CategoriesSarcina

Sarcina după cezariană: la cât timp poți rămâne din nou însărcinată fără riscuri?

sarcina dupa cezariana

După naștere, pentru fiecare femeie urmează o perioadă plină de emoții, agitație, schimbări fiziologice și, nu în ultimul rând, multe întrebări. Sarcina și nașterea prin cezariană presupun apariția unor modificări majore atât în plan fizic, cât și psihic, prin urmare este nevoie să aștepți puțin mai mult decât în cazul unei nașteri naturale pentru a rămâne din nou însărcinată.

Fiecare situație este, însă, diferită și variază în funcție de factori precum vârsta, fertilitatea, complicațiile la naștere, inclusiv în ceea ce privește metodele de contracepție după cezariană. 

Citește mai departe pentru a afla de ce ar trebui să ții cont înainte de a planifica o nouă sarcină după cezariană, ce riscuri pot apărea, care este procesul de vindecare a organismului și la cât timp poți rămâne din nou însărcinată fără complicații. 

La cât timp după cezariană este indicat să rămâi însărcinată?

Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală prin care se efectuează o incizie în abdomenul și uterul mamei pentru a aduce pe lume bebelușul. În funcție de circumstanțele în care este efectuată, operația de cezariană poate fi planificată sau realizată în urgență.

După o naștere prin cezariană, organismul trece printr-o perioadă de recuperare pentru a vindeca locul inciziei, țesuturile interne și mușchii. Acest proces de vindecare durează, în general, aproximativ șase săptămâni, însă poate varia de la o femeie la alta. Cu cât îi acorzi organismului mai mult timp pentru recuperare, cu atât vor fi mai mici șansele de complicații la următoarea naștere.  

În general este indicat să aștepți cel puțin șase luni până la următoarea sarcină. Însă, dacă vrei să te asiguri că nu apar riscuri materne, perinatale si infantile, iar organismul a avut suficient timp pentru vindecare, recomandarea este să lași să treacă între 18 și 24 de luni. Primul pas în găsirea soluției perfecte în acest sens este o programare la medicul ginecolog.

sarcina dupa cezariana

Factori de luat în considerare înainte de a rămâne din nou însărcinată după cezariană

Este foarte important ca organismul să se refacă după o naștere, indiferent dacă aceasta a fost prin cezariană sau pe cale naturală. Însă, corpul are nevoie de mai mult timp pentru a se vindeca după o cezariană și, foarte posibil, proaspăta mamă să fie anemică, să îi lipsească fierul din sange, iar resursele prezente să fie la limita inferioară a normalului sau chiar mai jos. 

Corpul tău este predispus la anumite riscuri de sănătate dacă rămâi însărcinată imediat după o cezariană, tocmai de aceea trebuie să iei în considerare următorii factori:

  • Recuperarea fizică: O naștere prin cezariană este o procedură chirurgicală care solicită organismul. Așteptarea vindecării complete a inciziei reduce riscul de complicații la sarcinile următoare.
  • Vindecarea uterină: Uterul are nevoie de timp pentru a se recupera după o naștere prin cezariană. Așteptarea a cel puțin optsprezece luni înainte de a rămâne din nou însărcinată, scade șansele de afecțiuni grave cum ar fi o ruptură uterină.
  • Complicațiile la naștere: Dacă la prima naștere ai suferit complicații, cum ar fi –  sângerare excesivă sau infecție, poate fi necesar timp suplimentar până la a planifica următoarea sarcină.
  • Nutrienții și mușchii abdominali: Organismul pierde mulți nutrienți în timpul unei operații cezariene, așa că este nevoie de o perioadă mai lungă pentru a fi refăcute stocurile. De asemenea, mușchii tăi abdominali își pierd o parte din tonus în timpul unei cezariene. Prin urmare, trebuie acordat suficient timp pentru recuperarea completă.
  • Pregătirea emoțională: Sarcina și nașterea pot avea un impact emoțional semnificativ asupra femeilor. Este esențial îți dai timp pentru a te recupera psihic și emoțional înainte de a avea în vedere o nouă sarcină. În plus, perioada dintre sarcini îți oferă timpul necesar să legi o conexiune mai strânsă între tine și copilul tău.

Sarcina după cezariana: care sunt riscurile dacă rămâi însărcinată prea devreme?

Cezariana este o intervenție chirurgicală abdominală majoră, iar corpul tău are nevoie de timp pentru a se vindeca complet. Este foarte important să îți protejezi corpul, să nu faci efort, să nu ridici greutăți în toată această perioadă și, nu în ultimul rând, să te protejezi de apariția unei sarcini noi mult prea devreme cu metodele contraceptive potrivite. 

Una dintre cele mai recomandate metode de contracepție după naștere sunt spermicidele disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice. Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini. 

Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală, care acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Substanța spermicidă din acestea nu este de natură hormonală și nici nu trece în laptele matern, de aceea este recomandată ca metodă de contracepție în perioada alăptării

sarcina dupa cezariana

Să rămâi însărcinată la mai puțin de șase luni după o cezariană poate crește riscul de complicații. Iată care sunt riscurile:

  • Risc crescut de placenta praevia și accreta: dacă rămâi însărcinată imediat după o cezariană crește probabilitatea de a dezvolta placenta previa și placenta accreta. Placenta praevia apare atunci când placenta acoperă total sau parțial colul uterin al mamei. Poate cauza sângerări severe înainte, în timpul sau după naștere. Placenta accreta apare atunci când o parte sau toată placenta rămâne atașată de peretele uterin. Aceasta poate provoca hemoragie după naștere, punând viața mamei în pericol.
  • Ruptura uterină: un risc major asociat cu sarcina prea devreme după o cezariană este posibilitatea de ruptură uterină. Țesutul cicatricial de la incizia anterioară de cezariană este mai slab decât țesutul uterin original, făcându-l mai susceptibil la rupere în timpul travaliului. Majoritatea rupturilor uterine survin în timpul travaliului și al nașterii, dar ele se pot produce și în timpul sarcinii. Ruptura uterină poate duce la complicații care pun în pericol viața mamei și a copilului.
  • Naștere prematură: un interval de mai puțin de șase luni între sarcini poate duce la naștere prematură. În acest caz, copilul se naște înainte de săptămâna 37 de sarcină.
  • Epuizare și deficiențe nutriționale: sarcina și nașterea necesită o forță fizică și emoțională semnificativă din partea mamei. Dacă rămâi însărcinată la 3 – 6 luni după o cezariană, este posibil ca organismul să nu fi avut timp suficient să se recupereze și să își refacă substanțele nutritive de care are nevoie. Acest lucru poate duce la epuizare și la creșterea riscului de deficiențe nutriționale, cu un impact negativ atât asupra sănătății mamei, cât și asupra fătului în curs de dezvoltare.
  • Abrupția placentară: această afecțiune apare atunci când placenta se desprinde parțial sau complet de peretele interior al uterului, cu mult înainte de naștere. Abruptia placentară poate provoca probleme care pun viața în pericol atat a mamei, cât și a bebelușului.
  • Greutate mică la naștere: o sarcină imediat după cezariană poate duce la nașterea unui copil cu o greutate mică, mai exact sub 2,5 kg. Pentru copiii care la naștere au o greutate scăzută, există riscul de a avea dificultăți pe plan cognitiv și de a dezvolta diabet sau boli cardiovasculare mai târziu în viață.

Naștere naturală după cezariană

Pe lângă întrebarea la cât timp după cezariană poți rămâne însărcinată, apare deseori și aceea dacă al doilea copil poate fi adus pe lume prin naștere naturală sau vaginală. Până nu demult, femeile au fost încurajate să nască tot prin cezariană, fiind considerată mai sigură pentru ele. 

Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar o naștere vaginală după o operație de cezariană este considerată o opțiune sigură atât pentru mame, cât și pentru copii. Pe lângă faptul că o naștere vaginală după o cezariană nu este riscantă, și recuperarea este mult mai rapidă decât după o intervenție chirurgicală.

sarcina dupa cezariana

Pe de altă parte, în funcție de istoricul medical și sarcina anterioară, există și situații în care medicul specialist te sfătuiește să optezi pentru o altă cezariană. Riscurile încercării unei nașteri vaginale după cezariană trebuie cunoscute înainte de a lua o decizie finală.

Metode contraceptive după nașterea prin cezariană

După naștere și în timpul perioadei de recuperare, este important să ai în vedere metodele de contracepție potrivite pentru a evita riscul apariției unei sarcini. Dacă ai născut prin cezariană, e posibil sa fie nevoie de mai mult de șase săptămâni pentru refacerea completă a organismului și începerea vieții sexuale, în funcție de cum se vindecă locul intervenției chirurgicale. De obicei, o astfel de decizie este luată în urma controlului de șase săptămâni după naștere.

În funcție de starea de sanatate, de preferințele fiecărei femei, discuția în cuplu și stilul de viață, există mai multe metode contraceptive eficiente și sigure, printre acestea: 

  • Contracepția locală – administrate corect, ovulele au un grad ridicat de protecție împotriva apariției unei sarcini nedorite. Ovulele anticoncepționale Contracept-M acţionează strict local, nu trec în cavitatea uterină, nu se absorb în organism și nu trec în laptele matern sau în sânge. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M® începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. Citește mai multe despre cum funcționează ovulele contraceptive.
  • Prezervativul: una dintre cele mai utilizate metode de contracepție. Avantajul major este că protejează atât împotriva sarcinilor neplanificate, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Această metodă nu prezintă niciun risc pentru proaspetele mame.
  • Dispozitivul intrauterin (DIU) – un astfel de dispozitiv poate fi folosit inclusiv în perioada alăptării și poate proteja până la 10 ani împotriva unei sarcini neplanificate, în funcție de specificul fiecărui dispozitiv în parte. Totuși, steriletul poate fi reintrodus după naștere doar după o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă în funcție de fiecare organism.
  • Inelul vaginal: Inelul vaginal este un inel mic, flexibil, care este introdus în vagin pentru a preveni sarcina. Eliberează o cantitate constantă de hormoni estrogen și progestativ, similar cu hormonii găsiți în pilulele contraceptive. Acești hormoni funcționează pentru a îngroșa mucusul cervical, făcând dificil pentru spermatozoizi să ajungă și să fertilizeze un ovul și, de asemenea, previn ovulația. Este o opțiune nepermanentă și neinvazivă și poate fi eliminată în orice moment dacă îți dorești să rămâi însărcinată.

Înainte de a planifica următoarea sarcină după cezariană, poartă o discuție amănunțită cu medicul specialist, acesta poate evalua starea de sănătate și îți poate oferi cele mai bune sfaturi și informații în funcție de vârstă, sănătate și alți factori de risc.