CategoriesSarcina

Sex neprotejat înainte de ciclu: poți rămâne însărcinată înainte de menstruație?

poti sa ramai insarcinata inainte de ciclu

Sexul neprotejat este riscant indiferent de situație și poate duce la apariția unei sarcini nedorite în orice moment al ciclului menstrual, fie că este înainte, în timpul sau imediat după perioada menstruației. Foarte important de reținut este faptul că nu există un moment „sigur” al lunii, în care să poți face sex neprotejat și să nu riști să rămâi însărcinată, dar există momente în timpul ciclului menstrual în care femeia este mai fertilă și atunci sunt cele mai mari șanse de sarcină.

În cazul unui ciclu menstrual neregulat sau mai scurt, a unei sângerări mai abundente sau care durează mai mult timp, este foarte posibil ca un contact sexual neprotejat să ducă la o sarcină nedorită, indiferent că este cu două zile sau cu o zi înainte de apariția sângerării. Așadar, răspunsul scurt este da, poți râmâne însărcinată înainte de menstruație dacă nu te protejezi.

Dacă vrei să eviți să rămâi însărcinată înainte de menstruație, folosește o metodă contraceptivă sigură, fie că este vorba de ovule contraceptive fără hormoni, prezervativ sau contraceptive orale.

Descoperă în continuare mai multe despre riscul de a rămâne însărcinată dacă faci sex fără protecție în zilele înainte de ciclu și cum să eviți o sarcină nedorită în această perioadă.

Despre ciclul menstrual și perioada fertilă

Pentru a putea vorbi cât mai clar despre posibilitatea de a rămâne însărcinată înainte de menstruație, este important să înțelegi mai întâi ciclul menstrual. Mai mult de atât, trebuie reținut că fiecare femeie este diferită. Deși fertilizarea are loc, de obicei, în timpul ovulației, adică între zilele 12 și 16 ale ciclului menstrual, există însă situații în care procesul devine mai puțin previzibil.

Ciclul menstrual este seria lunară de schimbări prin care trece corpul unei femei în pregătirea pentru posibilitatea unei sarcini și este reglat de un echilibru delicat de hormoni, care determină ovarele să elibereze un ovul, îngroșarea mucoasei uterine și, în cele din urmă, menstruația dacă ovulul nu este fertilizat. Acesta poate fi regulat, adică poate să aibă aproximativ aceeași durată în fiecare lună, sau poate să fie neregulat.

Ciclul menstrual începe în prima zi a menstruației și se termină cu o zi înainte de următoarea menstruație. În timpul ciclului menstrual există anumite zile în care un contact sexual neprotejat poate duce la sarcină într-un procent mult mai mare. Așa numita „fereastră fertilă” include ovulația și numărul de zile în care spermatozoizii supraviețuiesc (în medie cinci zile). Asta înseamnă că, dacă sperma se află în interiorul tractului reproducător înaintea ovulației, este posibil ca spermatozoizii să mai fie în viață și când începe aceasta.

sex neprotejat inainte de ciclu

Așa cum ziua ovulației variază de la un ciclu menstrual la altul, la fel și momentul celor șase zile fertile, poate să difere. Pentru că nu există metode sigure pentru a ști dinainte când se produce ovulația, prezicerea „ferestrei fertile” nu poate fi exactă. 

Printre factorii care pot contribui la o ovulație neregulată se numără:

  • stres;
  • dezechilibre hormonale;
  • variații în nivelurile de insulină
  • exerciții fizice intense;
  • vârsta.

Poți să rămâi însărcinată chiar înainte de ciclu?

Deși șansele de a rămâne însărcinată chiar înainte de menstruație sunt mult mai scăzute, o sarcină nedorită nu este exclusă în cazul în care partenerii nu folosesc metode contraceptive.

În general, menstruația are loc la două săptămâni după ovulație, iar pentru a rămâne însărcinată, trebuie ca fertilizarea să aibă loc în timpul ovulației. Sperma, însă, supraviețuiește în corp timp de 3-5 zile, iar atâta timp cât ovulezi în decursul acelor zile, șansele apariției unei sarcini nedorite sunt ridicate.

Chiar dacă, de regulă, este mult mai greu să rămâi însărcinată înainte de menstruație, din moment ce ovulația a avut loc la două săptămâni înainte de aceasta, nu același lucru se poate spune în cazul femeilor care au un ciclu menstrual neregulat. 

Mai exact, dacă ovulația are loc mai târziu decât este normal, în ziua 24 în loc de ziua 14, iar fertilizarea are loc chiar atunci, în cazul în care crezi că ești „în siguranță” și nu te protejezi, este foarte posibil să rămâi însărcinată înainte de ciclu. Există și cazuri în care femeile au sângerări vaginale pe care le confundă cu menstra, ceea ce poate fi foarte derutant și poate da peste cap calculul.

Cum să eviți posibilitatea de a rămâne însărcinată înainte de ciclu: metode sigure și eficiente

Deoarece sunt șanse să rămâi însărcinată chiar și înainte de menstruație este important să nu neglijezi contracepția. În prezent, există mai multe metode contraceptive disponibile care te ajută să eviți o sarcină nedorită și pentru care poți opta în funcție de preferințe, stil de viață sau avantaje.

Contracepția locală cu ovule contraceptive

Contracept-M este una dintre cele mai populare metode de contracepție locală și acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei „bariere” la nivelul colului uterin, care împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. 

poti sa ramai insarcinata inainte de ciclu

Administrate corect, ovulele au un grad ridicat de protecție împotriva apariției unei sarcini nedorite. Eficacitatea Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri). De asemenea, este important să citești cu atenție instrucțiunile din prospect și să le respecți întocmai.

Prezervativul 

Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini nedorite, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei infecții cu transmitere sexuale. Acesta asigură o barieră care împiedică sperma să ajungă la ovul. Mai mult de atât, poate fi folosit la orice vârstă. Prezervativele pot fi de două feluri: masculine (externe) și feminine (interne). Prezervativele interne sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere.

Contraceptivele orale

Astfel de metode se adresează exclusiv femeilor și funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Trebuie să ții minte că multe dintre contraceptivele cu administrare orală nu au efect imediat. 

Plasturele contraceptiv

Plasturii contraceptivi sunt o modalitate relativ nouă cu administrare externă. Deși acțiunea lor este similară cu cea a pastilelor anticoncepționale, plasturii se schimbă la fiecare 7 zile, timp de 3 săptămâni. Aceștia se aplică direct pe piele, în prima zi de menstruație, într-o zonă fără păr și funcționează prin eliberarea de hormoni, având dimensiunea de 4cm/4 cm.

Buretele contraceptiv

Acesta este un burete mic, rotund, făcut din spumă moale de plastic, care este introdus în vagin înainte de actul sexual pentru a preveni sarcina. Buretele conține spermicid, funcționând ca o barieră fizică pentru colul uterin. Buretele este introdus și poate fi lăsat pe loc până la 24 de ore. Poate fi folosit pentru mai multe acte sexuale în acest timp. După utilizare, este îndepărtat și aruncat. Nu este recomandat pentru persoanele care au născut sau care au suferit de infecții pelvine.

Spermicidele tip gel și cremă contraceptivă

Acestea fac parte din lista anticoncepționalelor fără rețetă și sunt disponibile în tuburi sau seringi. Spermicidele conțin substanțe chimice, precum nonoxynol-9 sau octoxynol, care distrug spermatozoizii și împiedică fertilizarea ovulului. Gelurile și cremele spermicide sunt ușor de utilizat și pot fi aplicate doar atunci când este necesar, fără a necesita administrare zilnică.

Contracepția de urgență

De asemenea, dacă ai avut un contact sexual neprotejat sau alte metode contraceptive au eșuat și vrei să eviți o sarcină nedorită, poți apela la contracepția de urgență. Pastila de a doua zi trebuie administrată cât mai repede cu putință pentru a avea rezultatul scontat. 

Când ar trebui să faci un test de sarcină dacă ai făcut sex neprotejat înainte de ciclu?

Chiar dacă ești tentată să-l faci imediat după contactul sexual neprotejat, rezultatele s-ar putea să nu fie concludente. Pentru a avea rezultate sigure, fă testul de sarcină la cel puțin o săptamână după data întârzierii ciclului menstrual sau după 10-14 zile de la ultimul contact sexual neprotejat.

poti ramane insarcinata inainte de ciclu

Testul de sarcină este format dintr-o bandă care absoarbe urina și determină cantitatea de gonadotropină corionică umană (hCG) din organism. Astfel, un nivel mai mic de 5mlU/ml va arata un rezultat negativ, pe când un nivel mai mare de 5mlU/ml va indica un rezultat pozitiv, deci prezența unei sarcini. 

De aceea, e important să aștepți una sau două săptămâni după ce ai făcut sex fără protecție pentru a face testul, în special în cazul unui ciclu menstrual neregulat. Acest lucru va permite corpului tău să dezvolte niveluri suficient de ridicate de hCG pentru a fi detectate de test.

În cazul în care testul este negativ și suspectezi că poți fi însărcinată, consultă medicul pentru investigații suplimentare și sfaturi personalizate. Nu uita că fiecare organism este diferit, iar momentul ideal pentru un test de sarcină poate varia.

Chiar dacă probabilitatea să rămâi însărcinată înainte de ciclu este relativ mică, ea totuși există. De aceea este esențial ca fiecare raport sexual să fie în condiții de siguranță, să folosești metode de contracepție și, astfel, să eviți pericolul apariției unei sarcini nedorite.

Nu uita, vizita în cabinetul ginecologului ar trebui să stea la baza deciziei de alege un anumit tip de contracepție, iar până atunci poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care te protejează, cum sunt ovulele Contracept-M.