Sexul este o activitate naturală și sănătoasă care oferă intimitate, plăcere și conexiune emoțională. Cu toate acestea, sexul fără protecție poate avea consecințe grave în ceea ce privește atât sănătatea, cât și bunăstarea emoțională. Riscurile sexului neprotejat sunt numeroase și pot varia de la infecții ușoare până la boli cu transmitere sexuală care îți pot pune în pericol viața.
În continuare, vom explora în detaliu riscurile asociate sexului fără protecție și măsurile pe care trebuie să le iei pentru a te proteja de aceste riscuri. Astăzi, din fericire, există noi metode de contracepție foarte simplu de folosit, la nevoie, în care nu trebuie să te mai bazezi pe partener pentru control și pe care le poți alege în funcție de stilul tău de viață.
Ce înseamnă sex fără protecție?
Sexul neprotejat este atunci când nu se folosește nicio metodă contraceptivă pentru a împiedica o sarcină nedorită sau a te feri de bolile cu transmitere sexuală. Metoda retragerii și metoda calendarului nu sunt soluții de contracepție sigure și eficiente și nu sunt recomandate dacă vrei să te protejezi de o sarcină nedorită.
Riscurile sexului fără protecție
Chiar dacă sunt momente când se ajunge la sex neprotejat, fie pentru că ai încredere în partener, fie că prezervativul se rupe în timpul actului sexual, este important să înțelegi care sunt riscurile și ce măsuri trebuie să iei pentru a evita problemele de sănătate mai grave.
Infecții și boli cu transmitere sexuală
Unul dintre cele mai importante riscuri în ceea ce privește sexul neprotejat îl reprezintă infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). ITS sunt infecții care se transmit de la o persoană la alta prin contact sexual și sunt cauzate de diverse bacterii, paraziți, ciuperci și virusuri. Majoritatea ITS afectează atât bărbații cât și femeile, însă în multe cazuri, pot fi mai severe pentru femei. Poți avea o infecție fără să existe semne sau simptome, de aceea este foarte importantă testarea pentru ITS și folosirea unor metode de contracepție sigure și eficiente.
ITS pot provoca o gamă largă de simptome, de la iritații ușoare până la boli care îți pot pune în pericol viața. Aceste infecții pot fi transmise prin sex vaginal, anal și oral. Există peste 20 de tipuri de infecții cu transmitere sexuala, însă cele mai frecvente sunt:
- Chlamydia
- Herpes genital
- Gonoree
- HIV/SIDA
- HPV
- Sifilis
- Tricomonaza
Sarcină nedorită
Sexul neprotejat poate duce, de asemenea, la apariția unei sarcini nedorite sau neplanificate. Acest lucru poate provoca un stres emoțional semnificativ și poate avea un impact asupra sănătății fizice. Cea mai sigură modalitate de a preveni o sarcină nedorită este folosirea unor metode de contracepție eficiente, cum ar fi: prezervativul, pilulele contraceptive sau contracepția locală.
Una din cele mai populare metode de contracepție locală, Contracept-M acționează prin imobilizarea și distrugerea membranei spermatozoizilor, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul și, astfel, reduce șansa unei sarcini neintenționate. Nu este o metodă hormonală și nu provoacă efecte secundare. Află mai multe despre cum să folosești ovulele corect.
Infecția tractului urinar
Infecțiile urinare sunt infecții care pot afecta vezica urinara și/ sau rinichii. Cele de vezică urinară, numite și cistite, sunt mai frecvente în comparație cu infecțiile renale și se produc atunci când bacteriile ajung la nivelul uretrei și se localizează la nivelul vezicii urinare. Infecțiile renale se produc atunci când bacteriile “urcă” de la vezica urinară până la nivelul rinichilor. Pentru a preveni infecțiile tractului urinar, pe lângă folosirea unor metode contraceptive sigure, mergi la baie după contactul sexual – acest lucru poate curăța tractul urinar de germenii care pot ajunge în vezica urinară în timpul actului sexual.
Ce este de făcut după un contact sexual neprotejat?
Când vorbim de sănătatea sexuală este important să fii informat și să discuți cât mai deschis, atât cu medicul ginecolog cât și cu partenerul. După un contact sexual fără protecție, este normal să intervină panica sau anxietatea cu privire la apariția unei sarcini sau a unor posibile boli cu transmitere sexuală. Ce este de făcut în continuare:
- Contracepția de urgență (pilula de a doua zi) – dacă nu ai folosit nicio metodă contraceptivă în timpul contactului sexual sau în cazul eșecului metodei contraceptive folosite (utilizarea incorectă sau ruperea metodelor contraceptive de barieră), contracepția de urgență (cunoscută și sub numele de pilula de a doua zi) poate ajuta la prevenirea sarcinii. Termenul maxim până la care se poate lua pilula de a doua zi variază între 72 și 120 de ore, însă cu cat se ia mai repede, cu atat riscul apariției unei sarcini nedorite este mai mic.
- Atenție la anumite simptome – în cazul unor simptome precum durere, mâncărime, scurgeri sau scurgeri neobișnuite după un raport sexual neprotejat, este important să te prezinți cât mai repede la un control medical.
- Teste pentru depistarea infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală – Dacă ați avut relații sexuale neprotejate, este important să vă testați pentru ITS cât mai curând posibil. Multe ITS nu prezintă simptome și pot trece nedetectate pentru o perioadă lungă de timp, provocând probleme grave de sănătate.
Metode contraceptive sigure și eficiente
Când vine vorba de a lua decizii cu privire la sănătatea sexuală, este crucial să ai acces la informații corecte, să știi că ai la dispoziție o gamă largă de opțiuni și, nu în ultimul rând, să te protejezi pentru a evita o sarcină nedorită, precum și bolile cu transmitere sexuală.
Înainte de a alege orice soluție contraceptivă, discută cu medicul specialist, acesta poate evalua interacțiunea oricărei metode cu ce medicamente iei și ce stil de viață preferi și te poate sfătui adecvat ce alternative contraceptive să folosești.
Contracepția locală
Contracepția locală este o metodă contraceptivă care se adresează femeilor aflate în perioada sexuală activă, de la cele mai tinere și până la cele aflate în perioada de premenopauză. De cele mai multe ori, acestea sunt disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice.
Ovulele spermicide se utilizează exclusiv la începutul raportului sexual și nu necesită o administrare la ore fixe. Ovulele anticoncepționale Contracept-M acționează strict local, nu trece în cavitatea uterină sau în sânge și nu se absoarbe în organism. În plus, poate fi folosită ca și contracepție episodică, în timpul contracepției orale, în cazul în care s-a uitat administrarea contraceptivului oral, dar și în asociere cu un alt contraceptiv local precum diafragma.
Odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute, iar durata de protecție este de 4 ore sau un singur contact sexual.
Prezervativul
Una dintre cele mai folosite metode contraceptive care protejează atât împotriva sarcinilor nedorite, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Atunci când sunt folosite corect, prezervativele sunt eficiente în prevenirea sarcinii în proporție de 98%.
Mai puțin utilizate, însă la fel de eficiente, sunt prezervativele feminine. Acestea sunt mai mari, au o formă asemănătoare unui săculeț și sunt prevăzute cu două inele de prindere.
Dispozitivul intrauterin (DIU)
Steriletul sau dispozitivul intrauterin este o metodă contraceptivă de lungă durată care, odată introdus în uter, poate preveni sarcina până la zece ani. Steriletul oferă o protecție contraceptivă destul de ridicată, de până la 99% și poate fi inserat și extras doar de către medicul ginecolog.
Contraceptivele orale
Funcționează prin oprirea ovulației. Cele mai utilizate contraceptive hormonale sunt pilulele contraceptive cu administrare zilnică. Acestea sunt de două feluri, respectiv combinate (care conțin estrogen și progesteron) și mono hormonale, care, așa cum le arată denumirea, conțin un singur hormon.
Ce metode anticoncepționale se pot folosi fără rețetă?
Următoarele metode contraceptive se pot folosi fără o prescripție de la medic datorită faptului că nu conțin hormoni. Se pot găsi atât în farmacii cât și în supermarketuri și sunt metode flexibile și moderne de contracepție:
- Ovule contraceptive Contracept-M (acestea se găsesc doar în farmacii)
- Prezervative (masculine sau pentru femei)
- Bureți contraceptivi
- Alte contraceptive locale ce conțin substanțe spermicide
Sexul fără protecție vine cu riscuri semnificative atât în plan fizic, cât și emoțional, de aceea este esențial ca fiecare raport sexual să fie în condiții de siguranță și să folosești metode de contracepție pentru a te proteja de toate aceste riscuri. De asemenea, e important să te testezi în mod regulat pentru ITS și să comunici cu partenerul despre sănătatea sexuală. Nu uita nici de discuția cu medicul ginecolog care te poate îndruma către cea mai potrivită opțiune pentru tine.