cazul în care te afli în această situație este important să discuți cu medicul ginecolog ca să descoperi cauza și să o poți trata. Așadar, dacă te întrebi dacă poate apărea o sarcină fără menstruație, răspunsul este da.
Deoarece menstruația rezultă din ovulație, este neobișnuit să ovulezi fără a avea menstruație, dar nu imposibil. Factori precum cicatricile uterine, anumite medicamente hormonale sau o sarcină pot face ca menstruația să nu apară. Există, totodată, o afecțiune numită amenoree: amenoreea primară este atunci când nu îți începe niciodată menstruația, iar amenoreea secundară este atunci când ai avut menstruații, iar apoi acestea se opresc, în special pentru mai mult de trei luni.
De asemenea, poți ovula fără menstruație dacă ovarele eliberează un ovul cu 12 până la 16 zile înainte de a te aștepta să înceapă menstruația.
În timp ce sfârșitul ciclului menstrual este indicat de prezența menstruației, nu există semne clare care să indice că perioada de ovulație a început. Este posibil să ovulezi și să nu știi că se întâmplă. De aceea, chiar dacă nu ai menstruații regulate, acest lucru nu trebuie considerat o formă de control al nașterii, iar pentru a evita o sarcină nedorită apelează la metode contraceptive.
Despre lipsa menstruației sau amenoree
Amenoreea este lipsa menstruației pentru cel puțin trei luni la rând. Acest lucru este valabil și în cazul fetelor care au împlinit 16 ani și nu au avut niciodată ciclu menstrual, cât și mai târziu, de-a lungul vieții sexuale sau chiar la menopauză.
În funcție de particularitățile ei, amenoreea poate fi de două tipuri:
- primară: atunci când până la vârsta de 16 ani nu a existat niciun ciclu menstrual. Cele mai comune cauze de amenoree primară sunt legate de dezechilibrul hormonal, deși există și afecțiuni anatomice care provoacă amenoree;
- secundară: absența a trei sau mai multe menstruații consecutive, la o persoană la care s-a instalat menstruația la pubertate; sarcina este cea mai comună cauză de amenoree secundară, deși aceasta poate fi declanșată și de anumite dezechilibre hormonale.
Care sunt cauzele lipsei menstruației?
Amenoreea primară sau secundară poate apărea dintr-o varietate de cauze. Unele sunt normale pe parcursul vieții unei femei, în timp ce altele pot fi un efect secundar al medicamentelor sau un semn al unei probleme medicale.
În cazul amenoreei secundare, cauzele pot fi:
-
- Pilulele contraceptive – administrarea anticoncepționalelor sau schimbarea acestora poate afecta menstruația. Chiar și după oprirea contraceptivelor orale, poate dura ceva timp până la revenirea ovulației și menstruației regulate. De aceea, este important să vorbești cu un medic specialist cu privire la schimbarea tipului de pilule sau a metodei de contracepție, iar între timp să folosești o soluție de contracepție locală precum Contracept-M, care nu conține hormoni și care acţionează acționează prin imobilizarea și distrugerea membranei spermatozoizilor, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul.
- Cauze naturale – respectiv sarcina, alăptarea și menopauza.
- Un dezechilibru hormonal – cea mai frecventă cauza a amenoreei este corelată cu incapacitatea ovarelor de a produce cantitățile necesare de estrogen și progesteron, iar în unele cazuri, apare un exces de hormoni masculini.
- Tratamente cu anumite medicamente – unele dintre acestea pot duce la lipsa menstruației, mai exact: medicamentele folosite în tratamentul cancerului, cele pentru hipertensiunea arterială, antidepresivele sau medicamentele pentru alergii (antihistaminice).
- Malnutriția sau obezitatea – pot duce la un ciclu menstrual neregulat și, în anumite cazuri, la lipsa menstruației.
- Stresul
- Sport în exces
- Sindromul ovarului polichistic
- Depresia sau alte tulburări psihice
- Intervențiile chirurgicale la nivelul uterului
- Îndepărtarea chirurgicală a ovarelor sau a uterului
- Fibroza chistică
- Tumori ovariene
- Disfuncții ale glandei tiroide
- Menopauza
Amenoreea ar putea fi prevenită prin menținerea unei greutăți normale, exercitii fizice regulate de intensitate medie, mai puțin stres și o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive și săracă în zahăr, grăsimi și sare.
În funcție de motivul pentru care nu ovulezi și dacă există și alte probleme hormonale, posibilitățile de tratament includ schimbarea stilului de viață, pierderea sau creșterea în greutate sau schimbarea medicamentelor sau a metodei de contracepție.
Dacă nu vrei să rămâi însărcinată, nu ar trebui să te bazezi pe lipsa menstruației ca fiind o modalitate de contracepție. Acest lucru este valabil chiar dacă ai fost diagnosticată anterior ca fiind infertilă (cu excepția cazului în care medicul specialist îți spune altfel).
Astfel că, în funcție de motivul pentru care nu ai menstruație, este posibil să ovulezi și să nu ai mai întâi menstruație, ca un indiciu că ești din nou fertilă. Este important să discuți orice schimbare cu medicul specialist, deoarece fiecare formă de contracepție poate avea efecte secundare și eficacitate diferită.
Până atunci, însă, poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, sigură și care nu îți afectează echilibrul hormonal, cum sunt ovulele Contracept-M, care se folosesc doar cu 10 minute înaintea contactului sexual. Odată introdus în vagin, ovulul începe să acționeze după 10 minute, iar durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual. Contracept-M se folosește când ai nevoie și numai atunci.