CategoriesSarcina

Sexul la menopauză: ce beneficii neștiute are activitatea sexuală după 45-50 de ani?

sexul la menopauza

Menopauza este o etapă naturală în viața unei femei și vine cu o serie de modificări hormonale semnificative, care pot afecta intimitatea și activitatea sexuală. Menopauza apare, de obicei, între 45 și 55 de ani și, deși aduce mai multe schimbări fizice și emoționale, nu trebuie să însemne neapărat sfârșitul unei vieți sexuale împlinite. De fapt, activitatea sexuală în timpul menopauzei poate oferi numeroase beneficii și avantaje atât fizice, cât și mintale.

Conform studiului CDS (Center for Disease Control and Prevention), în perioada de premenopauză contracepția este în continuare necesară pentru a evita o sarcină nedorită. Chiar dacă în această perioadă, până la instalarea definitivă a menopauzei, este mai greu de conceput din pricina menstruațiilor neregulate și a ciclurilor de ovulație imprevizibile, nu este exclusă apariția unei sarcini. 

Femeile care nu-și doresc o sarcină trebuie să ia în considerare metode contraceptive sigure care nu le provoacă dezechilibre hormonale. O astfel de soluție sunt ovulele contraceptive locale Contracept-M indicate în timpul perioadei de premenopauză.

Premenopauza vine cu o serie de simptome, iar unul dintre cele mai neplăcute este uscăciunea vaginală care poate răpi din plăcerea actului sexual. Dincolo de faptul că ovulele Contracept-M pot preveni apariția unei sarcini, atunci când intră în contact cu temperatura corpului, ovulele se topesc, iar baza în care se amestecă substanța activă eliberată acționează ca un lubrifiant. Ovulele Contracept-M se găsesc în majoritatea farmaciilor din țară.

ovule contraceptive

Citește mai departe pentru a înțelege mai exact cum se manifestă menopauza și ce beneficii are o viață sexuală activă în timpul acestei perioade. 

Ce trebuie să știi despre menopauză?

Conform Organizației Mondiale de Sănătate, menopauza este o etapă biologică firească și presupune absența menstruației timp de un an. Menopauza se instalează datorită faptului că femeile se nasc cu un numar de foliculi primordiali (numărul diferă de la femeie la femeie, din punct de vedere genetic). O parte dintre acești foliculi se pierd până la pubertate, apoi lunar se pierd alții, prin ovulație. 

Menopauza se instalează între vârsta de 45 și 55 de ani, considerându-se vârsta de 51 de ani ca fiind una medie. Dacă menopauza se instalează până în 40 de ani este vorba de menopauză precoce sau timpurie și necesită tratament.

Tranziția la menopauză poate fi treptată, începând de obicei cu modificări ale ciclului menstrual. Mai exact, prima etapă este premenopauza, care durează de obicei 4-6 ani și reprezintă o perioadă de tranziție în care fertilitatea scade, producția de hormoni sexuali feminini se diminuează și ciclurile menstruale devin neregulate. Când încep simptomele de premenopauză, cât timp continuă și la ce vârstă le experimentează o persoană pot varia foarte mult de la femeie la femeie. 

Menopauza vine cu o serie de simptome, inclusiv bufeuri, schimbări de dispoziție și uscăciune vaginală, care pot afecta sănătatea și dorința sexuală.

Una dintre cele mai importante schimbări este scăderea nivelului de estrogen, fapt care duce la diminuarea fluxului sanguin la nivelul vaginului și afectează lubrifierea vaginală. Astfel apar dureri și discomfort în timpul actului sexual. Durerea în timpul contactului sexual este o situație destul de frecventă după menopauză, iar această situație, dacă nu este rezolvată, poate afecta relația cu partenerul.

Chiar dacă durerea în timpul actului sexual după menopauză este frecventă, nu te jena să discuți despre asta, iar un consult cu un medic specialist este recomandat. Pentru a combate uscăciunea vaginală, evită spălarea zonei intime cu săpun, uleiuri de baie sau geluri de duș. În schimb, folosește apa caldă și o soluție de curățare fără săpun. De asemenea, poți folosi un lubrifiant pentru un contactul sexual mai plăcut și mai ușor.

Deși în toată această perioadă au loc tot felul de dereglări hormonale, tulburări ale ciclului menstrual, dureri și schimbări ale dispoziției, atât sexul, cât şi orgasmul la menopauză sunt firești și pot fi la fel de satisfăcătoare. 

menopauza la femei si sexul

Beneficiile sexului la menopauză

Menopauza nu trebuie să însemne sfârșitul intimității și a vieții sexuale, ci din contră, îți poate oferi avantaje neașteptate care trec dincolo de plăcere fizică. Sexul practicat cu grijă și respect între ambii parteneri are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar acestea pot chiar să sporească pe măsură ce înaintăm în vârstă. Dincolo de beneficiile care țin de sănătatea fizică, o viață sexuală activă la menopauză poate consolida relațiile, poate crește stima de sine și poate îmbunătăți sentimentul de identitate.

Iată 8 beneficii surprinzătoare ale sexului la menopauză:

O viață sexuală activă la menopauză reduce stresul

Femeile aflate la menopauză se confruntă adesea cu o avalanșă de factori de stres legați de înaintarea în vârstă și schimbările hormonale. Activitatea sexuală regulată crește nivelul de oxitocină, hormon care ajută la reducerea stresului. Sexul la menopauză poate avea un efect și asupra modului în care vasele de sânge răspund la stres și, în același timp, scade riscul de tensiune arterială mare și de accident vascular cerebral. Sexul reduce, de asemenea, nivelul de cortizol, care este asociat cu stresul.

Ameliorează durerile

În timpul sexului, se eliberează endorfine, care acționează ca niște analgezice sau calmante naturale. Și, pentru că odată cu înaintea în vârstă apar diverse dureri, cum ar fi cele articulare, de cap sau artrită, activitatea sexuală reprezintă un mod plăcut prin care se pot ameliora durerile ușoare. Conform unui studiu PubMed, stimularea vaginală poate crește toleranța la durere cu aproximativ 40%. 

Lubrifierea și sănătatea vaginului se îmbunătățește

Unul dintre simptomele menopauzei este subțierea și uscarea țesuturilor vaginale, ceea ce poate duce la disconfort și durere în timpul actului sexual, consecință care împiedică multe femei să aibă o viață sexuală activă, pe măsură ce înaintează în vârstă. Cu toate astea, raporturile sexuale regulate pot contribui la menținerea sănătății vaginale, deoarece stimulează circulația sângelui și mențin elasticitatea țesuturilor. 

Scade riscul de tensiune arterială mare și de accident vascular cerebral

Femeile aflate la menopauză prezintă un risc crescut de probleme cardiovasculare. Sexul poate oferi beneficii în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, cum ar fi îmbunătățirea circulației sângelui și scăderea tensiunii arteriale. Totodată, activitatea sexuală regulată, poate fi o modalitate naturală de a menține sănătatea inimii în această etapă a vieții.

Ajută la îmbunătățirea calității somnului

Femeile care trec prin menopauză se confruntă adesea cu tulburări de somn, cum ar fi insomnia. O activitate sexuală satisfăcătoare te poate ajuta să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor, deoarece în timpul sexului organismul eliberează hormoni precum oxitocina și prolactina, care induc o stare de plăcere și relaxare. 

Reduce riscul de osteoporoză

Activitatea sexuală regulată poate avea un impact pozitiv și asupra sănătății oaselor. Sexul stimulează producția de estrogen, un hormon important pentru menținerea densității osoase. Osteoporoza, care poate deveni o preocupare în timpul menopauzei, poate fi redusă prin menținerea unui echilibru hormonal adecvat.

Sexul la menopauză contribuie la o mai bună calitate a vieții

Activitatea sexuală poate contribui la eliberarea de serotonina, un neurotransmițător care reglează starea de spirit. Aceasta poate ajuta la reducerea riscului de depresie și la îmbunătățirea stării emoționale în timpul menopauzei. De asemenea, activitatea sexuală regulată după 45 de ani, ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive

Păstrarea intimității în relația cu partenerul

Menopauza aduce cu sine schimbări atât fizice, cât și emoționale, iar menținerea intimității cu partenerul poate contribui la o relație sănătoasă și puternică. Activitatea sexuală sănătoasă este o modalitate de a te (re)conecta în mod profund cu partenerul, de a comunica și de a vă sprijini reciproc în această perioadă de tranziție. Prin prisma faptului că actul sexual crește sentimentele de atașament, poate să calmeze sau să reducă senzația de singurătate și de izolare.

sexul la menopauza

Mai sunt necesare metodele contraceptive la menopauză?

Până când ovarele încetează să funcționeze în întregime și când încă există ovulație, chiar și ocazională, sarcina în timpul perioadei de premenopauză este posibilă. Dacă vrei să eviți o sarcină nedorită, ia în considerare metode contraceptive sigure și eficiente care nu provoacă dezechilibre hormonale. 

Contracepția locală este una dintre cele mai recomandate metode contraceptive în perioada premenopauzei, pentru că nu dereglează în nici un fel organismul, are puține efecte adverse care apar foarte rar, iar în cazurile în care se manifestă totuși, apar doar local. Ovulele spermicide Contracept-M acţionează prin distrugerea spermatozoizilor şi formarea unei „bariere” la nivelul colului uterin, care împiedică intrarea spermatozoizilor în uter şi fecundarea ovulului.

Deşi este un antiseptic puternic, clorura de benzalconiu, substanța activă din Contracept-M, nu distruge flora saprofită a vaginului, nu trece în cavitatea uterină, nu se absoarbe în organism, nu trece în sânge sau în laptele matern şi nu produce malformaţii congenitale. Totodată, ovulele Contracept-M, conțin lubrifianți naturali și sporesc confortul în timpul actului sexual. 

De asemenea, așa cum este recomandată folosirea protecției pentru a evita o sarcină nedorită, se recomandă și folosirea unor metode contraceptive împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Riscul de a contacta o boala cu transmitere sexuală este posibil în orice moment al vieții, în care ești activ sexual, iar acest risc nu scade odată cu vârsta și cu modificările care apar la nivelul sistemului reproducător. 

Prezervativul este o metodă contraceptivă de barieră, ceea ce înseamnă că, pe lângă faptul că  previne apariția unei sarcini neplanificate, este și singura care protejează ambii parteneri împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Mai mult de atât, poate fi folosit la orice vârstă. 

Menopauza afectează fiecare femeie în mod diferit, iar impactul acesteia asupra vieții sexuale se manifestă altfel pentru fiecare persoană. Comunicarea deschisă cu partenerul și cu un specialist din domeniul sănătății este importantă pentru a găsi soluții care să corespundă nevoilor tale și pentru a menține o viață sexuală sănătoasă și satisfăcătoare în timpul menopauzei.