Deși este una dintre cele mai vechi și cele mai folosite soluții de contracepție, metoda calendarului are cea mai mică eficiență în evitarea unei sarcini nedorite (65-80%), nu este dovedită științific și există o serie de factori riscanți de care trebuie să ții cont atunci când vrei să o folosești.
În continuare vom explica ce presupune mai exact metoda calendarului, de ce este un tip de contracepție extrem de riscant și la ce metode contraceptive mai sigure poți apela.
Metoda calendarului explicată: de ce nu funcționează mereu și care sunt riscurile?
Metoda calendarului, denumită și metoda ritmului sau metoda ritmului calendaristic se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile din ciclul menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Implică să evaluezi semnele naturale, cum ar fi aspectul lichidului cervical sau temperatura corpului, iar în perioada fertilă să eviți contactul sexual sau să folosești alte metode de contracepție cum ar fi contracepția locală.
Ciclul menstrual este format din mai multe perioade, metoda calendarului fiind strict legată de perioada fertila în care o femeie poate rămâne însărcinată. Aceasta perioada poate fi determinată folosind metoda calendarului, doar dacă femeia are un ciclu menstrual regulat, fără dezechilibre hormonale, ceea ce este aproape imposibil, întrucât ele pot apărea oricând.
Fiecare femeie poate avea variații în ciclul hormonal, într-una sau mai multe luni, fără ca aceasta să constituie o problemă medicală, și care să ducă la întârzierea menstruației sau la apariția acesteia mai devreme, fapt care face ca metoda calendarului să devină foarte repede ineficientă.
Deși metoda calendarului nu are interdicții sau efecte adverse, fiind o metodă contraceptivă naturală care nu provoacă dezechilibre hormonale și nu implică niciun cost, în egală măsură este o metodă foarte riscantă, pe care nu te poți baza și care nu este recomandată dacă vrei să te protejezi de o sarcină nedorită.
Ce înseamnă perioadă fertilă și calendar menstrual?
Perioada fertilă este acea perioada din luna în care poți rămâne însărcinată. Metoda calendarului este bazată pe cunoașterea acestei ferestre fertile, determinată de ovulație și ciclul menstrual. În cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat, calculul este simplu și riscul de sarcină nedorită scade, însă în cazul unui ciclu neregulat, calculul perioadei fertile este mai complicat și cu risc mult mai mare de apariție a unei sarcini.
Metoda calendarului funcționează prin urmărirea ciclului menstrual pe o durată de cel puțin șase luni și notarea numărului de zile din fiecare ciclu – numărând de la prima zi a menstruației până la prima zi a următoarei menstruații. În general, în cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului menstrual fiind considerată prima zi de menstruație.
Metoda calendarului – ineficientă în cazul unui ciclu menstrual neregulat
Pentru femeile cu ciclu neregulat, metoda calendarului este cu atât mai ineficientă și cu un risc și mai mare de sarcină, deoarece nu pot calcula cu precizie când este perioada fertilă a ciclului menstrual.
În cazul unui ciclu menstrual neregulat, ziua ovulației este imprevizibilă, iar pentru calcularea perioadei fertile este nevoie de monitorizarea foarte atentă a duratei ciclului menstrual timp de cel puțin opt sau doisprezece luni consecutive.
Cel mult, această metodă poate fi folosită ocazional și în combinație cu alte metode mai sigure, cum ar fi folosirea prezervativelor sau o soluție de contracepție locală.
Una din cele mai populare metode de contracepție locală sunt ovulele contraceptive Contracept-M, care acționează prin imobilizarea și distrugerea membranei spermatozoizilor, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul și, astfel, reduce șansa unei sarcini neintenționate. Nu este o metodă hormonală și nu provoacă efecte secundare.
Care sunt dezavantajele metodei calendarului?
Pe lângă faptul că are cea mai mică eficiență în evitarea apariției sarcinii, metoda calendarului vine și cu o serie de dezavantaje:
- Durata și perioada de apariție a ciclului menstrual poate fi afectată de diferite tulburări hormonale, de perioade stresante, de schimbări în dietă sau stil de viață – aspect care face metoda ineficientă, în special pe termen lung;
- Monitorizarea constantă a lungimii ciclului menstrual necesară pentru metoda ritmului calendaristic poate fi dificilă și stresantă atât pentru femei, cât și pentru parteneri și poate afecta viața intimă a cuplului din pricina necesității programării contactelor sexuale în funcție de calendar;
- Sunt necesare metode contraceptive suplimentare sau abstinența pentru o parte semnificativă a ciclului menstrual;
- De asemenea, este foarte important de reținut că metoda calendarului nu previne infecțiile cu transmitere sexuală (BTS). De aceea dacă nu cunoști istoricul partenerului, este important să folosești prezervative sau alte forme de protecție pentru a reduce riscul de BTS.
Alternative eficiente la metoda calendarului
Când vine vorba de contracepție, sănătatea sexuală și reproductivă nu există o singură metodă potrivită pentru toată lumea și este important să ai acces la cât mai multe informații și opțiuni și să vezi ce alte variante eficiente pot fi folosite alături de metoda calendarului.
Fiecare modalitate are avantaje și dezavantaje și este influențată de factori cum ar fi stilul de viață, istoricul medical și preferințele personale în materie de viață personală și sexuală.
Contracepția locală
Contracepția locală este o metodă contraceptivă care se adresează femeilor aflate în perioada sexuală activă, de la cele mai tinere și până la cele aflate în perioada de premenopauză. De cele mai multe ori, acestea sunt disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice.
Ovulele spermicide se utilizează exclusiv la începutul raportului sexual și nu necesită o administrare la ore fixe. Ovulele anticoncepționale Contracept-M acționează strict local, nu trece în cavitatea uterină sau în sânge și nu se absoarbe în organism.
Odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute, iar durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual.
Dispozitivul intrauterin (DIU)
Steriletul sau dispozitivul intrauterin este o metodă contraceptivă de lungă durată care, odată introdus în uter, poate preveni sarcina până la zece ani. Steriletul oferă o protecție contraceptivă destul de ridicată, de până la 99% și poate fi inserat și extras doar de către medicul ginecolog.
Prezervativul
Un dintre cele mai folosite metode contraceptive care protejează atât împotriva sarcinilor nedorite, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Atunci când sunt folosite corect, prezervativele sunt eficiente în prevenirea sarcinii în proporție de 98%.
Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere.
Află mai multe despre toate metodele contraceptive din ghidul nostru.
Chiar dacă poate părea o variantă de contracepție ușor de folosit deoarece nu are efecte adverse și nu implică nici un fel de costuri, metoda calendarului vine, totodată, cu mai multe dezavantaje și riscuri și nu îți oferă nici un fel de siguranță. Dacă alegi totuși să folosești metoda calendarului, deși nu este recomandată, asigură-te că aplici cum trebuie calculele și că monitorizezi ciclul menstrual la intervale regulate.
Nu uita nici de discuția cu medicul ginecolog care te poate îndruma către cea mai potrivită opțiune pentru tine. Poți alege oricând, o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care te protejează, cum sunt ovulele Contracept-M.