Când vine vorba de a lua decizii cu privire la sănătatea ta reproductivă, este crucial să ai acces la informații corecte și să știi că ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni. Metodele de contracepție au parcurs un drum lung în ultimii ani și acum există mai multe opțiuni disponibile decât oricând, iar despre unele poate nici nu ai avut ocazia să afli.
De la pilula tradițională contraceptivă, la noua contracepție locală prin ovule, până la opțiuni cu acțiune prelungită, cum ar fi steriletul, există o metodă care poate funcționa pentru toată lumea.
În continuare vom explora diferite metode de contracepție disponibile, beneficiile și riscurile potențiale ale fiecăreia, cât și sfaturi pentru alegerea celor mai bune anticoncepționale pentru tine. Fie că abia începi să te gândești la contracepție sau cauți ceva nou, acest ghid te va ajuta să iei o decizie informată, adaptată nevoilor tale specifice.
Cum să alegi cele mai bune anticoncepționale?
Nu există cele mai bune anticoncepționale care să se aplice pentru toată lumea, deoarece fiecare modalitate are avantaje și dezavantaje și este influențată de factori cum ar fi: stilul de viață, istoricul medical și preferințele personale în materie de viață personală și sexuală.
Totuși, fiecare dintre noi poate evalua câțiva factori în măsura în care ne impactează cel mai mult – pe care îi vom detalia mai jos. În acest fel, poți afla care este cea mai bună metodă contraceptivă pentru nevoile tale, evaluând în mod regulat eficacitatea sa și cât de ușor îți va fi să le folosești constant și corect:
- Eficacitatea: este important să alegi o metodă care are o rată de succes ridicată
- Ușurința în folosire: să stabilești dacă poți să folosești metoda corect.
- Efectele secundare: Unele metode de contracepție hormonale pot avea efecte secundare care pot fi neplăcute sau dăunătoare în perioadele de alăptare, sau dacă ești fumătoare (fumătoarele de la 35 de ani în sus au risc crescut al apariției cheagurilor de sange și a hipertensiunii arteriale).
- Stilul tău de viață: dacă ai un program încărcat și poți avea probleme în a-ți aminti să iei o pastilă în fiecare zi.
- Istoricul medical, pe care îl vei discuta cu medicul.
- Beneficiile non-contraceptive: Unele metode de contracepție au beneficii non-contraceptive, cum ar fi reducerea crampelor menstruale, acneea, riscul de cancer endometrial și ovarian.
- Protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală: Majoritatea metodelor de contracepție nu protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală (BTS), așa că este important să iei în considerare utilizarea prezervativelor sau a altor forme de barieră de protecție în plus față de metoda aleasă.
Ce metode contraceptive există?
Pentru alegerea unei anumite metode contraceptive e important să cunoști variantele disponibile și să iei în calcul propriile nevoi și preferințe. Din punct de vedere al modului de acțiune există contraceptive locale și sistemice. Din punct de vedere al compoziției există metode hormonale și non-hormonale.
Contraceptivele locale, de barieră
1. Ovulele contraceptive
Contracepția locală este o metodă contraceptivă ce se adresează femeilor aflate în perioada sexuală activă, de la cele mai tinere și până la cele aflate în perioada de premenopauză. În plus, poate fi folosită ca și contracepție episodică, în timpul contracepției orale, în cazul în care s-a uitat administrarea contraceptivului oral, dar și în asociere cu un alt contraceptiv local precum diafragma.
Așa cum menționam anterior, primul mare avantaj al acestei metode este faptul că nu conține niciun hormon, ci doar o substanță care inactivează spermatozoizii. Astfel, femeile care aleg această metodă sunt ferite de efectele adverse ale pilulelor.
Ovulele ce conțin spermicide se utilizează doar atunci cand ai nevoie, exclusiv înainte de raportul sexual și nu necesită o administrare la ore fixe. De asemenea, sunt ideale pentru femeile care alăptează deoarece substanța activă din spermicide nu trece în laptele matern. Așa cum îi arată denumirea, contracepția locală acționează exclusiv la nivelul vaginului.
Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală. Acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei “bariere” la nivelul colului uterin ce impiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului.
Eficacitatea Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).
2. Prezervativul
Cea mai cunoscută metodă anticoncepțională de barieră este prezervativul masculin. De regulă, acestea sunt confecționate din latex însă există variante la fel de sigure din alte materiale ideale pentru cei care au alergii la această substanță.
Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini neplanificate, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei boli cu transmitere sexuale.
Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere. Cel mai mic dintre ele, cel de la capătul închis se va introduce în vagin iar al doilea va rămâne în afara acestuia.
3. Diafragma contraceptivă
Diafragma este un tip de metodă contraceptivă de barieră care este introdusă în vagin înainte de actul sexual. Acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să ajungă și să fertilizeze un ovul.
Este de obicei fabricat din silicon sau latex și trebuie utilizat împreună cu spermicidul pentru o eficacitate maximă. Diafragma se introduce înainte de actul sexual de către femeie și este reutilizabilă după curățare. Este o metodă non-hormonală de contracepție și poate fi introdusă cu până la două ore înainte de actul sexual.
4. Buretele contraceptiv
Buretele contraceptiv este un burete mic, rotund, făcut din spumă moale de plastic, care este introdus în vagin înainte de actul sexual pentru a preveni sarcina. Buretele conține spermicid, funcționând ca o barieră fizică pentru colul uterin.
Buretele este introdus și poate fi lăsat pe loc până la 24 de ore. Poate fi folosit pentru mai multe acte sexuale în acest timp. După utilizare, este îndepărtat și aruncat. Nu este recomandat pentru persoanele care au născut sau care au suferit de infecții pelvine.
Metodele chirurgicale de contracepție, cu acțiune îndelungată
1. Steriletul/ dispozitivul intrauterin (DIU)
Un dispozitiv intrauterin (DIU) este un dispozitiv mic, în formă de T, care este introdus în uter de către medic pentru a preveni sarcina. Există două tipuri principale de DIU: hormonal și non-hormonal.
- DIU hormonali eliberează o cantitate mică de hormon progestativ în uter. Acest lucru îngroașă mucusul cervical și subțiază mucoasa uterului, făcând dificil pentru spermatozoizi să ajungă și să fertilizeze un ovul.
- DIU non-hormonali sunt fabricate din plastic și cupru. Cuprul creează o reacție inflamatorie în uter care este toxică pentru spermatozoizi, prevenind fertilizarea.
Ambele tipuri de DIU sunt forme extrem de eficiente de contracepție și pot fi îndepărtate în orice moment de către medic dacă o persoană dorește să rămână gravidă sau să treacă la o altă metodă.
2. Legarea trompelor
Este o procedură chirurgicală care presupune tăierea sau blocarea trompelor uterine, care sunt “tuburile” care transportă ovulele de la ovare la uter. În lipsa acestora, ovulele nu pot migra în uter și nu poate avea loc fertilizarea.
Este important de reținut că ligaturarea trompelor este o formă permanentă de control al nașterii și este o decizie care ar trebui luată după o analiză atentă.
3. Vasectomia
Vasectomia este un procedeu chirurgical de sterilizare permanentă a bărbatului. Procedura presupune tăierea sau blocarea canalelor deferente, tuburile care transportă spermatozoizii de la testicule la uretră. Fără aceste tuburi, spermatozoizii nu ajung în licihul seminal în timpul actului sexual, iar sarcina nu poate apărea.
4. Implantul subcutanat
Implantul subcutanat sau implanturile subdermice cu progestativ sunt o formă de contracepție care se inserează sub piele, în braț, cu anestezie locală, sub forma unei tije din material plastic de mici dimensiuni. Acestea eliberează lent progestin, un hormon care previne sarcina, prin îngroșarea mucusului cervical și prin încetinirea migrației ovulului prin trompele uterine. Implantul face totodată ca mucoasa uterului să se subțieze, astfel încât în situația improbabilă în care un ovul a fost totuși fertilizat, nu mai este posibil să poată să se atașeze de uter.
Această metodă de contracepție poate dura până la 3 ani, în funcție de tipul de implant utilizat. După ce a fost inserat, nu este necesară nicio întreținere sau schimbare regulată, cu excepția examinărilor anuale la medic.
Un astfel de implant va necesita o discuție complexă cu medicul ginecolog despre posibilele efecte secundare, care pot fi: cefalee, menstruații neregulate, îngrășare, sensibilitate la nivelul sânilor și în cazuri rare, dificultate in extragerea implantului din cauza cicatrizării locale.
Metode contraceptive naturale sau de family planning
1. Metoda calendarului
Metoda calendarului, cunoscută și sub numele de metoda ritmului, este o metodă naturală de control al nașterii care implică urmărirea ciclului menstrual al unei persoane pentru a prezice când este cel mai probabil să rămână însărcinată. Această metodă se bazează pe faptul că o femeie este cel mai probabil să rămână însărcinată în timpul zilelor din preajma ovulației, care are loc de obicei în jurul zilei 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile, dar poate varia în funcție de persoană.
Această metodă este extrem de riscantă, deoarece ovulația poate apărea în zile diferite în funcție de ciclul menstrual.
2. Metoda retragerii
Retragerea este o metodă de contracepție în care bărbatul se retrage din vagin înainte de ejaculare. Aceasta este considerată o metodă extrem de ineficientă și riscantă, spre deosebire de alte metode de contracepție, deoarece poate exista o scurgere de spermatozoizi înainte de retragerea bărbatului. De asemenea, este posibil ca bărbatul să nu fie capabil să se controleze și să ejaculeze înainte de a se retrage.
Metoda retragerii și metoda calendarului, deși sunt foarte des folosite în România, se numără printre cele mai riscante atât pentru prevenirea unei sarcini nedorite, cât și pentru protejarea împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Metode contraceptive hormonale
1. Contraceptivele orale
Astfel de metode se adresează exclusiv femeilor și funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Acestea sunt de două feluri, respectiv combinate (care conțin estrogen și progesteron) și mono hormonale, care, așa cum le arată denumirea, conțin un singur hormon. Cele de pe urmă sunt recomandate cu precădere fumătoarelor sau femeilor care alăptează.
2. Plasturele contraceptiv
Plasturii contraceptivi sunt o modalitate relativ nouă cu administrare externă. Deși acțiunea lor este similară cu cea a pastilelor anticoncepționale, plasturii se schimbă la fiecare 7 zile, timp de 3 săptămâni. Aceștia se aplică direct pe piele, în prima zi de menstruație, într-o zonă fără păr și funcționează prin eliberarea de hormoni, având dimensiune de 4cm/4 cm. Este bine de știut ca acesta este rezistent la apa, iar înaintea de aplicarea lui nu trebuie să te dai cu loțiuni sau alte creme pe zona respectivă.
3. Inelul vaginal
Inelul vaginal este un inel mic, flexibil, care este introdus în vagin pentru a preveni sarcina. Eliberează o cantitate constantă de hormoni estrogen și progestativ, similar cu hormonii găsiți în pilulele contraceptive. Acești hormoni funcționează pentru a îngroșa mucusul cervical, făcând dificil pentru spermatozoizi să ajungă și să fertilizeze un ovul și, de asemenea, previn ovulația.
Inelul este introdus și lăsat pe loc timp de trei săptămâni. După trei săptămâni, se îndepărtează timp de o săptămână, timp în care apare menstruația. Se introduce apoi un inel nou.
Inelul vaginal este o formă extrem de eficientă de control al nașterii și poate fi, de asemenea, utilizat pentru a regla menstruația și a atenua simptomele sindromului premenstrual (PMS). Este o opțiune nepermanentă și neinvazivă și poate fi eliminată în orice moment dacă o persoană dorește să rămână gravidă.
4. Contraceptive injectabile
Injecțiile contraceptive sunt alte modalități hormonale de prevenire a unei sarcini neplanificate. De regulă, acestea trebuie administrate la fiecare 3 luni și oferă un grad ridicat de protecție.
Marele dezavantaj al acestora este că au numeroase efecte secundare neplăcute, printre care se numără prelungirea menstruației și creșterea considerabilă a fluxului menstrual, crampe și dureri de cap și de burtă, creșteri în greutate sau absența completă a menstruației.
Care sunt cele mai sigure metode contraceptive?
Vom lista în ordinea eficienței, de la cele mai eficiente până la cele mai puțin eficiente în prevenirea sarcinii, conform indicelui PEARL, ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri:
- Sterilizarea (feminină și masculină), implanturile subdermice cu progestativ sau dispozitivul intrauterin (DIU) – toate au cea mai mare rată de eficacictate, de 99.9%
- Injecțiile contraceptive sau inelul vaginal – 99.7% eficacitate
- Pilula și mini-pilula – 91% eficacitate
- Prezervativul masculin – eficacitate 98%
- Prezervativul feminin – eficacitate 95%
- Ovule contraceptive Contracept-M® – 94% eficacitate
- Plasturele – 93% eficacitate
- Diafragma – între 90% și 94% eficacitate, dacă se folosește cu substanțe spermicide
- Buretele contraceptiv – până la 88%
- Capacul cervical/vaginal – 80% eficacitate
- Spermicidele – 60-80% eficacitate
- Planningul familial (metoda „calendarului”) – 75-80%
Ce anticoncepționale se pot folosi fără rețetă?
Următoarele metode contraceptive se pot folosi fără o prescripție medicală datorită faptului că nu conțin hormoni. Se pot găsi atât în farmacii cât și în supermarketuri și sunt metode flexibile și moderne de contracepție:
- Ovule contraceptive Contracept-M (acestea se găsesc doar în farmacii)
- Prezervative (masculine sau pentru femei)
- Bureți contraceptivi
- Alte contraceptive locale ce conțin substanțe spermicide
Înainte de a alege orice soluție contraceptivă, discută cu medicul specialist, acesta poate evalua interacțiunea oricărei metode prezentate în acest material cu ce medicamente iei și ce stil de viață preferi și te poate sfătui adecvat care sunt cele mai anticoncepționale pentru tine și ce alternative să folosești în cazul în care istoricul tău medical ți-a arătat că nu tolerezi hormonii.
Până atunci însă, Contracept-M se poate folosi de către orice femeie activă sexual și este una din cele mai flexibile metode de contracepție.