CategoriesMetode de contracepție

Metoda retragerii la timp sau sexul fără protecție: Ce este și cât este de eficientă în realitate pentru a preveni o sarcină?

metoda retragerii

Deși la bază presupune sex fără protecție, metoda retragerii, denumită și „coitus interruptus” este una dintre cele mai vechi și mai des folosite forme de contracepție. Dar, chiar dacă o practici de ceva timp, sau ai auzit la alte persoane că reușesc să evite o sarcină cu ajutorul ei, află că asta nu o face o metodă deloc recomandată, fiind chiar considerată una din cele mai riscante metode de contracepție.

Una din cinci femei rămân însărcinate în mod nedorit, din cauza faptului că oricât de mult crezi că te poți baza pe partener, nu va avea niciodată control asupra fluidului pre-ejeculator, eliberat fără ca el să fie conștient.

Dacă folosești metoda retragerii ca soluție de contracepție și ai dubii în privința sa sau vrei să știi cât de sigură este pentru viața ta de cuplu, citește mai departe pentru a afla care sunt riscurile, cât este de sigură atât în general, cât și în perioada fertilă, dar și ce alternative mai potrivite există, în funcție de stilul tău de viață. Astăzi, din fericire, există noi metode de contracepție foarte simplu de folosit, la nevoie, în care nu trebuie să te mai bazezi pe partener pentru control.

Ce înseamnă metoda retragerii la timp, și cum funcționează?

Metoda retragerii este o modalitate de a preveni o sarcină nedorită care presupune retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. Deși teoria din spatele acestei metode de contracepție este destul de simplă: o sarcină nu poate apărea dacă sperma nu a ajuns în vagin, deci retragerea înainte de momentul ejaculării pare, la prima vedere, o tehnică foarte bună de evitare a unei sarcini, în practică lucrurile nu sunt atât de simple. 

În realitate, procesul este mai complicat, deoarece organismul bărbatului produce pre-ejaculare la începutul actului sexual, prin care pot fi eliminaţi spermatozoizi viabili. În plus, această metodă necesită un autocontrol precis, deoarece chiar și o cantitate mică de material seminal poate duce la sarcină.

De ce este, totuși, metoda retragerii o opțiune foarte des folosită?

Cuplurile sau persoanele active sexual aleg să folosească această metodă deoarece:

  • Este gratuită și la îndemână oricând;
  • Teoretic ușor de folosit;
  • Nu are efecte secundare, cum ar fi cele care pot apărea în cazul contraceptivelor orale, sau alergia la latex, în cazul prezervativului;
  • Nu implică hormoni sau alte substanțe chimiceș
  • Cuplurile monogame preferă sexul fără prezervativ.

Cu toate astea, retragerea este o metodă de contracepție foarte riscantă. 

Însă, poate fi combinată cu ușurință cu alte forme de contracepție împotriva sarcinii, care nu conțin hormoni și pot fi ușor de folosit, cum ar fi contracepția locală. 

Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală, care acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Poți face în continuare sex fără prezervativ, folosind totuși o metodă de contracepție care te protejează de lichidul pre-ejeculator, cât și de ejaculare, în cazul în care partenerul nu se mai retrage.

Cât de sigură este în realitate metoda retragerii?

Deși metoda retragerii este mai bună decât lipsa oricărei metode de contracepție, nu este deloc cea mai eficientă soluție de a te proteja atât de o sarcină nedorită.

Chiar dacă aplici metoda corect la fiecare act sexual, coitus interruptus are cel mai mare procent de eşec, fiind ineficientă în 20% din cazuri. 

O eficacitate de 80% la o utilizare tipică rezultă că, în medie, una din 5 femei care folosesc această metodă ca unică formă de contracepție vor rămâne însărcinate într-un an de utilizare.

Mai mult de atât, atunci când au loc relații sexuale repetate, sperma din actul sexual anterior poate pătrunde în vagin, ceea ce crește probabilitatea apariției sarcinii. 

În plus, metoda retragerii se bazează pe capacitatea partenerului de a prezice cu exactitate când este pe cale să ejaculeze. Acest lucru poate fi dificil pentru majoritatea bărbaților, în special pentru cei care sunt începători în activitatea sexuală sau au dificultăți în a-și controla ejacularea. Chiar dacă bărbatul se retrage la timp, există mereu riscul ca lichidul preejaculat care conține spermatozoizi să pătrundă în vagin.

De asemenea, această metodă poate fi foarte stresantă pentru ambii parteneri. Teama apariției unei sarcini nedorite poate pune presiune asupra unei relații și poate provoca anxietate în timpul activității sexuale.

Un ovul Contracept-M te poate ajuta să scapi de stresul lichidului pre-ejeculator, cât și de un posibil accident de ejaculare. Eficacitatea contraceptivă a Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).

Singurul lucru pe care trebuie să îl eviți vor fi spălările sau irigații vaginale cu săpun înainte sau după raportul sexual, deoarece săpunul (chiar urme), distruge substanța activă din ovul – folosește doar o toaletă externă cu apă.

cat de sigura e metoda retragerii

Care sunt riscurile metodei retragerii în perioada fertilă, la ovulație?

Riscul apariției unei sarcini depinde, de asemenea, în mare măsură și de perioada fertilă a femeii, care se schimbă pe parcursul ciclului menstrual. În timpul ferestrei fertile, șansele de a rămâne însărcinată cresc semnificativ. Însă, deoarece lungimea ciclurilor menstruale variază de la femeie la femeie, este dificilă predicția ovulației, ceea ce rezultă că riscurile folosirii metodei retragerii sunt mult mai mari. 

Utilizarea corectă a metodei retragerii necesită autocontrol și sincronizare. Bărbații trebuie să știe exact când ajung la punctul în care nu pot întârzia sau opri ejacularea. Acest lucru este esențial pentru retragerea la momentul potrivit. Chiar dacă bărbatul are un autocontrol excelent, nu există nicio garanție că nu vei rămâne însărcinată. 

Deși este adevărat că șansele de sarcină sunt mult mai mari atunci când te afli la ovulație și folosești metoda retragerii, asta nu înseamnă că nu poți rămâne însărcinată atunci când nu ești în perioada fertilă, cu atât mai mult dacă nu folosiți nicio altă metodă de contracepție.

Cele mai bune alternative la metoda retragerii

Chiar și atunci când metoda coitus interruptus este folosită perfect, va exista întotdeauna riscul unei sarcini. De aceea, e important să ai în vedere că există alte opțiuni disponibile, iar multe dintre acestea sunt mai eficiente în prevenirea sarcinii decât metoda retragerii. 

Înainte de a alege orice soluție contraceptivă, discută cu medicul specialist, acesta poate evalua interacțiunea oricărei metode cu ce medicamente iei și ce stil de viață preferi și te poate sfătui adecvat ce alternative contraceptive să folosești.

  • Contracepția locală – Administrate corect, ovulele au un grad ridicat de protecție împotriva apariției unei sarcini nedorite. Ele funcționează prin distrugerea membranei spermatozoizilor. 

Ovulele contraceptive Contracept-M acţionează strict local, nu trec în cavitatea uterină, nu se absorb în organism și nu trec în laptele matern sau în sânge. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M® începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. 

Practic te poți bucura de sex fără prezervativ, poți folosi în continuare retragerea la ejaculare, dar fără să îți mai faci griji că vei rămâne însărcinată din cauza lichidului pre-ejeculator, pe care partenerul îl eliberează fără a avea vreun control asupra sa. 

  • Dispozitivul intrauterin (DIU) – Un astfel de dispozitiv poate fi folosit inclusiv în perioada alăptării și poate proteja până la 10 ani împotriva unei sarcini neplanificate, în funcție de specificul fiecărui dispozitiv în parte.
  • Contraceptivele orale –  Funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Acestea sunt de două feluri, respectiv combinate (care conțin estrogen și progesteron) și mono hormonale, care, așa cum le arată denumirea, conțin un singur hormon.
  • Prezervativul – Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini neplanificate, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei boli cu transmitere sexuale.
  • Diafragma – Este un tip de metodă contraceptivă de barieră care este introdusă în vagin înainte de actul sexual. Acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să ajungă și să fertilizeze un ovul.

Pentru femeile active sexual, care vor să prevină o sarcină nedorită sau să evite bolile cu transmitere sexuală, e important să ia în considerare alte forme de contracepție mai eficiente. 

Iar dacă alegi, totuși, metoda retragerii, folosește și alte soluții contraceptive reale și sigure alături de aceasta, cum ar fi o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care protejează, fără să fie nevoie să te bazezi pe partener, cum sunt ovulele Contracept-M.