CategoriesMetode de contracepție

Ghid complet despre anticoncepționale: Ce sunt, cum funcționează și până la ce vârsta poți să le iei?

ce sunt anticonceptionalele

Pilula anticoncepțională, cunoscută și sub numele de contraceptiv oral, este una dintre cele mai la îndemâna soluții alese de către femei pentru a preveni sarcina. Aceasta acționează prin prevenirea ovulației (eliberarea unui ovul din ovar) și prin îngroșarea mucusului din colul uterin, făcând dificil pentru spermatozoizi să ajungă și să fertilizeze un ovul.

Pilula contraceptivă este o metodă atât modernă, cât și discretă de prevenire a sarcinii. Este o formă eficientă de contracepție, cu o rată de eșec mai mică de 1% atunci când este utilizată corect, mai ales in urma recomandării medicului.

Cum funcționează, mai precis, pilulele contraceptive?

Contraceptivele orale sunt de două feluri, respectiv combinate (care conțin estrogen și progesteron) și mono hormonale, care, așa cum le arată denumirea, conțin un singur hormon. Este bine de știut că nu există un anumit tip de anticoncepționale care sunt mai bune decât altele – cele recomandate doar de către medic sunt potrivite, în urma unei consultații amănunțite.

Anticoncepționalele combinate conțin o combinație de estrogen și progesteron, cu rolul de a inhiba sarcina. Pe lângă prevenirea ovulației, pilulele contraceptive combinate modifică mucusul de la nivelul colului uterin și subțiază mucoasa uterului, creându-se astfel un mediu care nu este propice pentru fertilizare.

Anticoncepționalele mono hormonale (denumite si “micro-pilule”) conțin numai progesteron în cantități mai mici. Ele pot preveni și ovulația, dar nu întotdeauna cu succes. Cu toate acestea, pastilele ce conțin doar progesteron îngroașă mucusul cervical și subțiază mucoasa uterului, ceea ce ajută la prevenirea fertilizării și implantării spermatozoidului.

În plus, este important să iei pilula zilnic la aceeași oră și să urmezi recomandările medicului tău pentru a te asigura că aceasta își va face efectul.

Care este eficacitatea pastilelor anticoncepționale?

Când este utilizată corect și consecvent, rata de eșec a pilulei este mai mică de 1%, însemnând că mai puțin de 1% dintre femeile care folosesc pilula, conform indicațiilor, vor rămâne însărcinate.

Este important să îți amintești că pilulele contraceptive nu previn bolile cu transmitere sexuală (BTS). Este doar o metodă de prevenire a sarcinii, de aceea este important să folosești prezervative sau alte forme de protecție pentru a reduce riscul de BTS.

După cât timp ești protejată când iei anticoncepționale?

În funcție de tipul de anticoncepțional ales, acest lucru poate varia. Dacă iei pilule contraceptive în prima zi a ciclului menstrual, este bine sa știi că vei fi protejată imediat, fiind necesar să le iei zilnic pentru a te asigura de acest lucru.

Ce fac dacă am uitat să iau pastila anticoncepțională?

Dacă uiți să iei pilula contraceptiva, este posibil să nu fii protejată împotriva unei sarcini nedorite. În funcție de numărul de pastile pe care le-ai omis și faza ciclului menstrual la care te afli, poți avea în vedere următorii pași:

Dacă omiți o pastilă:

  • Ia pilula uitată imediat ce îți amintești, chiar dacă înseamnă sa iei două pastile pe zi.
  • Continuă să iei comprimatele rămase în folie, ca de obicei.
  • Utilizează obligatoriu o altă formă de protecție împotriva sarcinii, cum ar fi contracepția locală, în următoarele 7 zile. Contracept-M este una din cele mai populare metode de contracepție locală, care acționează prin imobilizarea spermatozoizilor și distrugerea membranei acestora, împiedicându-i astfel să se fixeze de ovul. 

Dacă omiți să iei două pastile consecutive:

  • Ia cele două pastile uitate imediat ce îți amintești, chiar dacă înseamnă să iei două pastile într-o zi.
  • Este posibil să ai un risc crescut de a rămâne însărcinată și ar trebui să utilizezi o formă suplimentară de contracepție, cum ar fi prezervativele sau apelează la o soluție de contracepție locală precum Contracept-M în următoarele 7 zile.
  • Poți lua în considerare efectuarea unui test de sarcină, însă depinde de faza ciclului în care te afli, deoarece un test nu este relevant decât la cel puțin trei zile de la următoarea dată a ciclului menstrual. 

Dacă uiți să iei trei sau mai multe pastile:

  • Dacă utilizezi o folie cu pastile de 21 de zile, începe una nouă.
  • Dacă ai o folie de 28 de zile, termin-o pe aceasta, dar nu începe una nouă. În schimb, ia o pauză de 7 zile, timp în care vei avea menstruație. Abia apoi poți începe o nouă folie.
  • De asemenea, ia în considerare efectuarea unui test de sarcină.

despre anticonceptionale

 

Până la ce vârstă se iau anticoncepționalele?

Dacă te-ai întrebat de la ce vârstă se pot lua anticoncepționale, află ca nu există o vârstă specifică pentru a începe să iei pilule contraceptive. De cele mai multe ori, sunt prescrise femeilor care au ajuns la pubertate și au început să aibă menstruație. 

Decizia de a începe pilulele contraceptive ar trebui luată în urma unui consult cu un doctor ginecolog sau endocrinolog, care va lua în considerare o varietate de factori, inclusiv vârsta pacientei, starea generală de sănătate și nevoia de contracepție.

Când vine vorba de vârsta până la care se pot administra, multe femei continuă să ia pilulele contraceptive până la 40-50 de ani, deși medicii ginecologi interzic administrarea de anticoncepționale orale după 45 de ani. Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, riscul anumitor reacții adverse crește și pot apărea anumite afecțiuni medicale incompatibile cu administrarea de anticoncepționale orale. 

Odată cu apropierea de menopauza, mai indicate sunt metodele de prevenire a sarcinii ce nu conțin hormoni, cum ar fi ovulele Contracept-M.

Contraindicațiile și efectele adverse

Există anumite afecțiuni și situații în care pilula anticonceptivă poate să nu fie sigură sau adecvată. Câteva exemple de contraindicații pentru pilula anticonceptivă includ:

1. Fumatul

Femeile care fumează ar trebui, conform medicilor, să nu ia anticoncepţionale. Fumatul creşte riscul apariţiei accidentelor vasculare, iar administrarea ȋn paralel de anticoncepţionale creşte riscul apariţiei unor boli de inimă. Dacă ai peste 35 de ani, fumezi şi iei anticoncepționale, atunci riscurile sunt şi mai mari, asocierea acestor factori conducând de multe ori la apariţia aterosclerozei. În acest caz sunt recomandate metode non-hormonale de contracepție precum prezervativele sau ovulele contraceptive locale cum sunt Contracept-M.

2. După naștere, în timpul alăptării, sau pre-menopauză

Cele mai multe dintre pilule nu sunt recomandate după naștere femeilor care alăptează pentru că substanțele active din acestea pot trece în laptele matern și pot afecta dezvoltarea bebelușului.

Cu toate acestea, medicul ginecolog poate recomanda monopilule, pastile anticoncepționale cu progesteron. Eficiența acestora este ceva mai scăzută și trebuie luate cu strictețe în fiecare zi la aceeași oră, fără excepție. 

Metodele de contracepție locală ce nu conțin hormoni sunt mai potrivite în aceste situații, Contracept-M fiind una dintre cele mai puțin invazive metode de protecție.

3. Anumite boli de sânge

Anticoncepționalele sunt contraindicate şi ȋn cazul ȋn care suferi de unele boli de sânge, pentru că sporesc riscul formării de cheaguri, ceea ce poate duce la tromboză venoasă profundă, care creste riscul unui accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

Nu ȋn ultimul rând, diversele boli hepatice sau renale fac riscantă administrarea anticoncepționalelor. 

Efectele adverse ale acestora variază în funcție de tipul de anticoncepțional utilizat și de persoană. Unele efecte adverse comune ale anticoncepționalelor orale includ:

  • Dureri de cap
  • Greață 
  • Creșterea în greutate
  • Schimbări ale dispoziției
  • Schimbări ale ciclului menstrual
  • Creșterea sensibilității sânilor
  • Acnee
  • Senzația de uscăciune vaginală

Ce beneficii poate avea administrarea anticoncepționalelor?

În afara faptului că vei fi protejată de o sarcină nedorită, anticoncepționalele pot avea, atunci când sunt prescrise de medic, luate corect și tolerate de corp, cu o serie de beneficii:

  • Reglarea ciclurilor menstruale.
  • Tratarea crampelor menstruale: pilula ajută la reducerea severității crampelor menstruale.
  • Gestionarea fluxului abundent: pilula anticoncepțională poate fi utilizată pentru a ajuta la controlarea sângerărilor menstruale abundente sau prelungite.
  • Diminuarea acneei: poate ajuta la îmbunătățirea acneei, prin reducerea cantității de sebum produsă de piele.
  • Reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer: s-a descoperit că utilizarea pe termen lung a pilulei contraceptive reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul endometrial și ovarian.
  • Reducerea riscului de apariție a anumitor boli: reduce, de asemenea, riscul de aparitie a anumitor boli cum ar fi boala inflamatorie pelvină și chisturile ovariene.
  • Alte beneficii non-contraceptive: pilula anticoncepțională poate fi, de asemenea, prescrisă pentru a ajuta în cadrul unor afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS), endometrioză, sau pilozitatea excesivă.

anticonceptionale

 

Care sunt cele mai bune alternative la anticoncepționale?

1. Contracepția locală (ovule)

Administrate corect, ovulele au un grad ridicat de protecție împotriva apariției unei sarcini nedorite. Ele funcționează prin distrugerea membranei spermatozoizilor. 

De cele mai multe ori, acestea sunt disponibile sub forma unor ovule ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, acestea contribuie la lubrifierea vaginală. Spre deosebire de pastilele anticoncepționale obișnuite, substanța spermicidă din acestea nu este de natură hormonală și nici nu trece în laptele matern.

Ovulele Contracept-M acţionează strict local, nu trec în cavitatea uterină, nu se absorb în organism și nu trec în laptele matern sau în sânge. Ovulul se folosește cu 10 minute înaintea contactului sexual, iar odată introdus în vagin Contracept-M® începe să acționeze după 10 minute. Durata de protecție este de patru ore sau un singur contact sexual. 

Eficacitatea contraceptivă a Contracept-M este de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).

2. Prezervativul

Aceasta este una dintre cele mai utilizate metode de contracepție deoarece, protejează atât împotriva sarcinilor neplanificate, cât și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. 

Deși eficiența acestuia este ridicată, utilizarea prezervativului nu este foarte indicată în primele luni după naștere. Lubrifierea naturală poate fi mai scăzută și pot fi prezente încă leziuni care prezintă un risc ridicat de infecție.

3. Steriletul

Un astfel de dispozitiv poate fi folosit inclusiv în perioada alăptării și poate proteja până la 10 ani împotriva unei sarcini neplanificate, în funcție de specificul fiecărui dispozitiv în parte. 

Deși pare o metodă foarte comună, printre riscurile folosirii unui sterilet se numără dureri abdominale, sângerări și modificarea fluxului menstrual. Totuși, steriletul poate fi reintrodus după naștere doar după o perioadă de timp, mai lungă sau mai scurtă în funcție de fiecare organism.

Înainte să alegi anticoncepționale, poartă o discuție amănunțită cu medicul specialist

Acest ghid cu siguranță îți va fi util atunci când îți dorești să afli ce sunt anticoncepționalele și cum acționează ele, însă cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegi este că cele mai bune anticoncepționale sunt cele care ți se potrivesc ție, și pe care le vei lua cu responsabilitate. 

Nu uita, vizita în cabinetul ginecologului ar trebui să stea la baza deciziei de a lua un anumit tip de anticoncepționale, iar până atunci poți folosi oricând o metodă de contracepție locală, ușor de folosit, care te protejează, cum sunt ovulele Contracept-M.

Surse:
www.nhs.uk
www.healthline.com