CategoriesMetode de contracepție

Metode contraceptive non-hormonale: care sunt alternativele la anticoncepționalele cu hormoni

metode contraceptive naturale

Pentru persoanele care vor să evite folosirea metodelor contraceptive cu hormoni și posibilele efecte secundare, pentru femeile care alăptează, au anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi: hipertensiune arterială severă, boli de inimă, boli vasculare sau pentru persoanele care vor o abordare mai naturală și în echilibru cu propriul organism, există mai multe alternative fără hormoni. De la contracepție locală prin ovule, până la opțiuni cu acțiune prelungită, cum ar fi steriletul, există o metodă care poate funcționa pentru toată lumea.

În căutarea unor metode contraceptive eficiente, sigure și care nu afectează echilibrul hormonal, ovulele contraceptive Contracept-M sunt o opțiune din ce în ce mai populară. Aceste produse reprezintă o alegere modernă pentru femei, oferindu-le mai mult control și posibilitatea de a-și planifica viața sexuală și familia în mod responsabil. Contracepția locală fără hormoni este o metodă confortabilă, care îți permite să eviți o sarcină nedorită, fără să te bazezi pe partener. 

În continuare, vom discuta despre metodele contraceptive non-hormonale și naturale, despre eficacitatea și avantajele acestor metode și îți vom oferi sfaturi pentru a găsi opțiunea cea mai potrivită nevoilor tale. Dacă este posibil, un consult cu un medic specialist în domeniul sănătății reproductive este recomandat.

Metode contraceptive fără hormoni

1. Ovule contraceptive care conțin spermicide

Printre cele mai sigure și eficiente metode contraceptive non-hormonale se numără ovulele contraceptive care conțin spermicide. Contracepția locală cu ovule oferă o modalitate flexibilă de contracepție și este una dintre cele mai prietenoase și simple opțiuni pentru că nu dereglează în nici un fel organismul.

Ovulele ce conțin spermicide acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Fără hormoni și fără necesitatea de a le lua zilnic, aceste ovule contraceptive pot fi utilizate cu ușurință și oferă femeilor mult mai multă autonomie, în ceea ce privește contracepția.

Ovulele contraceptive se utilizează doar atunci cand ai nevoie, exclusiv înainte de raportul sexual și nu necesită o administrare la ore fixe. De asemenea, sunt ideale pentru femeile care alăptează deoarece substanța activă din spermicide nu trece în laptele matern. Așa cum îi arată denumirea, contracepția locală acționează exclusiv la nivelul vaginului.

Ovulul se introduce profund în vagin cu 5-10 minute înainte de raportul sexual, iar durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual. La finalul acestuia, toaleta intimă se va face exclusiv cu apă deoarece săpunul distruge substanța spermicidă.

Poți începe să folosești ovulele contraceptive în orice moment al lunii, cu mențiunea că în perioada menstruației nu sunt recomandate. Contracept-M nu îți afectează ciclul hormonal, nu îți pune în pericol sănătatea, și este o soluție potrivită mai ales dacă viața ta sexuală este mai degrabă neregulată, fie că ai un partener stabil sau nu. Ovulele Contracept-M au un preț avantajos și se găsesc la majoritatea farmaciilor din țară. 

metode contraceptive fara hormoni

Eficacitate: Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală, cu o eficacitate de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).

2. Prezervativul

Poate cel mai cunoscut tip de contracepție non-hormonală este prezervativul. Acesta asigură o barieră care împiedică sperma să ajungă la ovul. De regulă, prezervativele sunt confecționate din latex însă există variante la fel de sigure din alte materiale ideale pentru cei care au alergie la prezervativele din latex.

Prezervativul este o metodă contraceptivă de barieră, ceea ce înseamnă că, pe lângă faptul că  previne apariția unei sarcini neplanificate, este și singura care protejează ambii parteneri împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Mai mult de atât, poate fi folosit la orice vârstă. 

Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Prezervativul intern sau feminin este o alternativă la prezervativul clasic pentru bărbați. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere. Cel mai mic dintre ele, cel de la capătul închis se va introduce în vagin iar al doilea va rămâne în afara acestuia.

metode contraceptive naturale

Prezervativele interne acţionează prin formarea unei bariere care împiedică spermatozoizii să ajungă în vagin, prevenind astfel sarcina. Totodată previn infecțiile cu transmitere sexuală. Trebuie pus înaintea unui contact sexual și să te asiguri că a fost introdus corect, conform instrucțiunilor.

Eficacitate: 

  • conform studiului CDS (Centers for Disease Control and Prevention), atunci când sunt folosite corect, prezervativele masculine au o eficiență de 98%.
  • conform studiului publicat de MedlinePlus, prezervativele feminine au o eficacitate de 95%, atunci când sunt folosite corect de fiecare dată.

3. Dispozitivul intrauterin din cupru (DIU)/sterilet

Steriletul sau dispozitivul intrauterin din cupru este una dintre cele mai eficiente și des folosite metode contraceptive non-hormonale, care se bazează exclusiv pe rolul cuprului care neutralizează spermatozoizii. Dispozitivul intrauterin (DIU) cu cupru este o bucată de plastic mică şi flexibilă ce are pe ea manşoane de cupru sau un fir de cupru înfăşurat. Acest tip de sterilet previne fertilizarea prin deteriorarea și distrugerea spermatozoizilor și prin îngroșarea mucusului de la nivelul colului uterin, astfel încât sperma să nu poată ajunge pana în uter.

Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de sterilet este reprezentat de durata lungă de protecție împotriva unei sarcini, mai exact de aproximativ zece ani. Steriletul din cupru poate fi montat doar de către medicul ginecolog și poate fi îndepărtat în orice moment, tot de către medic, dacă o persoană dorește să rămână gravidă sau să treacă la o altă metodă.

metode contraceptive fara hormoni

În primele luni de la montarea steriletului, pot apărea următoarele:

  • sângerări între menstruații;
  • sângerări menstruale abundente;
  • crampe accentuate.

Eficacitate: dispozitivul intrauterin din cupru are o eficacitate de până la 99% timp de 3 până la 10 ani de la montare, conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

4. Buretele contraceptiv

O altă metodă contraceptivă fără hormoni este și buretele contraceptiv. Acesta este un burete mic, rotund, făcut din spumă poliuretanică moale, care este introdus în vagin înainte de actul sexual pentru a preveni sarcina. Buretele este acoperit cu spermicid, funcționând ca o barieră fizică pentru colul uterin. Buretele contraceptiv este o metodă de contracepție care nu necesită prescripție medicală și poate fi achiziționat din farmacii. 

Buretele este introdus în vagin și poate fi lăsat pe loc până la 24 de ore. Poate fi folosit pentru mai multe contacte sexuale în acest timp. După utilizare, este îndepărtat și aruncat. Nu este recomandat pentru persoanele care au născut sau care au suferit de infecții pelvine.

Eficacitate: conform Cleveland Clinic, buretele contraceptiv are o eficacitate de aproximativ 88% în cazul femeilor care nu au născut niciodată. Pentru cele care au născut, buretele are o eficacitate de aproximativ 80%. Aceste estimări se bazează pe o utilizare corectă de fiecare dată.

5. Spermicidele tip gel și cremă contraceptivă

Spermicidele sunt disponibile în tuburi sau seringi și conțin substanțe chimice, precum nonoxynol-9 sau octoxynol, care distrug spermatozoizii și împiedică fertilizarea ovulului. Principala funcție a spermicidelor este de a crea un mediu ostil pentru spermatozoizi în vagin, împiedicându-i să ajungă la ovul și să îl fertilizeze. Spermicidele acționează prin blocarea intrării în colul uterin (partea cea mai de jos a uterului) și prin împiedicarea spermatozoizilor de a înota până la ovul.

Acestea trebuie introduse în vagin cu ajutorul aplicatorului. Momentul aplicării diferă de la produs la produs, dar de obicei se introduc chiar înainte de actul sexual. Fiecare tip de spermicid este diferit, așadar, asigură-te că citești cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și verifică data de expirare. Gelurile și cremele spermicide sunt ușor de utilizat și pot fi aplicate doar atunci când este necesar, fără a necesita administrare zilnică. 

Eficacitatea acestora este de aproximativ 86% atunci când sunt folosite corect și 99% atunci când sunt folosite împreună cu o altă metodă contraceptivă cum ar fi prezervativul, diafragma sau metoda retragerii

Află mai multe din ghidul nostru despre spermicide

6. Diafragma contraceptivă

Diafragma contraceptivă este o membrană flexibilă din silicon sau latex, care se introduce în vagin înaintea contactului sexual și poate fi reutilizată după curățare. Diafragma acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să ajungă și să fertilizeze un ovul.

Diafragma este de obicei fabricată din silicon sau latex și trebuie folosită împreună cu crema sau gelul spermicid pentru o eficacitate maximă. Se menține cel puțin șase ore după contactul sexual, iar după șase ore, dar nu mai mult de 24 de ore, trebuie scoasă și curățată. 

metode de contraceptie fara hormoni

O diafragmă contraceptivă trebuie prescrisă de către medic, iar inserarea ei necesită un scurt instructaj. Se poate folosi aceeași diafragmă de mai multe ori și poate avea o durată de viață de până la doi ani.

Eficacitate: are o eficiență de 88%, dar funcționează cel mai bine atunci când este folosită în combinație cu spermicid.

7. Legarea trompelor uterine

Legarea trompelor uterine sau sterilizarea feminină este o procedură chirurgicală care presupune tăierea sau blocarea trompelor uterine, acele „tuburi” care transportă ovulele de la ovare la uter. Trompele uterine sunt blocate sau sigilate pentru a împiedica ovulele să ajungă la spermă și să fie fertilizate.

Printre avantajele acestei metode contraceptive se numără faptul că nu interferează cu nivelul hormonilor feminini, nu modifică menstruația și nu influențează vârsta de menopauză. Este important de reținut că legarea trompelor este o formă permanentă de control al nașterii și este o decizie care ar trebui luată după o analiză atentă și o discuție cu un medic specialist.

Eficacitate: legarea trompelor uterine este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, cu o eficacitate de peste 99% în prevenirea sarcinii. Este considerata o metodă contraceptivă permanentă, însă poate fi reversibilă prin intermediul unei proceduri chirugicale complexe.

8. Vasectomie

Vasectomia sau sterilizarea masculină este o procedură chirurgicală potențial reversibilă, care implică secționarea sau sigilarea canalelor deferente, ce asigură transportul spermatozoizilor de la testicule către uretră în timpul ejaculării. Fără aceste tuburi, spermatozoizii nu ajung în lichidul seminal în timpul actului sexual, iar sarcina nu poate apărea. Efectuarea acestei proceduri chirurgicale nu afecteaza libidoul și nu diminuează performanțele sexuale ale bărbaților. Un bărbat care a făcut vasectomie va avea în continuare erecții și va ejacula, însă sperma nu va conține spermatozoizi.

Eficacitate: vasectomia este eficientă ca metodă contraceptivă în proporție de peste 99%.

Metode contraceptive naturale sau de family planning

1. Metoda retragerii

Metoda retragerii, denumită și „coitus interruptus” este o modalitate de a preveni o sarcină nedorită care presupune retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. Deși teoria din spatele acestei metode de contracepție este destul de simplă: o sarcină nu poate apărea dacă sperma nu a ajuns în vagin, deci retragerea înainte de momentul ejaculării pare, la prima vedere, o tehnică foarte bună de evitare a unei sarcini, în practică retragerea este o metodă de contracepție foarte riscantă.

În realitate, metoda retragerii este mai complicată, deoarece organismul bărbatului produce lichid preejaculator la începutul actului sexual, prin care pot fi eliminaţi spermatozoizi viabili. În plus, această metodă necesită un autocontrol precis, deoarece chiar și o cantitate mică de material seminal poate duce la sarcină.

Eficacitate: Chiar dacă aplici metoda corect la fiecare act sexual, coitus interruptus are cel mai mare procent de eşec, fiind ineficientă în 20% din cazuri. O eficacitate de 80% la o utilizare tipică rezultă că, în medie, una din 5 femei care folosesc această metodă ca unică formă de contracepție vor rămâne însărcinate într-un an de utilizare. 

Însă, metoda retragerii poate fi combinată cu ușurință cu alte metode de contracepție împotriva sarcinii, care nu conțin hormoni și pot fi ușor de folosit, cum ar fi contracepția locală cu ovulele Contracept-M.

Citește mai multe informații despre riscurile acestei opțiuni în ghidul nostru despre metoda retragerii.

2. Metoda calendarului

Metoda calendarului, cunoscută și sub numele de metoda ritmului sau metoda ritmului calendaristic, este o metodă de contracepție naturală care se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile din ciclul menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. 

Metoda calendarului implică să evaluezi semnele naturale, cum ar fi aspectul lichidului cervical sau temperatura corpului, iar în perioada fertilă să eviți contactul sexual sau să folosești alte metode de contracepție. Această perioadă poate fi determinată folosind metoda calendarului, doar dacă femeia are un ciclu menstrual regulat, fără dezechilibre hormonale, ceea ce este aproape imposibil, întrucât ele pot apărea oricând.

metode contraceptive naturale

Eficacitate: metoda calendarului are cea mai mică eficiență în evitarea unei sarcini nedorite – 65-80%. Deși metoda calendarului nu are interdicții sau efecte adverse, fiind o metodă contraceptivă naturală care nu provoacă dezechilibre hormonale și nu implică niciun cost, în egală măsură este o metodă foarte riscantă, pe care nu te poți baza și care nu este recomandată dacă vrei să te protejezi de o sarcină nedorită.

Citește mai multe despre riscurile metodei calendarului.

Sperăm că ghidul nostru ți-a fost de ajutor și că ai înțeles mai multe despre metodele contraceptive fără hormoni și eficacitatea acestora. Alegerea unei metode contraceptive non-hormonale depinde în mare măsură de preferințele individuale, stilul de viață și nevoile de sănătate ale fiecărei persoane. 

Înainte de a alege orice soluție contraceptivă, discută cu medicul specialist, acesta poate evalua nevoile personale, ce stil de viață preferi și te poate sfătui adecvat ce alternative contraceptive non-hormonale să folosești în cazul în care istoricul tău medical ți-a arătat că nu tolerezi hormonii. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale, iar o alegere informată te va ajuta să iei decizia corectă pentru sănătatea ta.

Până atunci poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, flexibilă, fără hormoni, ușor de folosit și care te protejează, cum sunt ovulele Contracept-M.