CategoriesMetode de contracepție

Metode contraceptive pe care să le folosești după 45 de ani: ce se shimbări au loc în organism și cum te ferești de o sarcină nedorită

metode contraceptive 45 de ani

După 45 de ani intervine un set distinct de nevoi în ceea ce privește contracepția, fiind o perioadă în care organismul trece prin fluctuații hormonale, ceea ce duce la diverse schimbări fizice și emoționale. Chiar dacă ovarele încep să producă mai puțin estrogen și progesteron, iar fertilitatea scade, contracepția este încă importantă în cazul în care vrei să eviți o sarcină nedorită. Aproximativ 75% dintre sarcinile la femeile care au peste 40 de ani sunt neplanificate. 

Femeile care nu-și doresc o sarcină trebuie să ia în considerare metode contraceptive sigure care nu le provoacă dezechilibre hormonale. O astfel de soluție sunt ovulele contraceptive Contracept-M indicate în timpul perioadei de premenopauză, etapă de tranziție în care corpul femeii face trecerea spre menopauză.

Premenopauza vine însoțită de o serie de simptome, iar unul dintre cele mai neplăcute este uscăciunea vaginală care poate răpi din plăcerea actului sexual. Dincolo de faptul că ovulele Contracept-M pot preveni apariția unei sarcini, atunci când intră în contact cu temperatura corpului, ovulele se topesc, iar baza în care se amestecă substanța activă eliberată acționează ca un lubrifiant. Ovulele Contracept-M se găsesc în majoritatea farmaciilor din țară.

Menopauza se instalează atunci când trec douăsprezece luni consecutiv fără a avea menstruație. Însă, până atunci, există încă șanse ca femeia să rămână însărcinată dacă face sex neprotejat. Dacă nu vrei să rămâi însărcinată și nu ai ajuns încă la menopauză, există mai multe opțiuni contraceptive care pot funcționa în funcție de sănătatea și stilul tău de viață.

De ce este nevoie de contracepție după 45 de ani și care sunt riscurile de sănătate în cazul unei sarcini?

O eventuală sarcină la peste 40 de ani nu este lipsită de riscuri, precum avortul spontan, hipertensiunea arterială, diabetul gestațional și probleme cromozomiale la făt. Conform ghidului despre contracepția pentru femeile de peste 40 de ani, publicat de FSRH (Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare), femeile ar trebui să fie sfătuite că este necesară o contracepție sigură și eficientă până la menopauză, pentru a preveni o sarcină nedorită, dar și să se protejeze împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), aspecte la fel de importante ca și pentru femeile mai tinere.

Având în vedere potențialul apariției unei sarcini în timpul premenopauzei, alegerea metodei contraceptive potrivite este esențială pentru femeile care doresc să prevină sarcinile nedorite.  

În alegerea metodei de contracepție este important să fie luate în considerare simptomele premenopauzei, cum ar fi: simptome vasomotorii, modificări ale dispoziției, sângerări neregulate și/sau abundente, cât și riscul crescut de boli cardiovasculare, obezitate, cancer de sân. Totodată, orice tratament – medical sau alternativ – pe care femeile îl folosesc pentru a ușura simptomele premenopauzei trebuie să fie cunoscut de medic.

De asemenea, este posibil ca metoda contraceptivă folosită la 20 sau 30 de ani să nu mai fie cea mai bună opțiune la 40 și 50 de ani. Totodată, dacă nu ai o viață sexuală regulată și nu vrei să folsești zilnic o metodă contraceptivă sau să te bazezi pe partener și ai nevoie de o soluție ușor de folosit în momentele neprevăzute, ovulele contraceptive sunt o alegere ideală. Contracept-M se folosește punctual înainte de fiecare contact sexual. 

metode contraceptive dupa 45 de ani

Atunci când ai în vedere anumite metode de contracepție după 45 de ani, este important să iei în calcul și eventuale dezechilibre sexuale, dar și starea generală de sănătate. Unele dintre aceste metode de contracepție pot să aibă acțiune pe termen lung, altele sunt permanente. De asemenea, contracepția nu afectează debutul sau durata simptomelor menopauzei, dar poate masca semnele și simptomele menopauzei.

Metodele de contracepție după 45 de ani vin și cu numeroase beneficii. Mai exact, unele metode pot fi utile pentru a regla ciclul menstrual, pentru a ameliora senzația de disconfort şi durerile care apar în perioada premenopauzei. Identificarea metodelor contraceptive potrivite ar trebui să se facă și luând în considerare istoricul clinic al femeii și stilul de viață.

Metode contraceptive după 45 de ani

Contracepția locală cu ovule contraceptive

Contracepția locală este una dintre cele mai recomandate metode contraceptive în perioada premenopauzei, pentru că nu dereglează în nici un fel organismul, are puține efecte adverse care apar foarte rar, iar în cazurile în care se manifestă totuși, apar doar local.

Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini și funcționează prin distrugerea membranei spermatozoizilor. Ovulele ce conțin spermicide se utilizează doar atunci cand ai nevoie, exclusiv înainte de raportul sexual și nu necesită o administrare la ore fixe. De cele mai multe ori, acestea sunt disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice.

Ovulele Congracept-M acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei „bariere” la nivelul colului uterin, care împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. 

metode contraceptive dupa 45 de ani

Deşi este un antiseptic puternic, clorura de benzalconiu, substanța activă din Contracept-M, nu distruge flora saprofită a vaginului, nu trece în cavitatea uterină, nu se absoarbe în organism şi nu produce malformaţii congenitale. Totodată, ovulele Contracept-M, conțin lubrifianți naturali și sporesc confortul în timpul actului sexual. 

Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. 

Eficacitatea Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri). Nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, este important să citești cu atenție instrucțiunile din prospect și să le respecți întocmai. 

Dispozitivul intrauterin din cupru/non-hormonal

Pentru femeile aflate la premenopauză dispozitivul intrauterin din cupru poate fi o alegere potrivită. Un dispozitiv intrauterin (DIU) este un dispozitiv mic, în formă de T, care este introdus în uter de către medic pentru a preveni sarcina. DIU non-hormonal e fabricat din plastic și cupru și acționează prin crearea unui mediu toxic pentru spermatozoizi, prevenind fertilizarea. 

Steriletul din cupru poate fi montat doar de către medicul ginecolog și poate fi îndepărtat în orice moment, tot de către medic, dacă o persoană dorește să treacă la o altă metodă. Este important de știut că dispozitivele intrauterine nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Implant contraceptiv

Nu există preocupări specifice legate de vârstă pentru femeile de peste 40 de ani care folosesc un implant numai cu progestativ (varianta sintetică a progesteronului). Implanturile numai cu progestativ pot, în unele cazuri, să amelioreze durerile menstruale și ovulatorii. Implantul contraceptiv subdermic este o metodă de contracepție pe termen lung și este sub forma unei tije moi și flexibile, cât un băț de chibrit, ce poate fi introdusă cu ușurință sub pielea de pe brațul femeii. 

metode contraceptive dupa 45 de ani

Procedura de implantare este simplă și se efectuează cu anestezie locală. Implantul conține o substanță activă similară cu progesteronul natural produs de ovare, care este eliberată în corp lent. Substanța activă acționează prin împiedicarea eliberării ovulelor de către ovare și modificarea mucusului de la nivelul colului uterin care îngreunează pătrunderea spermatozoizilor în uter. 

Această metodă de contracepție poate dura până la 3 ani, în funcție de tipul de implant utilizat. După ce a fost inserat, nu este necesară nicio întreținere sau schimbare regulată, cu excepția examinărilor anuale la medic. Un astfel de implant va necesita o discuție complexă cu medicul ginecolog despre posibilele efecte secundare: cefalee, menstruații neregulate, îngrășare, sensibilitate la nivelul sânilor și în cazuri rare, dificultate în extragerea implantului din cauza cicatrizării locale.

Contraceptive injectabile doar cu progestativ (CIP)

Contraceptivele injectabile medroxiprogesteron acetat depozit (DMPA) conţin un progestativ similar hormonului natural progesteron din corpul femeii (spre deosebirede contraceptivele injectabile lunare, care conţin atât estrogen cât şi progestativ). Acțiunea acestora constă, în principal, în stimularea secreției mucoase a glandelor cervixului, ceea ce va face ca stratul de mucus de la acest nivel să devină foarte vâscos și greu de depășit de către spermatozoizi.

De regulă, acestea trebuie administrate la fiecare 3 luni și oferă un grad ridicat de protecție. Contraceptivele injectabile vin, în unele cazuri, și cu câteva efecte secundare, printre care: prelungirea menstruației, sângerări abundente, creștere în greutate, balonare şi disconfort abdominal.

Pilulele cu progesteron

Această metodă de contracepție presupune administrarea de pilule care au în compoziție mici doze de progesteron sintetic. Este important ca pilulele să fie administrate în fiecare zi la aceeași ora, chiar și în timpul menstruației. Este bine de avut în vedere faptul că această metodă de contracepție poate să provoace sângerări menstruale neregulate și dureri de cap.

metode contraceptive dupa 45 de ani

Legarea trompelor

Este o procedură chirurgicală care presupune tăierea sau blocarea trompelor uterine, “tuburile” care transportă ovulele de la ovare la uter. În lipsa acestora, ovulele nu pot migra în uter și nu poate avea loc fertilizarea. Printre avantajele acestei metode contraceptive se numără faptul că nu interferează cu nivelul hormonilor feminini, nu modifică menstruația și nu influențează vârsta de menopauză.

Este important de reținut că ligaturarea trompelor este o formă permanentă de control al nașterii și este o decizie care ar trebui luată după o analiză atentă și o discuție cu medicul specialist. 

Prezervativul 

Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini nedorite, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei infecții cu transmitere sexuale. Acesta asigură o barieră care împiedică sperma să ajungă la ovul. Mai mult de atât, poate fi folosit la orice vârstă. 

Prezervativele pot fi de două feluri: masculine (externe) și feminine (interne).

Mai puțin cunoscutul prezervativ intern, cunoscut și sub numele de prezervativ feminin, este disponibil fără prescripție medicală. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere. Cel mai mic dintre ele, cel de la capătul închis se va introduce în vagin iar al doilea va rămâne în afara acestuia.

Fiecare organism are nevoi specifice, inclusiv în ceea ce privește cele mai bune metode contraceptive după 45 de ani, de aceea e important să te informezi și să ai o discuție amănunțită cu un medic specialist. Până atunci, însă, poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, cum sunt ovulele Contracept-M care sunt recomandate la premenopauză. Printre avantajele acestora se numără faptul că nu este nevoie să îți aduci aminte zilnic să le iei, nu au bază hormonală și nu îți afectează în niciun fel organismul.