Sexul fără protecție este riscant indiferent de situație și poate duce la apariția unei sarcini nedorite în orice moment al ciclului menstrual, chiar și în timpul sau imediat după perioada menstruației. Foarte important de reținut este faptul că nu există un moment „sigur” al lunii, în care să poți face sex neprotejat și să nu riști să rămâi însărcinată, dar există momente în timpul ciclului menstrual în care femeia este mai fertilă și atunci sunt cele mai mari șanse de sarcină.
Mai mult de atât, în cazul unui ciclu menstrual scurt sau neregulat, riscul apariției unei sarcini nedorite este mai mare. Astfel, dacă vrei să eviți să rămâi însărcinată imediat după menstruație, folosește o metodă contraceptivă sigură, fie că este vorba de contracepție locală, prezervativ sau pilulă.
Citește mai departe pentru a înțelege mai exact care sunt șansele de rămâne însărcinată dacă faci sex fără protecție în zilele imediat după ciclu și cum să te protejezi de o sarcină nedorită în această perioadă.
Despre ovulație și ciclul menstrual
Pentru ca o sarcină să fie posibilă imediat după menstruație, trebuie să aibă loc un contact sexual neprotejat aproape de momentul ovulației, atunci când ovarele eliberează un ovul. Cu cât o femeie ovulează mai aproape de menstruație, cu atât mai mari sunt șansele de a rămâne însărcinată imediat după ciclu.
Ciclul menstrual începe în prima zi a menstruației și se termină cu o zi înainte de următoarea menstruație. În timpul ciclului menstrual există anumite zile în care actul sexual poate duce la sarcină. Această „fereastră fertilă” cuprinde cele cinci zile dinaintea ovulației și ziua ovulației în sine. Așa cum ziua ovulației variază de la un ciclu menstrual la altul, la fel și momentul celor șase zile fertile, poate să difere. Pentru că nu există metode sigure pentru a ști dinainte când se produce ovulația, prezicerea „ferestrei fertile” nu poate fi exactă.
În general, în cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în jurul celei de-a 14-a zile, prima zi a ciclului menstrual fiind considerată prima zi de menstruație. Deși sarcina este cel mai probabil să apară atunci când o femeie este la ovulație, spermatozoizii pot trăi în interiorul corpului până la șapte zile. Asta înseamnă că, este posibilă apariția unei sarcini după menstruație dacă ovulația este mai devreme.
Riscul de a rămâne însărcinată imediat după ciclu: factori
Cu cât ești mai aproape de finalul menstruației, cu atât este mai mare riscul ca un raport sexual neprotejat să ducă la apariția unei sarcini. Încă din a treia zi a ciclului menstrual, nivelul hormonilor de reproducere, care se diminuează la începutul menstruației, începe să crească și ajută la reconstrucția mucoasei uterine. Mai exact, există posibilitatea de a rămâne însărcinată în acest moment deoarece ești mai aproape de momentul ovulației.
Iată factorii care cresc șansele de a rămâne însărcinată imediat după ciclu:
Ciclu menstrual scurt
Deși un ovul nu se eliberează, de obicei, în zilele imediat după menstruație, perioadă numită preovulație, șansele de a rămâne însărcinată nu sunt zero. Spermatozoizii pot trăi până la cinci zile în mucusul cervical fertil. Asta înseamnă că, dacă sperma se află în interiorul tractului reproducător înaintea ovulației, este posibil ca spermatozoizii să mai fie în viață și când începe aceasta.
Dacă ai un ciclu menstrual scurt, la fiecare 21- 24 de zile, ovulația are loc mai devreme și este posibil să fii fertilă la scurt timp după ce ți se termină menstruația. Și, pentru că sperma rămâne viabilă până la cinci zile, un act sexual neprotejat spre sfârșitul menstruației poate duce la apariția unei sarcini.
Ai numărat greșit zilele ciclului menstrual
Dacă ai numărat greșit zilele ciclului menstrual și ai făcut sex neprotejat în apropierea ovulației, riscul apariției unei sarcini nedorite este mai mare. Pentru a determina prima zi a ciclului menstrual începe numărătoarea din ziua în care începe sângerarea și nu de la finalul perioadei menstruale.
Sângerarea înainte de menstruație sau după
Pe lângă aceste cicluri menstruale, sunt posibile și sângerări între menstruații, care pot avea numeroase cauze, unele inofensive însă altele mai periculoase. Din pricina acestor sângerări, s-ar putea să crezi în mod eronat că ești încă la menstruație și că nu poți rămâne însărcinată.
Cum eviți să rămâi însărcinată după ciclu?
Deoarece este posibil să rămâi însărcinată după menstruație este important să nu neglijezi contracepția. În prezent, există mai multe metode contraceptive disponibile care te ajută să eviți o sarcină nedorită și pentru care poți opta în funcție de preferințe, stil de viață sau avantaje.
- Contracepția locală (ovule): Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală. Acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei „bariere” la nivelul colului uterin ce împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului. Administrate corect, ovulele au un grad ridicat de protecție împotriva apariției unei sarcini nedorite. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M ® începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. Eficacitatea Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).
- Prezervativul: Cea mai cunoscută metodă anticoncepțională de barieră și singura care te protejează împotriva unei boli cu transmitere sexuale. Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere.
- Contraceptivele orale: Astfel de metode se adresează exclusiv femeilor și funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Trebuie să ții minte că multe dintre contraceptivele cu administrare orală nu au efect imediat.
- Plasturele contraceptiv: Plasturii contraceptivi sunt o modalitate relativ nouă cu administrare externă. Deși acțiunea lor este similară cu cea a pastilelor anticoncepționale, plasturii se schimbă la fiecare 7 zile, timp de 3 săptămâni. Aceștia se aplică direct pe piele, în prima zi de menstruație, într-o zonă fără păr și funcționează prin eliberarea de hormoni, având dimensiunea de 4cm/4 cm.
- Diafragma contraceptivă: Diafragma este un tip de metodă contraceptivă de barieră care este introdusă în vagin înainte de actul sexual. Acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să ajungă și să fertilizeze un ovul.
Chiar dacă probabilitatea să rămâi însărcinată imediat după ciclu este relativ mică, ea totuși există. De aceea este esențial ca fiecare raport sexual să fie în condiții de siguranță, să folosești metode de contracepție și, astfel, să eviți pericolul apariției unei sarcini nedorite.
Nu uita, vizita în cabinetul ginecologului ar trebui să stea la baza deciziei de alege un anumit tip de contracepție, iar până atunci poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care te protejează, cum sunt ovulele spermicide Contracept-M.