CategoriesSarcina

Poți rămâne însărcinată dacă nu ești la ovulație? Ce trebuie să știi despre perioada fertilă și cum te ferești de o sarcină nedorită?

daca nu esti la ovulatie poti ramane insarcinata feature

Planificarea familială este o alegere personală și importantă pentru fiecare persoană, iar înțelegerea perioadei fertile, dacă vrei să eviți o sarcină nedorită, este esențială. Fertilitatea este influențată de numeroși factori, iar ciclurile menstruale pot varia de la o femeie la alta. 

Chiar dacă cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată sunt în timpul ovulației, care apare de obicei la aproximativ două săptămâni după menstruație, este totuși posibil să rămâi însărcinată în orice moment al ciclului menstrual, în special în cazul femeilor care au un ciclu menstrual neregulat. 

Așadar, da, poți rămâne însărcinată și dacă nu ești la ovulație, de aceea este important să folosești întotdeauna metode contraceptive eficiente, fie că este vorba de contracepția locală cu ovulele contraceptive Contracept-M, în cazul în care îți dorești o metodă flexibilă, fără hormoni și fără să te bazezi pe partener, fie prezervativ sau pilule recomandate de medic.

poti ramane insarcinata daca nu esti la ovulatie

Citește mai departe pentru a înțelege mai exact care sunt șansele de rămâne însărcinată dacă nu ești la ovulație, ce înseamnă perioadă fertilă, cât durează și cum să te protejezi de o sarcină nedorită.

Ce trebuie să știi despre perioada fertilă?

Perioada fertilă sau fereastra fertilă se referă la acea perioadă din lună, în care există cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată. În cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, perioada fertilă durează aproximativ șase zile. Aceasta include ovulația și numărul de zile în care spermatozoizii supraviețuiesc (în medie 5 zile). Asta înseamnă că, dacă sperma se află în interiorul tractului reproducător înaintea ovulației, este posibil ca spermatozoizii să mai fie în viață și când începe aceasta.

În cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat, calculul este mai simplu și riscul de sarcină nedorită scade, însă în cazul unui ciclu neregulat, calculul perioadei fertile este mai complicat și cu risc mult mai mare de apariție a unei sarcini. În general, în cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului menstrual fiind considerată prima zi de menstruație. 

Cu toate astea, chiar și la femeile cu cicluri menstruale regulate în fiecare lună, fereastra fertilă poate fi foarte imprevizibilă, deoarece ovulația poate avea loc în zile diferite. De asemenea, este esențial să eviți să faci sex neprotejat atât în perioada fertilă, cât și în afara acesteia. 

Există câteva modalități prin care poți prezice ovulația, indicatori cum ar fi: creșterea temperaturii bazale, testele de ovulație, consistența mucusului cervical. Acestea te pot ajuta să identifici perioada fertilă și să eviți o sarcină nedorită folosind metode contraceptive sigure cum sunt ovulele contraceptive sau prezervativul.

Poți rămâne însărcinată în perioada menstruației sau după menstruație?

Un mit comun legat de fertilitate este acela că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă are relații intime neprotejate în timpul menstruației.

Posibilitatea unei sarcini în perioada menstruației este puțin probabilă, dar nu imposibilă. Deoarece lungimea ciclurilor menstruale variază de la femeie la femeie, este dificilă predicția ovulației. Așa cum ziua ovulației variază de la un ciclu menstrual la altul, la fel și momentul celor șase zile fertile, poate să difere. Pentru că nu există metode sigure pentru a ști dinainte când se produce ovulația, prezicerea „ferestrei fertile” nu poate fi exactă.

De asemenea, nu toate zilele fertile sunt la fel în ceea ce privește posibilitatea unei sarcini. În zilele mai apropiate de ovulație sunt șanse mai mari de sarcină, decât în cele mai îndepărtate de ovulație.

Cu cât ești mai aproape de finalul menstruației, cu atât este mai mare riscul ca un raport sexual neprotejat să ducă la apariția unei sarcini. Încă din a treia zi a ciclului menstrual, nivelul hormonilor de reproducere, care se diminuează la începutul menstruației, începe să crească și ajută la reconstrucția mucoasei uterine. Mai exact, probabilitatea de a rămâne însărcinată în acest moment este mai mare deoarece ești mai aproape de momentul ovulației.

Totodată, e important să ai în vedere şi cât de lungi sunt ciclurile menstruale. Ciclul menstrual se calculează din prima zi a unei menstruații până în prima zi a următoarei menstruații. Astfel, unele femei au cicluri menstruale mai scurte, altele mai lungi, iar ovulația depinde de lungimea ciclului menstrual.

poti sa ramai insarcinata daca nu esti la ovulatie

Poți rămâne însărcinată dacă nu ești la ovulație?

Este important să menționăm că fertilitatea este influențată de numeroși factori, iar ciclurile menstruale pot varia de la o femeie la alta. Din acest motiv, presupunerea că nu poți rămâne însărcinată în afara perioadei de ovulație este extrem de riscantă. După cum spuneam, chiar și la persoanele cu cicluri regulate în fiecare lună, momentul ferestrei fertile poate fi foarte imprevizibil, deoarece ovulația poate avea loc în zile diferite.

Așadar, dacă te întrebi dacă poți rămâne însărcinată atunci când nu ești în perioada fertilă sau la ovulație? Răspunsul este da. Este posibil să rămâi însărcinată în afara ferestrei fertile preconizate, deoarece momentul ovulației poate fi diferit în fiecare lună, iar sperma trăiește în organism timp de până la șase zile. 

Dacă vrei să eviți o sarcină nedorită, nu există, de fapt, niciun moment „sigur” al lunii pentru a face sex neprotejat, așa că este important să folosești întotdeauna metode contraceptive.

În prezent, există mai multe metode contraceptive disponibile care te ajută să eviți o sarcină nedorită și pentru care poți opta în funcție de preferințe, stil de viață sau avantaje. 

  • Contracepția locală (ovule): Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală. Acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei „bariere” la nivelul colului uterin ce împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. Administrate corect, ovulele au un grad ridicat de protecție împotriva apariției unei sarcini nedorite. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. Eficacitatea Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).
  • Prezervativul: Cea mai cunoscută metodă anticoncepțională de barieră și singura care te protejează împotriva unei infecții cu transmitere sexuale. Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere.
  • Contraceptivele orale: Astfel de metode se adresează exclusiv femeilor și funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Trebuie să ții minte că multe dintre contraceptivele cu administrare orală nu au efect imediat.
  • Plasturele contraceptiv: Plasturii contraceptivi sunt o modalitate relativ nouă cu administrare externă. Deși acțiunea lor este similară cu cea a pastilelor anticoncepționale, plasturii se schimbă la fiecare 7 zile, timp de 3 săptămâni. Aceștia se aplică direct pe piele, în prima zi de menstruație, într-o zonă fără păr și funcționează prin eliberarea de hormoni, având dimensiunea de 4cm/4 cm.
  • Diafragma contraceptivă: Diafragma este un tip de metodă contraceptivă de barieră care este introdusă în vagin înainte de actul sexual. Acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să ajungă și să fertilizeze un ovul.

În concluzie, chiar dacă sarcina este cel mai probabil să apară în cele cinci zile care preced ovulația și o zi după aceea, ceea ce este cunoscut sub numele de fereastra fertilă, momentul exact când apare această perioadă poate să difere de la o lună la alta, deoarece ovulația nu este întotdeauna regulată. Astfel că, că este important să folosești întotdeauna metode contraceptive dacă vrei să eviți sarcina. 

Nu uita, vizita în cabinetul ginecologului ar trebui să stea la baza deciziei de alege un anumit tip de contracepție, iar până atunci poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care te protejează, așa cum sunt ovulele spermicide Contracept-M.