După naștere, fie naturală, fie prin cezariană, fiecare femeie trece printr-o serie de transformări semnificative, atât fizice, cât și emoționale. În primele zile și săptămâni, atenția se concentrează în mod natural pe îngrijirea și adaptarea la viața alături de noul-născut, iar sexul poate părea un aspect îndepărtat sau chiar nesemnificativ.
Cu toate acestea, pe măsură ce te obișnuiești cu noul ritm al vieții de părinte și îi lași corpului timp de vindecare, este posibil să începi să te întrebi dacă ești pregătită să-ți reiei viața sexuală în perioada postnatală și cât de devreme poți face asta.
Citește mai departe pentru a afla cum să ai o viață sexuală sănătoasă și satisfăcătoare după naștere, cât timp este necesar să aștepți înainte de a avea un contact sexual și care sunt cele mai sigure metode de contracepție după naștere și în perioada alăptării.
Când poți face sex după naștere?
Experiența fiecărei femei în ceea ce privește sarcina, nașterea și perioada postpartum este unică. Prin urmare, pregătirea pentru activitatea sexuală după naștere poate varia considerabil. În timp ce unele femei pot simți o dorință puternică de intimitate și pot reveni mai repede la activitatea sexuală, altele pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se simți confortabil și pregătite.
Nu există o abordare universal valabilă și este esențial să-ți asculți propriul corp și să iei decizia care este cea mai potrivită pentru tine și pentru partenerul tău.
Deși nu există o perioadă de așteptare obligatorie înainte de a putea relua viața sexuală după naștere, conform recomandărilor Colegiului American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG), este recomandat să aștepți aproximativ șase săptămâni, indiferent de metoda prin care ai născut, pentru a da organismului timp să se vindece. Riscul de a apărea o complicație este cel mai mare în primele două săptămâni de la naștere.
Corpul a avut de suportat o presiune enormă, mai ales în regiunea pelviană și genitală, astfel că are nevoie de o pauză înainte de a-ți relua viața sexuală după naștere. În aproximativ șase săptămâni uterul revine la normal, dispar durerile, se refac nivelurile hormonale și poți relua activitatea sexuală dacă nu sunt alte complicații. Înainte de acest pas este esențial să faci un control ginecologic, recomandat la o lună și jumătate după naștere (2).
Dacă ai născut prin cezariană vei avea nevoie, de asemenea, de minimum șase săptămâni de recuperare. După o naștere prin cezariană, organismul trece printr-o perioadă de recuperare pentru a vindeca locul inciziei, țesuturile interne și mușchii. Acest termen poate fi diferit și să dureze mai mult de la o femeie la alta, aspect care depinde de vârstă și starea de sănătate. Și în acest caz este nevoie de o vizita la medicul ginecolog înainte de primul contact sexual.
De asemenea, este posibil să fie nevoie să aștepți mai mult timp dacă ai avut o ruptură perineală sau ți s-a facut epiziotomie. O epiziotomie este o procedură chirurgicală care constă în efectuarea unei tăieturi controlate în perineu, zona dintre vagin și anus, efectuată în faza a doua a nașterii cu scopul de a lărgi deschiderea vaginului, facilitând astfel degajarea fătului. Reluarea activității sexuale prea devreme poate crește riscul de complicații, cum ar fi hemoragia postpartum și infecția uterină.
Este foarte important ca organismul să se refacă după o naștere, indiferent dacă aceasta a fost prin cezariană sau pe cale naturală. Totuși, este esențial de reținut că această orientare reprezintă doar un minim, nu o regulă strictă. Prin urmare, chiar dacă este recomandat să aștepți cel puțin șase săptămâni înainte de a relua activitatea sexuală, cu siguranță nu trebuie să o faci atât de repede dacă nu ești încă pregătită.
Momentul potrivit pentru reluarea vieții sexuale după naștere nu este determinat doar de vindecarea fizică. Este posibil ca tu sau partenerul să aveți nevoie de mai mult timp pentru a vă simți pregătiți, iar acest lucru este perfect normal. Astfel, momentul în care decideți să faceți sex după naștere trebuie să fie unul în care vă simțiți pregătiți din punct de vedere fizic, mental și emoțional. Este o decizie personală, iar confortul și bunăstarea sunt prioritare.
De asemenea, imediat ce îți reiei viața sexuală după naștere trebuie să începi să folosești metode contraceptive. Faptul că abia ai născut sau că încă alăptezi și nu ai menstruație nu te scutește de riscul de a rămâne din nou însărcinată.
Una dintre cele mai recomandate metode de contracepție după naștere sunt ovulele contraceptive locale Contracept-M. Acestea acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Substanța spermicidă din acestea nu este de natură hormonală și nici nu trece în laptele matern. Ovulele Contracept-M se găsesc în majoritatea farmaciilor din țară.
Citește și Poți rămâne însărcinată dacă alăptezi și nu ai menstruație după naștere?
Cum se va simți sexul după naștere: dificultăți comune de care te poți lovi și ce soluții există
Chiar dacă te simți mental pregătită să reiei viața sexuală după naștere, corpul tău ar putea să nu fie la fel de dornic să te urmeze. După ce ai născut, multe aspecte pot fi diferite față de momentul în care ai avut ultima dată un contact sexual: recuperarea fizică, hormonii pot influența dorința ta sexuală, iar noul membru al familie solicită o mare parte din atenție și energie.
Sexul după naștere poate fi o experiență diferită pentru fiecare femeie, iar senzațiile și dorințele pot varia considerabil. În perioada postpartum, este posibil să te confrunți cu următoarele aspecte:
Schimbări hormonale
După naștere, nivelurile hormonale suferă modificări semnificative, ceea ce poate afecta libidoul și confortul în timpul actului sexual. Poate dura un timp până când echilibrul hormonal se stabilizează, deci nu te îngrijora dacă nu simți la fel de multă dorință sexuală ca înainte. Comunică deschis cu partenerul tău și ia lucrurile în ritmul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
Dureri
Este absolut normal ca sexul după naștere să nu se mai simtă la fel ca înainte, cel puțin o perioadă, și nu este nimic neobișnuit să experimentezi durere sau disconfort la primul contact sexual după naștere.
Durerea este adesea atribuită traumatismului nașterii, ceea ce cu siguranță poate fi un factor, dar este influențată și de nivelurile scăzute de estrogen care afectează elasticitatea țesuturilor vaginale (3). Imediat după naștere, nivelul de estrogen scade și rămâne scăzut pe parcursul alăptării.
În timpul alăptării, mai ales în primele luni, scăderea estrogenului, împreună cu nivelurile ridicate de prolactină și oxitocină, poate determina simptome similare menopauzei. Acestea includ transpirații nocturne, bufeuri, uscăciune vaginală și, adesea, dureri.
Sexul poate fi dureros și după naștere prin cezariană. Cu toate că zona vaginală nu prezintă probleme, zona abdominală poate fi încă sensibilă și dureroasă, iar activitatea sexuală poate cauza dureri chiar și după ce trec cele șase săptămâni. De aceea, este indicat să se adopte poziții sexuale care nu pun presiune pe zona abdominală, astfel încât durerile să fie evitate.
Încă sângerezi după naștere
Sângerarea postpartum, cunoscută și sub numele de lohie, este o parte naturală a procesului de recuperare, indiferent dacă nașterea a fost naturală sau prin cezariană. Această sângerare este modul în care corpul elimină sângele, mucusul și alte țesuturi suplimentare care au fost necesare în timpul sarcinii. De obicei, sângerarea mai abundentă se diminuează în primele zece zile, dar este posibil să observi sângerări mai ușoare până la șase săptămâni după naștere (4).
Poți observa că sângerarea devine mai roșie și mai abundentă atunci când alăptezi. Acest lucru se datorează contracțiilor uterine induse de alăptare. Totodată, este posibil să resimți crampe similare cu durerile menstruale în această perioadă.
De asemenea, după ce reiei activitatea sexuală, este posibil să experimentezi sângerări postpartum din cauza unor simptome asociate, precum uscăciunea vaginală. Este important să acorzi timp pentru ca sângerarea să dispară, însă este întotdeauna recomandat să consulți medicul tău pentru a te asigura că totul este în regulă (5). Acest lucru este cu atât mai important dacă sângerarea persistă după șase săptămâni sau dacă observi semne de infecție sau alte afecțiuni mai grave.
Uscăciune vaginală
Modificările hormonale vin însoțite de o serie de simptome, iar unul dintre cele mai neplăcute este uscăciunea vaginală, în special în perioada de alăptare, fapt care poate răpi din plăcerea actului sexual.
Există mai multe opțiuni pe care le poți încerca pentru a reduce disconfortul, cum ar fi: să folosești un lubrifiant, să faci o baie caldă sau să iei un analgezic fără prescripție medicală înainte de contactul sexual. Folosirea ovulelor contraceptive Contracept-M poate ajuta, de asemenea, la combaterea uscăciunii vaginale și poate face experiența mai confortabilă. Atunci când intră în contact cu temperatura corpului, ovulele se topesc, iar baza în care se amestecă substanța activă eliberată acționează ca un lubrifiant.
Alăptarea poate afecta apetitul sexual
După naștere, nivelurile de estrogen și progesteron – doi hormoni care influențează direct libidoul – scad și rămân la un nivel redus, permițând hormonilor responsabili de producția de lapte să crească, mai exact oxitocina și prolactina.
Oxitocina, cunoscută și sub numele de „hormonul fericirii”, este eliberată în timpul alăptării și induce sentimente de mulțumire și plăcere. Acest lucru contribuie la întărirea legăturii emoționale cu bebelușul în timpul sesiunilor de alăptare. Nevoile tale de intimitate emoțională și fizică pot fi satisfăcute prin alăptarea bebelușului, astfel că apetitul sexual poate scădea (6).
Scăderea tonusului muscular la nivelul vaginului
După sarcină și naștere, mușchii vaginali sunt întinși și slăbiți, iar acest lucru duce la scăderea tonusului muscular și a elasticității la nivelul vaginului. Asta poate reduce plăcerea în timpul penetrării și poate influența obținerea orgasmului. Nu trebuie să-ți faci griji însă, deoarece este doar temporar.
Pentru a gestiona această problemă și pentru a îmbunătăți viața sexuală după naștere, o opțiune potrivită sunt exercițiile Kegel, concepute pentru a întări mușchii pelvieni, inclusiv mușchii vaginali.
Există câteva reguli foarte simple, pentru a efectua acest tip de exerciții:
- Așează-te într-o poziție confortabilă. Poți să stai în șezut sau să te întinzi pe spate;
- Contractă mușchii din planșeul pelvin exact ca atunci când vrei să te oprești în mijlocul urinării;
- Menține acei mușchi încordați preț de câteva secunde, relaxează mușchii, apoi reia procesul;
- Repetă aceste exerciții cât mai des, de câte ori vrei pe parcursul zilei. Cu cât faci mai multe exerciții Kegel, pentru mușchii planșeului pelvin, cu atât mai bine. Poți să le integrezi în rutina ta zilnică, cum ar fi în timp ce te uiți la televizor sau când stai la masă.
Oboseala și stresul
Gestionarea programului de somn al nou-născutului poate fi extenuantă, iar stresul și oboseala pot afecta dorința și capacitatea de a te bucura de intimitatea sexuală. Încercați să identificați momente potrivite pentru a vă conecta și să comunicați deschis cu partenerul pentru a găsi soluții care să vă permită să vă relaxați și să vă bucurați de momente de intimitate.
Este, de asemenea, important să fii atentă la semnele și simptomele depresiei postpartum – cum ar fi iritabilitatea intensă și anxietatea, oboseala constantă, lipsa plăcerii și dificultatea de a te atașa de copil. Dacă observi aceste semne, discută cât mai repede cu medicul specialist pentru a primi tratamentul adecvat, care poate accelera procesul de vindecare.
Este necesară contracepția după naștere?
După naștere, ovulația poate avea loc din nou în orice moment înainte de prima menstruație postpartum și există riscul de a rămâne însărcinată dacă faci sex neprotejat în această perioadă.
Revenirea menstruației după naștere este un proces individual, fiecare corp în parte funcționează diferit și are nevoi specifice. În plus, depinde și de faptul dacă alăptezi sau nu și de perioda în care alăptezi.
Dacă nu vrei să rămâi însărcinată din nou, este important să optezi pentru o metodă de contracepție sigură, chiar și în timp ce alăptezi. Deși alăptarea oferă o anumită protecție împotriva ovulației și amână perioada de fertilitate postsarcină, nu o exclude.
În cazul în care îți mai dorești un copil, este de asemenea recomandat să aștepți cel puțin optsprezece luni înainte de a rămâne din nou însărcinată, perioadă care îi oferă organismului suficient timp pentru a se recupera complet și pentru a se pregăti pentru o altă sarcină.
Ce metode contraceptive să folosești după naștere?
Sarcina și nașterea, fie naturală, fie prin cezariană, produc schimbări majore în corp, mai ales la nivel hormonal. Acestea pot aduce, printre altele, schimbări inclusiv în ceea ce privește metodele de contracepție folosite, în special în perioada alăptării.
Când ești pregătită să începi activitatea sexuală și ce metodă contraceptivă să folosești sunt alegeri personale. Dar, în funcție de circumstanțe, anumite tipuri de contracepție pot fi mai bune pentru tine decât altele:
Contracepția locală cu ovule contraceptive
Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală, care acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. Substanța spermicidă din acestea nu este de natură hormonală și nici nu trece în sânge sau laptele matern, de aceea este recomandată ca metodă de contracepție în perioada alăptării.
Totodată, ovulele Contracept-M conțin lubrifianți naturali și sporesc confortul în timpul contactului sexual, fapt care te ajută în perioada după naștere când te confrunți cu schimbări hormonale care duc la dureri, disconfort și uscăciune vaginală.
Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual.
Eficacitatea Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri). Nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. De asemenea, este important să citești cu atenție instrucțiunile din prospect și să le respecți întocmai.
Prezervativul
Cea mai cunoscută metodă contraceptivă de barieră este prezervativul masculin. De regulă, acestea sunt confecționate din latex însă există variante la fel de sigure din alte materiale ideale pentru cei care au alergie la prezervative confecționate din acest material.
Pe lângă faptul că împiedică apariția unei sarcini neplanificate, prezervativul este singura metodă contraceptivă care protejează cei doi parteneri împotriva unei boli cu transmitere sexuală.
Cu toate că prezervativul este eficient, utilizarea sa nu este recomandată în primele săptămâni după naștere, în lipsa lubrifiantului sau fără a acorda suficient timp pentru preludiu. Lubrifierea naturală poate fi redusă, iar leziunile postpartum pot prezenta un risc crescut de infecție sau iritații.
Steriletul
Dacă îți dorești o metodă de contracepție pe termen lung, dar care să fie, totodată, recomandată și în perioada de după naștere, poți să iei în considerare dispozitivul intrauterin (DIU). Un astfel de dispozitiv poate fi folosit inclusiv în perioada alăptării și poate proteja până la 10 ani împotriva unei sarcini neplanificate, în funcție de specificul fiecărui dispozitiv în parte.
Există două tipuri principale de DIU: hormonal și non-hormonal.
- DIU hormonali eliberează o cantitate mică de hormon progestativ în uter. Acest lucru îngroașă mucusul cervical și subțiază mucoasa uterului, făcând dificil pentru spermatozoizi să ajungă și să fertilizeze un ovul.
- DIU non-hormonali din plastic și cupru. Cuprul creează o reacție inflamatorie în uter care este toxică pentru spermatozoizi, prevenind fertilizarea.
Steriletul poate fi introdus de medicul specialist după naștere după o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurta în funcție de fiecare organism. Recomandarea este să se aștepte introducerea steriletului până după ce trec cele șase săptămâni de recuperare după naștere.
Diafragma contraceptivă
Diafragma este o metodă contraceptivă de barieră care este introdusă în vagin înainte de actul sexual. Acoperă colul uterin și împiedică spermatozoizii să ajungă și să fertilizeze un ovul.
Este de obicei fabricată din silicon sau latex și trebuie folosită împreună cu spermicidul pentru o eficacitate maximă. Diafragma se introduce înainte de actul sexual și este reutilizabilă după curățare. Este o metodă non-hormonală de contracepție și poate fi introdusă cu până la două ore înainte de actul sexual.
Pilule contraceptive monohormonale
Dacă vrei să folosești pilule contraceptive, cele indicate în timpul alăptării sunt anticoncepționalele care conțin o cantitate redusă de progesteron. Denumite si „micro-pilule”, ele conțin, așa cum le arată și denumirea, un singur hormon.
Anticoncepționalele monohormonale îngroașă mucusul cervical și subțiază mucoasa uterului, ceea ce ajută la prevenirea fertilizării și implantării spermatozoidului. Este important să iei pilula zilnic la aceeași oră și să urmezi recomandările medicului pentru a te asigura că aceasta își va face efectul.
Eficiența acestora este ceva mai scăzută și trebuie luate cu strictețe în fiecare zi la aceeași oră, fără excepție. Nu sunt indicate cele care conțin estrogen, deoarece acesta pot reduce lactația.
Perioada postpartum aduce schimbări semnificative în viața unei femei, iar revenirea la intimitatea sexuală poate fi un proces complex și individual. Este esențial să abordezi această tranziție cu răbdare și comunicare deschisă cu partenerul.
Factori precum vindecarea fizică, schimbările hormonale și îngrijirea noului născut pot influența dorința și confortul sexual. Discuția cu un medic specialist și explorarea diverselor metode contraceptive sunt aspecte importante pentru a te asigura că faci alegeri informate și sigure în această etapă delicată. În final, fiecare femeie are propriul ritm de recuperare, iar respectul reciproc și înțelegerea în cuplu sunt fundamentale pentru construirea unei vieți sexuale sănătoase și satisfăcătoare în perioada postpartum.
Bibliografie:
1. The American College of Obstetricians and Gynecologists, “A Partner’s Guide to Pregnancy”, 2023
https://www.acog.org/womens-health/faqs/a-partners-guide-to-pregnancy
2. National Health Service (NHS), “Sex and contraception after birth”, 2023
https://www.nhs.uk/conditions/baby/support-and-services/sex-and-contraception-after-birth/
3. Parents.com, “What to Know About Sex After Birth”, 2023
4. WebMD, “Vaginal Bleeding After Birth: When to Call a Doctor”, 2023
https://www.webmd.com/women/vaginal-bleeding-after-birth-when-to-call-doctor
5. NHS, “Your body after the birth”, 2023
https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/after-the-birth/your-body/
6. NCT, “Breastfeeding and sex: five surprising facts”,2018
https://www.nct.org.uk/life-parent/sex-after-baby/breastfeeding-and-sex-five-surprising-facts