După naștere, pentru fiecare femeie urmează o perioadă plină de emoții, agitație, schimbări fiziologice și, nu în ultimul rând, multe întrebări. Una care tinde să fie în capul listei pentru majoritatea mamelor care alăptează este dacă poți sau nu poți rămâne însărcinată în timp ce alăptezi și nu ai menstruație.
Șansele de a avea ovulație în primele șase săptămâni de la naștere sunt foarte scăzute. Cu toate astea, perioada exactă în care reapare ovulația este greu de estimat și variază de la o femeie la alta. Deși alăptarea oferă o anumită protecție împotriva ovulației și amână perioada de fertilitate postsarcină, nu o exclude.
Unul dintre cele mai cunoscute mituri legate de perioada post-natală este faptul că atunci când alăptezi, nu poți rămâne însărcinată și, drept urmare, nu ai nevoie de măsuri de contracepție. În ciuda acestei idei răspândite, este posibil să rămâi însărcinată oricând după aproximativ trei săptămâni de la naștere, iar acest lucru este valabil chiar dacă alăptezi și nu ai menstruație. Astăzi, din fericire, există noi metode de contracepție foarte simplu de folosit, la nevoie, potrivite pentru fiecare femeie și fiecare cuplu în parte.
Care sunt șansele de a rămâne însărcinată pe durata alăptării, fără menstruație?
Deși lactația poate împiedica corpul să aibă menstruație, este posibil să rămâi însărcinată în timpul alăptării, chiar dacă nu ți-a venit încă ciclul.
Dacă alăptezi exclusiv, cel mai probabil este ca menstruația să nu revină pentru mai multe luni de zile, însă absența menstruației nu elimină șansa ca tu să ovulezi la un moment dat. De fapt, după naștere, ovarele vor elibera un ovul înainte de prima menstruație, cu alte cuvinte, poți rămâne însărcinată dacă alăptezi, iar dacă aștepți până când reapare menstruația pentru a începe să folosești metode de contracepție, poate fi prea târziu pentru a preveni sarcina.
Dacă vrei să eviți riscul unei sarcini noi, cel mai bine este să discuți cu ginecologul care îți poate recomanda metode contraceptive sigure și eficiente în timpul alăptării.
Una dintre cele mai recomandate metode de contracepție după naștere sunt spermicidele disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice. Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini.
Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală, care acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Substanța spermicidă din acestea nu este de natură hormonală și nici nu trece în laptele matern.
Când revine menstruația după naștere?
După toate schimbările care vin odată cu sarcina și nașterea, poate dura ceva timp până când corpul își reia procesele de dinainte de sarcină, acestea includ și ciclul menstrual. Revenirea menstruației după naștere este un proces individual, fiecare corp în parte funcționează diferit și are nevoi specifice. În plus, depinde și de faptul dacă alăptezi sau nu și de perioda în care alăptezi.
În cazul în care nu alăptezi, menstruația poate apărea după aproximativ șase sau opt săptămani de la naștere sau chiar mai repede. Dacă alăptezi exclusiv, menstruația poate să nu se reia decât după câteva luni, iar pentru unele mame o nouă menstruație poate să apară abia în momentul înțărcării.
Acest lucru se datorează prolactinei, hormonul care este responsabil pentru laptele matern. Prolactina suprimă, de cele mai multe ori, sinteza a hormonilor reproductivi, astfel încât ovulația este oprită, iar menstruația nu mai apare. Mai exact, sesiunile frecvente de alăptare restricționează capacitatea organismului tău de a avea o menstruație.
Care sunt cele mai sigure metode de protecție după naștere, în perioada alăptării?
Sarcina și nașterea, fie naturală, fie prin cezariană, produc schimbări majore în corp, mai ales la nivel hormonal. Acestea pot aduce, printre altele, schimbări inclusiv în ceea ce privește metodele de contracepție folosite, în special în perioada alăptării.
Când ești pregătită să începi activitatea sexuală și ce metodă contraceptivă să folosești sunt alegeri personale. Dar, în funcție de circumstanțe, anumite tipuri de contracepție pot fi mai bune pentru tine decât altele.
- Contracepția locală – Ovulele contraceptive Contracept-M acţionează strict local, nu trec în cavitatea uterină, nu au bază hormonală și nu trec în laptele matern. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M® începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, acestea contribuie la lubrifierea vaginală. Ovulele de contracepție locală se introduc în vagin înainte de începerea actului sexual și nu se scot la final.
- Steriletul – Un astfel de dispozitiv poate fi folosit inclusiv în perioada alăptării și poate proteja până la 10 ani împotriva unei sarcini neplanificate, în funcție de specificul fiecărui dispozitiv în parte. Totuși, steriletul poate fi reintrodus după naștere doar după o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurta în funcție de fiecare organism.
- Prezervativul – Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini neplanificate, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei boli cu transmitere sexuale. Deși eficiența acestuia este ridicată, folosirea prezervativului nu este foarte indicată în primele săptămâni după naștere. Lubrifierea naturală poate fi mai scăzută și pot fi prezente încă leziuni care prezintă un risc ridicat de infecție.
- Pilulele contraceptive mono-hormonale – Denumite si “micro-pilule”, conțin numai progesteron în cantități mai mici. Ele pot preveni și ovulația, dar nu întotdeauna cu succes. Cu toate acestea, pastilele care conțin doar progesteron îngroașă mucusul cervical și subțiază mucoasa uterului, ceea ce ajută la prevenirea fertilizării și implantării spermatozoidului. În plus, este important să iei pilula zilnic la aceeași oră și să urmezi recomandările medicului tău pentru a te asigura că aceasta își va face efectul.
În concluzie, este posibil să rămâi însărcinată în timp ce alăptezi fără să ai menstruație, iar alăptarea exclusivă nu te poate proteja 100% de o sarcină nedorită. Fiecare organism are nevoi specifice, inclusiv în ceea ce privește metodele de prevenire a unui sarcini, iar primul pas în găsirea soluției perfecte în acest sens este o programare la medicul ginecolog.
Până atunci, însă, poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, cum sunt ovulele anticoncepționale Contracept-M care sunt recomandate după naștere și în timpul alăptării. Eficacitatea contraceptivă a Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL. Printre avantaje se numără faptul că nu este nevoie să îți aduci aminte zilnic să îl iei, nu are bază hormonală și nu afectează laptele matern.