Sexul în timpul menstruației este un subiect care adesea stârnește curiozitate, îngrijorare și multe întrebări. Este sigur? Este igienic? Poți rămâne însărcinată? Nu trebuie să-ți oprești viața sexuală doar pentru că ai menstruație. Totuși, este important să conștientizezi că sexul în această perioadă vine cu propriile mituri, provocări și riscuri pe care trebuie să le iei în considerare.
De la influența schimbărilor hormonale asupra dorinței sexuale, la riscurile de infecții și posibilitatea de sarcină, acest articol îți va oferi perspectivele de care ai nevoie pentru a lua decizii informate privind sexul la menstruație și pentru a te bucura de o viață sexuală sănătoasă și satisfăcătoare, indiferent de perioada lunii.
Este sexul în timpul menstruației sigur – ce posibile riscuri există
Da, poți face sex în timpul menstruației și nu există contraindicații din punct de vedere medical. Totuși, este important să ții cont că poți rămâne însărcinată și poți contracta sau răspândi infecții cu transmitere sexuală (ITS) în această perioadă, așa că utilizarea protecției este esențială.
Dacă ai o ITS care se poate răspândi prin sânge, există un risc crescut de a-ți expune partenerul la această infecție în timpul menstruației dacă faci sex neprotejat. Sângele menstrual poate crește riscul de transmitere a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi HIV, herpesul genital și hepatita. (1)
În timpul menstruației, colul uterin este ușor deschis, ceea ce poate facilita accesul bacteriilor în uter, crescând riscul de infecții, cum ar fi infecțiile urinare sau vaginale. Este important să menții o igienă bună și să folosiți prezervative pentru a reduce riscul de infecții bacteriene și virale.
Mai mult decât atât, mediul vaginal este mai puțin acid în timpul menstruației, motiv pentru care există posibilitatea dezvoltării mai rapide a infecțiilor fungice.
Unele femei pot experimenta un disconfort sau crampe menstruale mai intense în timpul sexului. Acest lucru poate fi cauzat de sensibilitatea crescută a zonei pelviene în timpul menstruației. Dacă simți durere sau disconfort, este important să comunici cu partenerul tău și să încercați poziții sexuale care să reducă presiunea asupra zonei sensibile. Nu forța niciodată contactul sexual dacă simți disconfort, și asigură-te că ascultați amândoi semnalele corpului.
Dacă scoți un tampon chiar înainte de a face sex, s-ar putea să observi că pereții vaginali sunt uscați. Tamponul absoarbe sângele menstrual, dar și o mare parte din lubrifierea naturală. În acest caz, utilizarea unui lubrifiant sau a spermicidelor fără prescripție medicală, poate face contactul sexual mult mai confortabil, reducând disconfortul sau durerea.
Dacă folosești un tampon în timpul menstruației, este esențial să îl scoți înainte de contactul sexual. Un tampon uitat poate fi împins mai adânc în vagin în timpul sexului, ceea ce poate duce la infecții sau alte complicații. Un tampon blocat adânc în canalul vaginal poate necesita îndepărtarea de către un profesionist medical. Dacă nu reușești să scoți tamponul singură, nu ezita să soliciți imediat asistență medicală. (2)
De asemenea, sexul pe ciclu poate stimula fluxul menstrual, ceea ce poate duce la o sângerare mai abundentă imediat după sex. Acest lucru este normal și nu trebuie să te îngrijoreze.
Dacă faci sex în timpul menstruației poți rămâne însărcinată?
Un mit comun legat de sexul la menstruație este că o femeie nu poate rămâne însărcinată dacă face sex neprotejat. Deși șansele de sarcină sunt mai mici în această perioadă, ele nu sunt inexistente. Este esențial să înțelegi că menstruația nu este o metodă de contracepție. În cazul unui ciclu menstrual scurt sau neregulat, riscul de sarcină nedorită crește.
Prin urmare, dacă vrei să eviți o sarcină în timpul menstruației, folosește o metodă contraceptivă sigură, cum ar fi: prezervativele, pilulele sau ovulele contraceptive precum Contracept-M. Acestea acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei „bariere” la nivelul colului uterin ce împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. Administrate corect, ovulele au un grad ridicat de protecție împotriva apariției unei sarcini nedorite. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual.
Dacă te întrebi cât de sigure sunt ovulele Contracept-M, află că eficacitatea lor este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).
Află mai multe din articolul nostru despre cum poți rămâne însărcinată pe ciclu.
De asemenea, și șansele de a rămâne însărcinată înainte de ciclu sau imediat după menstruație nu sunt excluse în cazul în care partenerii nu folosesc metode contraceptive.
În cazul în care ovulația are loc înainte ca sângerarea menstruală să se oprească sau la câteva zile după menstruație și, pentru că sperma rămâne viabilă până la cinci zile, un contact sexual neprotejat spre sfârșitul menstruației poate duce la apariția unei sarcini.
Ce se întâmplă când faci sex la menstruație: recomandări
Pentru a face sexul în timpul menstruației mai confortabil și mai puțin problematic, următoarele sfaturi pot fi de ajutor:
- Comunicare deschisă: Discută cu partenerul tău despre dorința ta de a face sex în această perioadă. Este important să fii sinceră și să lămurești orice disconfort sau preocupare pentru a găsi soluții împreună.
- Menține o igienă adecvată: Dacă folosești tampon intern sau cupă menstruală, asigură-te că le scoți înainte de contactul sexual. Pentru a preveni eventualele scurgeri, poți întinde un prosop de culoare închisă pe pat și să ai la îndemână șervețele umede pentru curățarea rapidă a petelor. De asemenea, pentru a evita riscul dezvoltării infecțiilor la ambii parteneri, dușul înainte și după sexul pe ciclu este esențial.
- Protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinii: Folosirea prezervativului, a ovulelor contraceptive sau altor anticoncepționale fără rețetă este esențială pentru a vă proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală și a unei sarcini nedorite. Totodată, dacă ai avut un contact sexual neprotejat în timpul menstruației și îți faci griji cu privire la o posibilă sarcină, pastila de a doua zi poate fi o opțiune. Este mai eficientă atunci când este luată cât mai curând posibil după actul sexual.
- Experimentează: Dacă pozițiile obișnuite nu sunt confortabile în această perioadă, încercați alternative care să aducă satisfacție ambilor parteneri, dar să fie mai potrivite în contextul menstrual. Există anumite poziții sexuale care pot reduce riscul de a păta așternuturile în timpul menstruației. De exemplu, pozițiile în care zona vaginală nu vine în contact direct cu materialul patului sau canapelei pot limita scurgerile de sânge. O altă opțiune este să faci sex în duș – apa va spăla orice sânge menstrual. (3)
- Sexul în timpul menstruației poate reduce durerile și crampele: Hormonii joacă un rol important în dorința sexuală. În timpul menstruației, nivelurile de testosteron și estrogen cresc, ceea ce poate amplifica nevoia de intimitate și dorința de a face sex. Totodată, sexul pe ciclu poate avea un impact pozitiv asupra crampelor abdominale, musculare, migrenelor, depresiei și stărilor irascibile specifice sindromului premenstrual, deși nu toate beneficiile au fost dovedite științific.
Dacă te simți confortabil, sexul în timpul menstruației poate fi o experiență sigură, naturală și plăcută Este important să discuți deschis cu partenerul despre acest subiect și să luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea.
Folosirea metodelor contraceptive adecvate, fie că este vorba de contracepție locală, metode de barieră sau pilule este esențială pentru prevenirea sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală. În plus, menținerea unei bune igiene și monitorizarea reacțiilor corpului tău te vor ajuta să te bucuri de o viață sexuală sănătoasă și satisfăcătoare în orice moment al lunii.
Surse:
1. WebMD, “What Is Period Sex?” 2023
https://www.webmd.com/sex/what-is-period-sex
2. Verywell Health, Andrea Chisholm, MD, “Can You Have Sex On Your Period?” 2024
https://www.verywellhealth.com/sex-during-your-period-2721991
3. Health, Sanaz Ghazal, MD, “Period Sex—Everything You Need To Know”, 2023
https://www.health.com/condition/menstruation/period-sex