CategoriesSarcina

Lista medicamentelor permise și interzise în perioada alăptării

lista medicamente permise in alaptare

Alăptarea este un proces natural care aduce beneficii majore atât pentru mamă, cât și pentru copil. Laptele matern este o sursă completă de nutrienți, oferind bebelușului vitamine, minerale și anticorpi esențiali pentru dezvoltarea sănătoasă și pentru protecția împotriva infecțiilor. Totodată, alăptarea reduce riscul de infecții respiratorii și gastrointestinale la sugari, iar pe termen lung poate contribui la prevenirea obezității și a bolilor cronice.

Pentru mame, alăptarea ajută la contracția uterului după naștere, reducând riscul de hemoragie și ajutând organismul să se refacă mai rapid. De asemenea, aceasta este asociată cu o pierdere mai rapidă a greutății acumulate în timpul sarcinii și cu un risc scăzut de cancer de sân și diabet de tip 2.

Majoritatea femeilor însărcinate se confruntă cu decizii legate de administrarea medicamentelor. Există situații când tratamentul unor afecțiuni în timpul sarcinii este necesar, iar în altele, oprirea sau evitarea unui medicament poate fi mai riscantă decât continuarea tratamentului. 

Când vine vorba de administrarea medicamentelor în timpul alăptării, este important să se ia în calcul mai mulți factori: tipul medicamentului, doza, durata tratamentului și efectul asupra bebelușului. Consultă întotdeauna un medic sau un specialist în alăptare pentru a evalua corect riscurile și beneficiile înainte de a începe un tratament.

Cum să iei medicamente în siguranță în timpul alăptării

  1. Consultă întotdeauna medicul sau farmacistul înainte de a începe orice tratament, chiar și pentru afecțiuni minore. Specialiștii îți pot oferi sfaturi personalizate în funcție de tipul medicamentului și de nevoile tale specifice.
  2. Alege medicamentele care au un profil de siguranță dovedit în timpul alăptării. Unele medicamente au fost intens studiate și sunt considerate sigure. 
  3. Informează-te din resurse sigure și acualizate: Aplicații și baze de date specializate, unde poți verifica siguranța unui medicament, cum ar fi: e-lactancia.org – o bază de date actualizată și bine documentată, administrată de specialiști în alăptare, care oferă informații despre siguranța medicamentelor, a plantelor și a altor produse în timpul alăptării sau The Drugs and Lactation Database (LactMed) – o resursă extinsă care oferă informații detaliate despre siguranța medicamentelor și substanțelor chimice în alăptare.
  4. Ia medicamente doar dacă este cu adevărat necesar, dar ia-le pe cele recomandate de medic și încearcă să explorezi terapii alternative, fără medicamente, atunci când este posibil. 
  5. Evită automedicația. Chiar și medicamentele eliberate fără rețetă pot avea efecte negative asupra copilului. Consultă întotdeauna un specialist înainte de administrare.
  6. Când este posibil, alege medicamente cu un singur ingredient în locul celor multi-simptom. De exemplu, dacă ai doar tuse, folosește un antitusiv simplu, în loc de unul combinat cu un decongestionant. Citește întotdeauna cu atenție eticheta și prospectul medicamentului pentru orice avertismente sau precauții legate de administrarea în timpul alăptării.

De asemenea, nu ezita să ceri sfatul medicului tău, al pediatrului, al unui consultant în alăptare sau al farmacistului dacă ai întrebări sau nelămuriri legate de siguranța unui medicament în perioada alăptării. 

Cum ajung medicamentele în laptele matern?

Înainte de a discuta despre ce tipuri de medicamente sunt sigure sau nu, este important să înțelegi cum ajung medicamentele în laptele matern. După ce un medicament este ingerat, acesta trece în fluxul sanguin și poate ajunge la glandele mamare, unde poate trece în laptele matern. Totuși, nu toate substanțele pătrund în laptele matern în aceeași măsură.

Impactul asupra copilului depinde în mare măsură de vârsta și starea lui de sănătate. Bebelușii prematuri, nou-născuții și cei cu afecțiuni medicale sau probleme renale sunt mai vulnerabili la efectele medicamentelor din laptele matern, deoarece corpul lor procesează substanțele mai lent.

medicamente permise in alaptare

Tipuri de medicamente permise în alăptare

Deși multe medicamente sunt sigure în timpul alăptării, majoritatea vor trece într-o anumită măsură în laptele matern și pot influența chiar și producția de lapte. Este crucial să consulți pediatrul înainte de a lua orice medicament, supliment alimentar sau vitamină.(2)

Există o serie de medicamente care sunt permise în alăptare, însă cu precauție. Acestea fie nu se transmit în laptele matern, fie ajung în cantități foarte mici, fără a reprezenta un risc pentru bebeluș.

    • Analgezice și antipiretice (medicamente pentru răceală și febră): analgezicele precum paracetamolul și ibuprofenul sunt permise în timpul alăptării și sunt de obicei recomandate pentru gestionarea durerii, inflamației și febrei.
    • Antibiotice: În majoritatea cazurilor, antibioticele sunt sigure pentru mamele care alăptează și pentru copiii lor. Antibioticele sunt printre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru mame, iar toate trec într-o anumită măsură în laptele matern, explică Academia Americană de Pediatrie (AAP). Printre cele considerate sigure se numără penicilina, amoxicilina sau cefalosporinele (deci si mama poate primi Augmentin, Amoxicilina, Zinnat, Ceclor etc) fără a fi necesară întreruperea alăptării. Cu toate astea, este important să consulți întotdeauna un medic înainte de a lua orice antibiotic, deoarece unele pot avea efecte secundare sau pot afecta flora intestinala a bebelușului. Câteva exemple: amoxicilina și acidul clavulanic, ampicilina, cefuroxima cefazolin, cefalexim, ceftriaxon, eritromicină, claritromicină. (3)
    • Medicamente pentru astm: Mamele care alăptează și suferă de astm pot continua să-și administreze majoritatea medicamentelor pentru această afecțiune, inclusiv inhalatoarele cu bronhodilatatoare și corticosteroizi. Aceste medicamente nu au fost asociate cu efecte negative asupra sugarului și sunt esențiale pentru menținerea sub control a simptomelor de astm.
    • Decongestionante nazale: Oximetazolină (Afrin) și Fluticazonă (Flonase): Decongestionante nazale sigure pentru mamele care alăptează; Pastile pentru dureri de gât: Majoritatea pastilelor pentru gât sunt sigure, dar trebuie consultat medicul pentru cele care conțin anestezice locale; Siropuri de tuse: Siropurile pe bază de dextrometorfan sunt permise, însă evită cele care conțin codeină sau pseudoefedrină, care pot reduce lactația.
    • Antidiabetice: insulina, o parte din antidiabeticele orale.
    • Anestezice: toate anestezicele dentare, mare parte din anestezicele folosite în anestezia locală sau generală.
    • Antifungice: medicamente utilizate pentru tratamentul infecțiilor cu fungi, de exemplu candidoza.
    • Unele medicamente pentru tratarea afecțiunilor psihiatrice.
    • Vitamine și suplimente alimentare: Vitaminele sunt permise în timpul alăptării, dar este important să respecți cantitățile prescrise de medic. Vitaminele prenatale care conțin acid folic, fier și vitamina D sunt, în general, sigure. Este indicat să consulți medicul pentru a discuta exact despre fiecare medicament în parte și despre cantități.
    • Medicamente pentru afecțiuni gastrointestinale: Omeprazol – Utilizat pentru arsuri la stomac și reflux acid
    • Medicamentele care se aplică pe piele sub formă de cremă sau ovule intravaginale. Un astfel de exemplu sunt ovulele contraceptive Contracept-M care sunt printre cele mai sigure anticoncepționale pe care le poți folosi după naștere și în alăptare.

Lista de mai sus este orientativă. Administrează medicamente doar atunci când este necesar și numai la recomandarea medicului. De asemenea, atunci când iei medicamente, monitorizează cu atenție bebelușul pentru orice schimbări în obiceiurile alimentare sau de somn, semne de agitație sau apariția unei erupții cutanate.

Contracepția în timpul alăptării

Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de perioada post-natală este faptul că atunci când alăptezi, nu poți rămâne însărcinată și, drept urmare, nu ai nevoie de măsuri de contracepție. În ciuda acestei idei răspândite, este posibil să rămâi însărcinată oricând după aproximativ trei săptămâni de la naștere, iar acest lucru este valabil chiar dacă alăptezi și nu ai menstruație. Tocmai de aceea, este important să te asiguri ca folosești metode contraceptive sigure și recomandate în perioada alăptării, care să nu afecteze copilul sau laptele mamar. 

Pentru mamele care alăptează, metodele contraceptive non-hormonale, cum ar fi spermicidele și dispozitivele intrauterine sau metodele de barieră reprezintă alegerea optimă. Acestea nu conțin hormoni care ar putea interfera cu procesul de alăptare.

Pe de altă parte, contraceptivele care conțin estrogen au fost asociate cu o scădere a cantității de lapte matern și cu posibile efecte adverse asupra copilului. Din acest motiv, specialiștii recomandă să eviți folosirea acestui tip de contraceptive în timpul alăptării. Contraceptivele cu progesteron („mini-pilula”) sunt o alternativă mai sigură. Acestea nu afectează în mod negativ producția de lapte și sunt considerate o opțiune viabilă pentru majoritatea femeilor care alăptează, cu condiția să fie administrate corect și sub supravegherea medicului.

Ovulele contraceptive care conțin spermicide sunt printre cele mai recomandate metode de contracepție în perioada alăptării. Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini. 

Ovulele anticoncepționale Contracept-M acţionează strict local, nu trec în circuitul sangvin, nu conțin hormoni și nu se excretă în laptele matern. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin ovulul începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, ovulele contribuie la lubrifierea vaginală. Ovulele Contracept-M se introduc în vagin înainte de începerea actului sexual și nu se scot la final.

lista medicamente permise in alaptare

Dacă te întrebi cât de sigure sunt ovulele Contracept-M, ele sunt printre cele mai eficiente metode contraceptive, cu o eficacitate de 94% conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri). Ovulele acționează prin distrugerea membranelor spermatozoizilor, făcându-i incapabili de a fertiliza ovulul.  

Datorită grăsimilor solide de semisinteză folosite ca excipienți, Contracept-M minimizează riscurile de iritații și reacții adverse. Astfel, nu doar că îți oferă protecție eficientă, dar îți asigură și confortul necesar pentru a te bucura de intimitate fără griji. Ovulele sunt disponile în majoritatea farmaciilor din țară și nu este necesară prescripție medicală.

Află mai multe informații din ghidul nostru despre contracepția în alăptare.

Medicamente interzise în timpul alăptării

Există anumite tipuri de medicamente care sunt interzise sau trebuie evitate în timpul alăptării din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru copil. Aceste medicamente pot trece în laptele matern în cantități semnificative sau pot avea efecte adverse grave asupra sugarului. Iată câteva categorii de medicamente care sunt contraindicate în perioada alăptării: (5)

  • Medicamente pentru chimioterapie;
  • Benzodiazepinele pentru a trata anxietatea și insomniile;
  • Antipsihotice și anxiolitice puternice;
  • Medicamente injectabile utilizate în timpul scanărilor RMN;
  • Medicamente pentru tratamentul psoriazisului și boli autoimune;
  • Medicamente care pot suprima producția de lapte – acestea includ contraceptivele orale care conțin cantități mari de estrogen, precum și anumite medicamente utilizate pentru alte afecțiuni. De exemplu, trazodona, un antidepresiv, poate influența negativ lactația. De asemenea, medicamentele folosite în tratamentul bolii Parkinson, cum ar fi bromocriptina și levodopa, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a suprima producția de lapte;
  • Medicamente pentru tratarea acneei severe, cum ar fi izotretinoina;
  • Diuretice puternice.

Vaccinarea în timpul alăptării

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), vaccinarea în timpul alăptării este, în general, considerată sigură și recomandată pentru protecția mamei și a copilului. Majoritatea vaccinurilor, inclusiv cele inactivate (cum ar fi cele pentru gripă, tetanos, difterie, și hepatita B) și vaccinurile pe bază de ARNm, nu afectează calitatea sau cantitatea laptelui matern și nu prezintă riscuri pentru sugar. În plus, anticorpii produși de corpul mamei în urma vaccinării pot trece în laptele matern, oferind bebelușului un grad suplimentar de protecție împotriva bolilor. Singurele vaccinuri la care trebuie acordată prudență sunt cele cu virusuri vii atenuate, precum cel împotriva febrei galbene, care poate necesita întreruperea temporară a alăptării.

Alăptarea este o perioadă specială pentru mamă și copil, dar vine cu provocări legate de administrarea medicamentelor. Este important să te informezi și să consulți medicul înainte de a lua orice medicament. În majoritatea cazurilor, există soluții sigure pentru tratarea afecțiunilor comune, iar metodele contraceptive sigure, precum ovulele contraceptive Contracept-M, oferă protecția necesară fără a afecta alăptarea.

 

Surse:

1. Cleveland Clinic, “Can You Take Over-the-Counter Medications While Breastfeeding?”, 2023
health.clevelandclinic.org/breastfeeding-safe-medications

2. MayoClinic, “Breastfeeding and medications: What’s safe?”, 2022
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-and-medications/art-20043975

3. PubMed, “Breastfeeding and Health Outcomes for the Mother-Infant Dyad”, 2022
pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3508512/

4. American Academy of Pediatrics, “Medications and Breastfeeding”, 2022
publications.aap.org/aapbooks/book/727/chapter-abstract/11021166/Medications-and-Breastfeeding?autologincheck=redirected

5. MSD Manuals, “Medication and Substance Use During Breastfeeding”, 2023
msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/medication-and-substance-use-during-pregnancy/medication-and-substance-use-during-breastfeeding 

6. CDC, “Vaccination Safety for Breastfeeding Mothers”, 2023
cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/vaccinations-medications-drugs/vaccinations.html