Întârzierea menstruației poate fi o experiență stresantă pentru multe femei, cu atât mai mult pentru cele obișnuite să aibă un ciclu menstrual regulat sau atunci când există teama apariției unei sarcini nedorite. Însă, există multe alte situații în care întârzierea menstruației are loc din cu totul alte motive. În timp ce unele mici decalaje sunt normale, altele pot semnala probleme de sănătate, dezechilibre hormonale sau începutul menopauzei.
În continuare, vom explora cauzele întârzierii menstruației, factorii care pot influența acest aspect, la câte zile după întârzierea menstruației se face testul de sarcină, metodele contraceptive recomandate și situațiile în care întârzierea nu ar trebui să trezească motive de îngrijorare.
A întârziat menstruația: există motive de îngrijorare?
Ciclul menstrual este un proces natural prin care corpul unei femei se pregătește pentru sarcină în fiecare lună și este reglat de un echilibru delicat de hormoni, care determină ovarele să elibereze un ovul, îngroșarea mucoasei uterine și, în cele din urmă, menstruația dacă ovulul nu este fertilizat.
Durata unui ciclu menstrual se măsoară de la prima zi a menstruației până la prima zi a următoarei menstruații. De obicei, acesta durează în jur de 28 de zile, dar poate varia între 21 și 35 de zile și se manifestă diferit de la o persoană la alta.
O ușoară variație a duratei ciclului menstrual este normală și o întârziere a menstruației se poate întâmplă de mai multe ori de-a lungul vieții. Durata ciclului menstrual, a menstruației, intensitatea acesteia, prezența durerilor sau a crampelor abdominale, simptomele premenstruale sau sângerările neregulate sunt aspecte ce pot varia semnificativ de la o femeie la alta și pot aduce experiențe diferite în fiecare lună.
Unele luni pot avea cicluri mai scurte, în timp ce altele pot avea cicluri mai lungi. Chiar și cele mai regulate cicluri mensruale pot suferi variații ocazionale. Întârzierea menstruației cu câteva zile sau chiar o săptămână nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, mai ales dacă nu există alte motive care ar putea schimba starea generală de sănătate.
Există, de asemenea, două momente în viața unei femei în care este absolut normal ca menstruația să fie neregulată: când debutează și când se instalează menopauza. Pe măsură ce corpul tău trece prin tranziție, ciclul poate deveni neregulat.
Câte zile poate întârzia menstruația?
Se poate spune că menstruaţia a întârziat dacă au trecut 5-7 zile de la data la care trebuia să vină în mod obişnuit și este perfect normal ca apariţia menstruaţiei să varieze cu până la 7 zile faţă de luna sau lunile precedente. De asemenea, dacă între două cicluri menstruale au trecut 25 de zile, este normal ca luna următoare să existe o variaţie de până la 30-31 de zile până la apariţia unei noi menstruaţii.
Așadar, conform The Office on Women’s Health (OWH), atunci când menstruația întârzie cu cel puțin 7 zile față de data așteptată, este considerată o întârziere menstruală. După 6 săptămâni de la ultima menstruație, se poate considera că aceasta este o menstruație ratată.
În general, motivele de îngrijorare trebuie să apară dacă menstruațiile se produc la intervale mai mari de 35 zile și dacă astfel de întârzieri nu au mai fost experimentate în trecut.
Deși este un fenomen normal, cu o recurență ridicată, cauzele care pot influența întârzierea menstruației sunt adesea strâns legate de modificările ce apar în sistemul endocrin, în echilibrul hormonal și aici intervin diferiți factori perturbatori precum – administrarea contraceptivelor orale, medicamente, stres, o dietă dezechilibrată bazată pe alimente tratate hormonal.
Dacă vrei să te ferești de o sarcină nedorită și îți dorești o metodă contraceptivă sigură care nu provoacă dezechilibre hormonale, o asfel de soluție sunt ovulele spermicide Contracept-M care se folosesc când ai nevoie și doar atunci.
Înainte de a alerga la farmacie pentru a cumpăra un test de sarcină, este important să cunoști și celelalte cauze pentru care menstruația ar putea să întârzie.
Întârzierea menstruației: cauze și factori care o influențează
În momentul în care depistezi întârzieri ale menstruației constante, este un semn că există anumite probleme sau dezechilibre hormonale. Pe lângă o sarcină, pot fi numeroase alte cauze implicate care pot duce la întârzierea menstruației, cum ar fi:
1. Stresul
Perioadele prelungite de stres pot afecta ciclul menstrual al unei femei, prelungindu-l sau scurtându-l sau chiar provocând absența menstruației (2).
Perioadele de stres major sunt foarte agresive pentru organism. Acestea “lucrează” la nivelul creierului, în hipotalamus, zona responsabilă și pentru reglarea mecanismelor hormonale. Atunci când nivelul de stres atinge un punct maxim, creierul trimite semnale către sistemul endocrin pentru a elibera hormoni care declanșează modul de „luptă sau fugă”. Acești hormoni inhibă funcțiile non-esențiale, inclusiv cele ale sistemului reproducător, care nu sunt considerate urgente în cazul unei amenințări iminente.
În timp, stresul cronic poate duce la îmbolnăvire, la creșterea sau pierderea bruscă în greutate, iar toate acestea pot afecta ciclul menstrual.
2. Oscilații de greutate
Atunci când corpul tău trece prin numeroase schimbări și oscilații mari de greutate, fie că ai acumulat, fie că ai pierdut multe kilograme, organismul este supus unor factori de stres. Aceste scăderi sau creșteri bruște de greutate pot duce la un dezechilibru hormonal care face ca menstruația să vină cu întârziere sau să nu mai vină deloc.
În plus, un aport foarte scăzut de calorii afectează acea partea a creierului care îi transmite mesaje sistemuluil endocrin și îi dă instrucțiuni pentru crearea hormonilor de reproducere. Atunci când acest canal de comunicare este întrerupt, tiparele hormonale se pot schimba și astfel se poate ajunge la întârzieri ale menstruației (3).
3. Sindromul ovarelor polichistice
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este caracterizat de prezența unui număr mare de chisturi pe suprafața ovarelor. Aceste chisturi arată ca niște saci de lichid, de dimensiuni reduse (sub 1 cm), care se dezvoltă pe suprafața ovarelor și care împiedică ovarele să elibereze un ovul, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc. Printre principalele simptome ale sindromului ovarelor polichistice sunt aceste dereglări ale ciclului menstrual cu apariția menstruațiilor la intervale mai mari de 35 de zile.
4. Efort fizic intens
Exercițiile fizice intense se numără și ele printre cauzele întârzierii menstruației. De asemenea, este posibil să aveți menstruații neregulate dacă începeți din nou să faceți exerciții fizice după o perioadă îndelungată de pauză (4). Exercițiile fizice intense, mai ales dacă au loc dintr-odată, supun corpul la un stres fizic care îi transmite creierului tău să nu mai producă hormoni de reproducere.
5. Anticoncepționale
Deși anticoncepționalele sunt adesea recomandate drept tratament pentru a ține mai ușor sub control simptomele sindromului ovarelor polichistice, anumite tipuri de anticoncepționale, în special cele hormonale, pot duce la întârzierea menstruației.
Anticoncepționalele cu doze mici de hormoni, alături de alte metode de contracepție, precum injecțiile cu hormoni sau implanturi menite să protejeze împotriva sarcinilor nedorite sunt deseori cauza menstrelor neregulate.
Deși contraceptivul oral este administrat cu intenția de a regla ciclul menstrual, acesta poate avea uneori efectul opus, mai ales în primele luni de utilizare. Dacă sângerarea nu apare de la aproximativ trei zile de la terminarea blisterului de anticoncepționale este recomandată consultarea medicului.
Poți evita efectele secundare ale anticoncepționalelor hormonale, folosind metode contraceptive non-hormonale cum ar fi: ovulele Contracept-M, care conțin spermicide ce acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul; prezervativele sau buretele contraceptiv.
6. Premenopauza
Premenopauza este o etapă naturală din viața unei femei care apare înainte de menopauză. În timpul acestei perioade de tranziție, organismul trece prin fluctuații hormonale, ceea ce duce la diverse schimbări fizice și emoționale.
Pe măsură ce ovarul produce mai puțini hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, ciclurile menstruale pot deveni neregulate. Premenopauza poate dura mai mulți ani înainte ca menstruația să se oprească de tot.
Este posibil să sari peste menstruație o lună și să revii la normal pentru următoarele trei luni. De asemenea, este posibil să sari peste menstruație trei luni la rând și să constați că aceasta sosește pe neașteptate, de multe ori mai ușoară sau mai abundentă decât de obicei.
Citește și Sarcina la premenopauză: poți să rămâi însărcinată în această perioadă?
7. Menopauza timpurie
Menopauza timpurie, cunoscută și sub numele de insuficiență ovariană prematură, apare atunci când ovarele nu mai funcționează înainte de a împlini 40 de ani. Atunci când ovarele nu funcționează corespunzător, acestea nu produc suficient estrogen. Pe măsură ce nivelul de estrogen tinde spre valori minime, vei începe să experimentezi simptomele menopauzei premature. Aceasta se manifesta prin lipsa menstrei, bufeuri, transpirații nocturne și uscăciune vaginală. Menopauza timpurie poate fi diagnosticată exclusiv de medicul ginecolog.
8. Dereglări hormonale
Unii hormoni, cum ar fi prolactina sau hormonii tiroidieni, pot fi o cauză a întârzierii menstruației la unele femei. În cazul în care un dezechilibru hormonal este responsabil pentru o menstruație lipsă sau întârziată, acesta poate fi ușor descoperit cu ajutorul unui test de sânge. Totodată, cauza dezechilibrelor hormonale trebuie să fie investigată de un medic endocrinolog și apoi tratată.
9. O afecțiune tiroidiană
Situată în partea anterioară a gâtului, în fața traheei și sub mărul lui Adam, tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture. Glanda tiroidă reglează metabolismul și interacționează cu multe sisteme din corp. Dacă ai de-a face cu un dezechilibru la nivelul acestei glande, fie că vorbim de hipotiroidism sau de hipertiroidism, mica glandă în formă de fluture poate să aibă implicații serioase asupra menstruației.
Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot afecta ciclul menstrual și pot cauza neregularități, dar hipertiroidismul este mai probabil să provoace întârzierea sau lipsa menstruației. Uneori, menstruația poate să lipsească timp de mai multe luni (6).
10. Boli cronice
Anumite boli cronice, cum ar fi diabetul și boala celiacă, pot afecta, de asemenea, ciclul menstrual (studiu). Boala celiacă este o afecțiune autoimună cronică a intestinului subțire, care apare la persoanele cu predispoziție genetică. Aceasta se manifestă printr-o reacție inflamatorie a intestinului subțire generată după ingestia de gluten alimentar.
Când există probleme la nivelul intestinului subțire, capacitatea organismului de a absorbi nutrienții din alimente poate fi afectată. Acest lucru poate duce la malnutriție, care la rândul său poate influența producția normală de hormoni și poate cauza întârzierea menstruației și alte dereglări menstruale.
Persoanele care suferă de diabet de tip 1 și de tip 2 ar putea, de asemenea, în cazuri rare, să se confrunte cu probleme menstruale. Nivelul de zahăr din sânge este legat de modificările hormonale din organism, astfel încât schimbările acestuia pot influența și întârzierea menstruației.
11. Pilula de a doua zi luată în exces
Fiind o contracepție de urgență pe bază de hormoni sintetici, pilula de a doua zi poate perturba echilibrul organismul dacă este luată în exces. Pilula de a doua zi funcționează prin blocarea ovulației, proces care se realizează prin inhibarea eliberării unui ovul care să poată fi fecundat în urma contactului cu un spermatozoid.
Unul dintre efectele secundare ale administrării pilulei de a doua zi este întârzierea menstruației. De aceea, este posibil să se producă schimbări majore în ceea ce privește durata ciclul menstrual, atunci când folosești prea des pilula de a doua zi.
12. Sarcina
Absența menstruației este unul dintre primele semne ale sarcinii, așadar dacă ai făcut sex neprotejat și ai observat că ți-a întârziat menstruația există o probabilitate mare să fii însărcinată. Totodată, uneori este posibil ca ovulul să fie fecundat dacă metodele contraceptive pe care le-ai folosit au dat greș. Cu toate astea, nu se poate spune cu certitudine după câte zile de întârziere a ciclului înseamnă că ești însărcinată.
Dacă de obicei nu ai de-a face cu variații majore ale ciclului menstrual, suspectezi că nu ai alte probleme de sănătate și ai avut recent un contact sexual, este recomandat să faci un test de sarcină. Dacă nu există această probabilitate, analizarea schimbărilor recente în rutină sau la nivelul stilului de viață poate identifica factorii dereglării menstruației.
Simptome timpurii de sarcină pe care trebuie să le urmăreștii includ:
- sâni sensibili, dureroși
- sâni umflați
- greață sau vărsături
- oboseală
La câte zile dupa întârzierea menstruației se face testul de sarcină?
Chiar dacă ești tentată să-l faci imediat după contactul sexual neprotejat sau dacă a întârziat menstruația cu 5-7 zile, rezultatele s-ar putea să nu fie concludente. Pentru a avea rezultate sigure, fă testul de sarcină la cel puțin o săptămână după data întârzierii ciclului menstrual sau după 10-14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat.
Când trebuie să mergi la doctor dacă a întârziat menstruația?
Dacă ai observat o întârziere a menstruației de 3 până la 5 zile, nu trebuie să te alarmezi. Un consult medical este necesar dacă trec mai mult de 42 de zile de la ultima menstră. De asemenea, este recomandat să fii atentă și la numărul de menstruații dintr-un an. Daca ai avut de-a face cu o perioadă de 3 luni fără menstruație (amenoree) și ai avut mai puțin de 9 menstruații pe an, acest lucru poate indica o neregularitate a ciclului menstrual care necesită evaluare medicală.
Cum să previi întârzierea menstruației
Deoarece întârzierea menstruației poate fi influențată și de factorii legați de stilul de viață, există modalități de prevenire a tulburărilor menstruale care se concentrează pe obiceiurile zilnice:
- Adoptă o dietă echilibrată – fluctuațiile extreme în greutate reprezintă una dintre cauzele principale ale întârzierii ciclului menstrual, astfel că o alimentație sănătoasă și menținerea greutății corporale în limite normale sunt fundamentale în prevenirea tulburărilor menstruale.
- Evită efortul fizic extrem – activitatea fizică este foarte sănătoasă, dar este important în același timp să nu-ți suprasoliciți corpul. Dacă practici sport de performanță, poți discuta cu medicul tău despre ce metode ai putea aborda pentru a evita dereglările menstruale.
- Asigură-te că ai parte de somn suficient și de calitate – odihna insuficientă sau de proastă calitate poate contribui la apariția tulburărilor hormonale, cu efecte directe asupra ciclului menstrual.
- Folosește metode contraceptive care nu duc la dereglări hormonale – în căutarea unor metode contraceptive eficiente, sigure și care nu afectează echilibrul hormonal, ovulele contraceptive Contracept-M sunt o opțiune din ce în ce mai populară. Aceste produse reprezintă o alegere modernă pentru femei, oferindu-le mai mult control și posibilitatea de a-și planifica viața sexuală și familia în mod responsabil. Contracepția locală fără hormoni este o metodă confortabilă, care îți permite să eviți o sarcină nedorită, fără să te bazezi pe partener.
Întârzierea menstruației este un fenomen perfect normal cu care toate femeile au de-a face măcar o dată în viață și, în general, o menstruație ușor întârziată nu este un motiv de îngrijorare. Însă, este esențial să acorzi atenție propriului corp, să fii conștientă de schimbările din ciclul menstrual și să ai o discuție cu un medic specialist atunci când este necesar.
Ciclul menstrual este un indicator important al bunăstării generale și poate fi influențat de o varietate de factori, inclusiv dezechilibre hormonale, stil de viață și alegeri contraceptive. Înțelegerea și gestionarea adecvată a acestor aspecte pot contribui la menținerea unui ciclu menstrual sănătos, fără întârzieri majore.
Bibliografie:
1. The Office on Women’s Health (OWH), “Your menstrual cycle and health, 2021
https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/your-menstrual-cycle
2. Nagma, Shahida. “To Evaluate the Effect of Perceived Stress on Menstrual Function.”, 2015
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413117/
3. The American Physiological Society, “Magnitude of daily energy deficit predicts frequency but not severity of menstrual disturbances associated with exercise and caloric restriction”, 2015
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpendo.00386.2013
4. The Office on Women’s Health (OWH), “Physical activity and your menstrual cycle”, 2021
https://www.womenshealth.gov/getting-active/physical-activity-menstrual-cycle
5. The Office on Women’s Health (OWH), “Early or premature menopause”, 2022
https://www.womenshealth.gov/menopause/early-or-premature-menopause
6. The Office on Women’s Health (OWH), “Thyroid disease”, 2021
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease
7. Casella G, “Celiac disease and obstetrical-gynecological contribution”, 2016