Pentru multe dintre femei, anticoncepționalele sau pilulele contraceptive sunt o modalitate eficientă și convenabilă de a preveni sarcina. De asemenea, pilula contraceptivă se numără printre cele mai sigure metode de contracepție, având o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinii, atunci când este folosită corect și consecvent și, mai ales, în urma recomandării medicului.
În ciuda acestui procent ridicat, există situații când efectul anticoncepționalelor scade și poți rămâne însărcinată. Mai exact: atunci când se omite o pastilă una sau mai multe zile la rând, când pilula nu este luată la aceeași oră sau când iei medicamente și suplimente care pot afecta eficacitatea anticoncepționalelor.
Dacă omiți să iei pilula contraceptivă, folosește obligatoriu o altă formă de protecție împotriva sarcinii, cum ar fi contracepția locală, în următoarele 7 zile. Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală, care acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Contracept-M se găsește la majoritatea farmaciilor din țară.
Cum funcționează pilulele contraceptive?
Înainte de a explica în detaliu, cum poți rămâne însărcinată chiar dacă iei anticoncepționale, este important să înțelegi cum funcționează mai exact pilulele contraceptive.
Pastilele anticoncepționale sunt de două feluri: combinate (care conțin estrogen și progesteron) și mono hormonale, care, așa cum le arată denumirea, conțin un singur hormon. Este bine de știut că nu există un anumit tip de anticoncepționale care sunt mai bune decât altele – cele recomandate de către medic sunt potrivite, în urma unei consultații amănunțite.
Anticoncepționalele combinate conțin o combinație de estrogen și progesteron, cu rolul de a inhiba sarcina. Pe lângă prevenirea ovulației, pilulele contraceptive combinate modifică mucusul de la nivelul colului uterin și subțiază mucoasa uterului, creându-se astfel un mediu care nu este propice pentru fertilizare.
Anticoncepționalele mono hormonale (denumite si “micro-pilule”) conțin numai progesteron în cantități mai mici. Ele pot preveni și ovulația, dar nu întotdeauna cu succes. Cu toate acestea, pastilele ce conțin doar progesteron îngroașă mucusul cervical și subțiază mucoasa uterului, ceea ce ajută la prevenirea fertilizării și implantării spermatozoidului.
Motivele pentru care poți rămâne însărcinată chiar dacă iei pastile anticoncepționale
Deși pilula contraceptivă este în general extrem de eficientă, în unele cazuri eficacitatea acesteia poate scădea și astfel există riscul apariției unei sarcini nedorite.
Situații în care poți rămâne însărcinată chiar dacă iei pastile anticoncepționale:
Ai omis să iei pastila într-o zi
Anticoncepționalele au rolul de a menține un nivel constant de hormoni în corpul tău. Dacă uiți accidental să iei o doză, nivelul hormonal poate scădea rapid și poți începe să ovulezi. Dacă ai făcut sex neprotejat în acest timp, șansele de a rămâne însărcinată sunt ridicate.
Nu ai luat pastila la aceeași oră
Pentru ca nivelul hormonal să se mențină constant și să fii protejată de o sarcină nedorită, este indicat ca fereastră optimă să nu depășească trei ore. Setează o alarmă pe telefon pentru a-ți reaminti sau poți asocia administrarea pastilei cu una dintre mesele din timpul zilei, cum ar fi prânzul sau cina, astfel încât să devină parte obișnuită din rutina ta zilnică.
Ai vărsături sau diaree severă
În această situație, pastila anticoncepțională poate fi eliminată din organism sau să nu fie complet absorbită. În cazul în care ai vărsături sau diaree la scurt timp după administrarea pilulei, trebuie să iei o altă pilulă cât mai curând posibil, iar următoarea să fie luată ca de obicei.
Nu începi un pachet nou de pastile anticoncepționale
Este esențial să începi un nou pachet de pastile a doua zi după ce l-ai terminat pe cel precedent. Cu toate acestea, este posibil ca o persoană să nu aibă întotdeauna noul pachet la timp, iar lipsa câtorva zile între pachete poate face ca pilula să fie mai puțin eficientă în prevenirea sarcinii.
Iei anumite medicamente sau suplimente
Unele medicamente, fie că sunt eliberate pe bază de rețetă sau nu, pot interfera cu eficacitatea pastilelor anticoncepționalelor. Printre acestea se numără anumite antibiotice precum rifampicina, anumite pastile antifungice ca griseofulvina, antiepileptice, antivirale folosite folosite în tratamentul infecției cu HIV, suplimente sau ceai de sunătoare.
Dacă iei astfel de medicamente este indicat să folosești în paralel și alte metode contraceptive cum ar fi Contracept-M – strict local, nu trece în cavitatea uterină, nu se absoarbe în organism, nu trece în laptele matern sau în sânge şi nu produce malformaţii congenitale.
Înainte de a începe să iei un medicament nou, în timp ce folosești pastile anticoncepționale, consultă medicul sau farmacistul.
După cât timp ești protejată de o sarcină nedorită când iei anticoncepționale?
Depinde de momentul în care începi să le iei și de tipul de pastile pe care le folosești. Poți începe să iei pilula contraceptivă în orice zi a lunii. Efectul anticoncepționalelor nu este imediat, așadar nu poți face sex neprotejat încă din primele zile în care ai început să iei aceste pastile. Dacă ești la ovulație și abia ai început să iei pastila trebuie să folosești în paralel o altă formă de protecție pentru cel puțin șapte zile, până când pastilele încep să aibă efect.
Simptomele unei sarcini
Primele simptome ale sarcinii pot fi ușor trecute cu vederea, mai ales dacă iei pastile anticoncepționale. Dacă te confruntați cu oricare dintre simptomele de mai jos, fă un test de sarcină. Dacă vrei să fii cât mai sigură de acuratețea rezultatului testului de sarcină efectuat acasă, un simplu test de sânge efectuat de medicul specialist poate confirma existența unei sarcini.
Potrivit Medical News Today, printre simptomele timpurii ale sarcinii se numără:
- Sâni sensibili, umflați, furnicături și mameloane de culoare mai închisă;
- Dureri de stomac însoțite de constipație, greață și vărsături;
- O aversiune bruscă față de anumite alimente sau arome;
- Sângerări în afara perioadei de menstruație;
- Oboseală inexplicabilă și lipsa energiei;
- Crampe și dureri de spate;
- Urinare frecventă;
- Schimbări bruște de comportament.
Sfaturi pentru a asigura eficacitatea pastilelor anticoncepționale
- Ia pastila la aceeași oră în fiecare zi;
- Folosește o aplicație care urmărește menstruația și îți amintește în fiecare zi să iei pastila;
- Folosește o metodă contraceptivă de rezervă, cum ar fi contracepția locală sau prezervativul, dacă ai omis două sau mai multe pastile la rând;
- Citește ambalajul și urmează instrucțiunile date de medic;
- Asigură-te întotdeauna că ai un pachet nou pregătit cu cel puțin o săptămână înainte ca pachetul actual să se termine;
- Ia întotdeauna o pastilă uitată cât mai curând posibil;
Citește și Efecte adverse ale pastilelor anticoncepționale.
Chiar dacă pilulele contraceptive se numără printre cele mai sigure metode contraceptive, unori pot eșua în prevenirea sarcinii dacă nu sunt administrate corect și consecvent. De asemenea, vizita în cabinetul ginecologului ar trebui să stea la baza deciziei de a lua un anumit tip de anticoncepționale care să ți se potrivească ție și pe care le vei lua cu responsabilitate.
Până atunci poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care te protejează, cum sunt ovulele anticoncepționale Contracept-M.